Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Alexandrina Dinga

Categorie: Politic, juridic, guvernamental

Nume și prenume candidat: Alexandrina Dinga

Nominalizare: JCI Iași

Ocupația sau profesia candidatului: Manager de proiecte şi organizator comunitar, preşedinte Asociaţia CIVICA

Educație – Diplome, Premii:

  • “Al. I Cuza”, Facultatea de Biologie – specializare Ecologia şi protecţia mediului (studii licenţă şi master, 2003-2009), Master în Comunicare, creativitate şi competenţe psihosociale în organizaţii (2010-2012), Professional fellow program US (2015)

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Alexandrina era studentă când a intrat în TERIS, organizație coagulată, în special, de studenții Facultății de Biologie de la Universitatea „Alexandru Ioan Cuza”, din Iași. A devenit președinte după un an și a coordonat numeroase campanii de reîmpădurire și de educație ecologică în școlile ieșene. A conceput mai multe campanii de conștientizare și de încurajare a colectării selective a deșeurilor.

A absolvit în 2007, când a intrat în echipa departamentului de comunicare al fabricii Coca-Cola, din Iași. Aici a rămas timp de un an, coordonând programul de vizite pentru elevi și studenți. Din august 2008 pleacă, însă, în Bruxelles. Timp de 5 luni este asistent la Parlamentul European. Când se întoarce, continuă să contribuie la extinderea orizontului de conștiință socială, când vine vorba despre sănătatea mediului înconjurător. Colaborează timp de un an cu asociația „Mai Bine”, iar din mai 2010 intră în departamentul de strategii și proiecte comunitare al Universității „Petre Andrei”, din Iași. După ce își rotunjește experiența în gândire strategică, coordonare de echipe și scriere de proiecte, reia colaborarea cu Mai Bine în 2013. De data aceasta, în calitate de organizator comunitar și manager de proiecte. Rămâne aici până în 2016, când face un pas către mediul privat și lucrează, pentru un an, ca business developer, pentru biroul de arhitectură MIOLK. Din martie 2017 se dedică 100% dezvoltării proiectelor și programelor care poartă amprenta CIVICA.

Alexandrina și-a completat puzzle-ul de abilități și competențe lucrând în Parlamentul European, în mediul privat și universitar, dar și-a înrădăcinat viața în spațiul civic. În 2010, de pildă, este unul dintre puținii oameni care cred că Iașul are nevoie de o Fundație Comunitară, care să activeze spiritul filantropic în comunitatea  locală. Timp de doi ani, se dedică acțiunilor de conștientizare și educație socială și oferă din toate resursele sale – cunoaștere, abilități, conexiuni sociale – ca Fundația Comunitară să fie înființată legal, în 2012. În 2013, o găsești pe Alexandrina în alt grup de inițiativă, care va marca un precedent în Iași. Este vorba despre „Turnul Nostru”, o inițiativă civică în care o mână de ieșeni au reabilitat turnul de apă părăsit, din dreptul Gării. Au spart gheața și au arătat pentru prima dată, în Iași, că poți fi mai mult decât un locuitor în orașul în care trăiești. Poți fi cetățean, care schimbă fața orașului și contribuie la o calitate sporită a vieții urbane. Echipa Turnului a dat startul unei intervenții civice constante asupra spațiului public, care ne influențează zilnic, starea de spirit, comportamentele și atitudinea față de oraș și de oameni.

Este februarie 2014 când Alexandrina începe să se implice activ în transparentizarea administrației locale. Își dorește să trăiască printre cetățeni, iar nu printre locuitori, iar  participarea publică rămâne întotdeauna o utopie, dacă pasul către transparență nu este făcut. În grupul civic „Iașul iubește teii”, coordonase deja o amplă campanie de advocacy în care a catalizat comunitatea de specialiști și de ieșeni, într-un demers care a pretins administrației locale să ia hotărârile publice alături de ieșeni. Teii tăiați din centrul Iașului, fără consultare publică, au fost replantați la finalul anului 2015 și marchează un punct istoric în comunitatea locală: este pentru prima dată când cetățenii au un cuvânt de spus în legătură cu orașul lor, iar relația dintre autorități și cetățeni începe, treptat, să fie dezvoltată după un scenariu mai participativ.

Sfârșitul anului 2014 este momentul în care Alexandrina se angajează ferm să contribuie la îmbunătățirea relației dintre autorități și cetățeni, să încurajeze participarea și să contribuie la responsabilizarea aleșilor. Alături de câțiva prieteni preocupați de viitorul orașului, înființează asociația CIVICA, pentru transparență administrativă și participare publică. Acum, CIVICA este umbrela sub care sunt dezvoltate proiecte şi programe care înclină balanţa puterii către cetăţeni.

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Viața Alexandrinei se împletește cu demersuri „în premieră” în Iași, care întăresc rolul cetățenilor în managementul orașului. Fie că este vorba despre înființarea Fundației Comunitare, despre Turnul Nostru, Iașul iubește teii, sau CIVICA, Alexandrina cunoaște îndeaproape provocările „nefăcutului”, din momentul 0,  când oamenii nu au încredere că schimbarea este posibilă, când nu înțeleg rostul unei schimbări, iar mentalitatea și obișnuințele creează o inerție care se opune unei vieți mai bune, pe care, altfel, cu toții ne-o dorim. Știe că schimbarea nu apare peste noapte, iar rezultatele valoroase devin vizibile pe termen lung. Se refugiază în principiile sale și se hrănește din interacțiunea cu oamenii care i le împărtășesc.

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

Recunoaşterea activităţii civice:

  1. Pentru activitatea grupului civic “Iaşul iubeşte teii”:

–       Premiul pentru IMPACT şi Premiul II la secţiunea Comportament civic şi participare publică în cadrul celei de-a XIII-a ediţii a Galei Societăţii Civile, 2015;

–       Premiul Oamenii Timpului, 2014;

–       Premiul “EROII CeRe” la Gala Premiilor Participarii Publice, 2015;

–       Premiul special pentru Excelenţă Civică în cadrul celei de-a VIII-a ediţii a Galei tinerelor valori, 2015;

  1. Pentru activitatea Asociaţiei CIVICA:

–       Premiul „Excelență pentru Implicare în Viața Comunității” în cadrul Serii Valorilor, eveniment defăşurat în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Sărbătorilor Iașului, 2016.

 

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

Premiul „Excelență pentru Implicare în Viața Comunității” în cadrul Serii Valorilor, eveniment emblematic în cadrul celei de-a XXV-a ediții a Sărbătorilor Iașului.

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Începând cu februarie 2014 Alexandrina începe să se implice activ în transparentizarea administrației locale. În grupul civic „Iașul iubește teii”, coordonase deja o amplă campanie de advocacy în care a catalizat comunitatea de specialiști și de ieșeni, într-un demers care a pretins administrației locale să ia hotărârile publice alături de ieșeni. Teii tăiați din centrul Iașului, fără consultare publică, au fost replantați la finalul anului 2015 și marchează un punct istoric în comunitatea locală: este pentru prima dată când cetățenii au un cuvânt de spus în legătură cu orașul lor, iar relația dintre autorități și cetățeni începe, treptat, să fie dezvoltată după un scenariu mai participativ.

Sfârșitul anului 2014 este momentul în care Alexandrina se angajează ferm să contribuie la îmbunătățirea relației dintre autorități și cetățeni, să încurajeze participarea și să contribuie la responsabilizarea aleșilor. Alături de câțiva prieteni preocupați de viitorul orașului, înființează asociația CIVICA, pentru transparență administrativă și participare publică. Acum, CIVICA este umbrela sub care sunt dezvoltate proiecte şi programe care înclină balanţa puterii către cetăţeni.

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Alexandrina este o forță a naturii, e unul din acei tineri care o dată ce observă o problemă caută soluții pentru rezolvarea ei.

Începând cu anul 2014 Alexandrina și-a luat angajamentul ferm să contribuie la îmbunătățirea relației dintre autorități și cetățeni, să încurajeze participarea și să contribuie la responsabilizarea aleșilor. În acest scop alături de câțiva prieteni preocupați de viitorul orașului înființează asociația CIVICA, pentru transparență administrativă și participare publică. În prezent, CIVICA este umbrela sub care sunt dezvoltate proiecte şi programe care înclină balanţa puterii către cetăţeni.