Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Alexandru Baciu

Categorie: Umanitar, voluntariat

Nume și prenume candidat: Baciu Alexandru

Nominalizare: JCI Iași

Ocupația sau profesia candidatului: Kinetoterapeut

Educație – Diplome, Premii:

  • Facultatea de Educație Fizică și Sport, licențiat în Kinetoterapie, UAIC Iași
  • Facultatea de Educație Fizică și Sport, master Kinetoterapia în traumatologie, UAIC Iași

 

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

În ultimii 3 ani a inițiat și finalizat cu succes peste 11 campanii de fapte bune:

  • „Ghetuțe călduțe”
  • „#ctitori de fapte bune”
  • „Trimite un copil la școală”
  • „Ignoranța ucide zâmbete”
  • „Ajută-i să meargă la școală (sep 2017)”

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

  • 2013: Prima acțiune semnificativă de voluntariat cu câțiva prieteni pentru a ajuta câțiva frați dintr-o familie de lângă Iași, pasionați de calculatoare să dețină unul și să înceapă școala cu toate cele necesare.
  • 2014: – Prima campanie de „Sprijină educația copiilor defavorizați” desfășurată în satele din comuna Mironeasa unde a împărțit 80 de ghiozdanele complet echipate pentru școală.
  • „Ghetuțe călduțe” – prima campanie cu ocazia zilei de 6 decembrie prin care îi sprijinea pe copii în șlapi să meargă la școală cu încălțăminte corespunzătoare.
  • 2015: – Prima ediție a campaniei „Împărțim zâmbete” organizată împreună cu Lect. Dr. Carmen Brezuleanu în care a reuțit de 1 iunie 2015 sa facă peste 50 de copii să zâmbescă.
  • Prima ediție a campaniei „Ignoranța ucide zâmbete”, campanie în care a ieșit din județul Iași și a ajuns și la copii din Botoșani. A sprijinit peste 400 de copii.
  • A doua ediție a campaniei „Ghetuțe călduțe”, unde a încălzit piciorușele a peste 500 de copii
  • 2016: – Campanie de ajutorare cu ocazia Sfintelor Sărbători Pascale

– Împărțim zâmbete de 1 iunie

– Ajută-i să meargă la școală

– Ghetuțe călduțe

– O casă de Crăciun

  • 2017: – Campanie de ajutorare de Sfintelor Sărbători Pascale

– Împărțim zâmbete de 1 iunie

– Ajută-i să meargă la școală

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Eu cred că excepționalul abia acum începe.

Lansarea unui ong-ului de fapte bune Aktis (https://www.facebook.com/SuntAktis/)  care se dorește să ajute prin campania actuală („Ajută-i să meargă la școală”) peste 1000 de copii cu rezultate bune/foarte bune ce provin din familii defavorizate din mediul rural.

Împreună cu Ramona Popa și Raluca Munteanu am reușit la propriu să „facem” o casă de Crăciun. Cei 4 membrii ai familiei Colac locuiau în niște condiții improprii într-o baracă de 8 mp. Noi am reușit să le cumpărăm un container, să îl încălzim și să îl transformăm într-o mică căsuță a bucuriei (https://www.facebook.com/events/1517852678230353/).

Referitor la provocări, aproape orice campanie reprezintă o provocare.  În prima campanie mi-am propus să strâng suma modică de 2000 lei, am reușit dublu. În ultima campanie am strâns puțin peste 70.000 lei … deci da, cred că asta e cea mai mare realizare, în 3 ani de la prima campanie am reușit să strâng de 35 ori de mai mulți bani. De fapt, am reușit ceea ce mi-am propus, să transform cât mai mulți oameni din jurul meu în a deveni ctitori de fapte bune și de a simți bucuria desăvârșită de a face bine.

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

Am fost „decorat” de fiecare persoană pe care am reușit să o tranform într-un ctitor de fapte bune. Alte premii sau distincții oficiale nu am primit.

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Începând din anul 2015 Alex m-a impresionat prin dorința de ajuta copiii din mediile defavorizate. Pentru fiecare caz social pe care îl prezenta avea o poveste și o determinare de a crea o schimbare pozitivă pe termen lung. A investit timp și energie pentru a mobiliza sume impresionante de bani și a găsit întotdeauna calea spre inima și rațiunea fiecăruia dintre noi, astfel încât să înțelegem că un ajutor oricât de mic va clădi o fundație solidă în educația copiilor și îi va transforma pe copii în adulți responsabili, care la rândul lor vor constitui o societate cu valori sănătoase. A motivat necontenit cât de puri sunt copiii și deși provin din familii care nu avut acces la educație ei pot crește demni. În afara fondurilor cu ajutorul cărora s-au cumpărat alimente și rechizite Alex le-a dat familiilor sfaturi de viață care să le determine să nu se mulțumească să trăiască de pe o zi pe alta și să își dorească mai mult. Dar nu a făcut singur toate aceste demersuri. A atras lângă el oameni care împărtășesc aceleași valori și astfel mesajul a fost întărit și transmis din mai multe direcții. În foarte scurt timp Alex a câștigat respectul și aprecierea multor oameni pentru că au reușit, prin intermediul acțiunilor pe care le-a derulat, să descopere cât de nobilă este munca în folosul comunității și asta se va întoarce ca un bumerang în favoarea tuturor.

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Cred că Alex este un exemplu pentru noi toți pentru că știe să gestioneze relațiile cu oamenii astfel încât să îi atragă și să îi motiveze să se implice în folosul comunității. Munca în echipă are întotdeauna rezultate remarcabile, iar el a reușit să mobilizeze un număr impresionant de oameni cu valori asemănătoare, care la rândul lor au atras alți oameni. Împreună am creat schimbare, însă el a fost și este un lider bun. Mai impresionant este faptul că în paralel are un business de succes prin intermediul căruia ajută oamenii să se recupereze în urma unor intervenții chirurgicale ortopedice, dar și să îi determine să facă mișcare în mod constant pe toți cei care ajung în centrul său de recuperare medicală.