Ali Celine
Categorie: Cultural
Nume și prenume candidat: Ali Celine
Nominalizare: JCI Constanța
Ocupația sau profesia candidatului: Studentă – Northumbria University, Newcastle (GBR)
Educație – Diplome, Premii:
- 2011—Premiul Tanarului Artist la bienala de la Chianciano-Italia
- 2011—Participare la Expozitia de Toamna la Academia Regala de Belles Arte –Sevilla-Spania .
- 2013—Participare la Bienala de arta de la Florenta-Italia.
În prezent este studentă la Universitatea Northumbria din Newcastle, Marea Britanie, la secția Design Interior.
Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:
Celine s-a gândit la nevăzători şi a realizat un proiect inedit şi complet, cu pictură, volumetrie, scriere Braille şi descriere audio.
S-a implicat în continuare și în demersurile făcute de mai multe entități culturale, cum ar fi scrisoarea adresată Domnului Barroso-Președintele Consiliului Europei, în ceea ce privește fondurile europene alocate culturii în perioada 2014 – 2020.
http://www.comunitateadearta.com/profiles/blogs/urgent-funding-for-creative-europe-needs-your-action-1
Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:
Celine Ali este o tânără artistă, preocupată de frumos – prin vocația sa, dar și de realitățile comunității sale. Pană la 20 de ani a realizat și expus peste 100 de lucrări în expoziții naționale și internaționale, prima sa expoziție fiind realizată pe când avea doar 12 ani.
– http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-o-constanteanca-de-12-ani-expune-la-biblioteca-judeteana-49626
La doar 16 ani, realiza unul dintre proiectele ei de suflet și cu impact pozitiv direct în comunitate – „Memoria Prezentului”–un proiect inedit și complet, dedicat persoanelor nevăzătoare și nu numai, o lucrare care depășește barierele simțurilor, întrucât prezintă o clădire simbol a orașului antrenând simțurile: vizual, kinestezic și auditiv, cu pictură, volumetrie, scriere Braille şi descriere audio. Prin această realizare, Celine a făcut arta perceptibilă pentru o categorie defavorizată social.
– stirileprotv.ro/stiri/social/o-fata-de-16-ani-din-constan…
De asemenea, și-a investit aptitudinile artistice într-o inițativă de a atrage atenția asupra unei probleme serioase din comunitate prin realizarea expoziției sale “Oldtown Constanța”. Ea a realizat lucrări de artă plastică înfățișând edificii și clădiri cu valoare istorică din Constanța și a ales să facă acest lucru în semn de protest față de starea neîngrijită în care se află o mare parte din clădirile simbol ale orașului. Clădirilor vechi le-a oferit astfel, prin culori, pe pânză strălucirea pe care își imagina că acestea o merită.
– http://www.premiocombat.it/2012/celine-ali-78386
- 2009 – Expoziție de grup la galeriile “Amfora” – Constanța
- 2009 – Participare la Concursul Unitate în Diversitate sub egida “Francofonia” 2009
- 2009 – Expoziție personală la Biblioteca Județeană “I.N. Roman” – Constanța
- 2011 – Participare la concursul Internațional de Artă -Craiova
- 2011 -Premiul “Tânărul Artist” la Bienala de Arta Chianciano Terme – Italia
- 2011 – Expoziție de grup la Salonul de Toamnă la Academia de Arte –“Issabele de Santa Hungria” – Sevilla,Spania
- 2012 – Admisă la clasa de arhitectură a Colegiului Național de Arte “Regina Maria” Constanța
- 2012 – Expune la Salonul de iarnă al studenților Facultății de Artă “Ovidius”, Constanța
- 2013 – Expoziție personală sub egida Uniunii Democrate Turce, în cadrul Festivalului Cultural al Tineretului Turc2013 – Participare la Bienala de artă de la Firenze, Italia
- 2013 – 2014 – Voluntariat la Centrul Şcolar Pentru Educaţie Incluzivă „Delfinul” Constanţa
- 2014 – Expoziția personală ,,Minarete pe cerul Dobrogei’’ patronată de Institutul Cultural turc “YunusEmre”, Constanța
- 2016 – Admisă cu bursă de merit la Universitatea “Northumbria”, Newcastle – secția Design Interior.
Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:
La 16 ani a ales să își dedice parte din timpul său copiilor aflați ăntr-un centru de plasament. În perioda voluntariatului, artista a avut ocazia să cunoască și să interacționeze cu copiii nevăzători și a descoperit astfel că sunt numeroase persoane sensibile care au foarte mare nevoie de artă sub diverse forme. A modelat împreună cu ei, s-au jucat cu culorile pe hârtie și au făcut exerciții de imaginație.
Lucrul voluntar alături de copiii nevăzători a fost unul dintre punctele de pornire a inițiativei sale de a realiza în 2013 un proiect artistic destinat nevăzătorilor. Un aspect important a fost faptul că a câștigat un premiu international la Chianciano – Italia cu acest proiect „Memoria prezentului” care însă i-a adus, după cum a specificat, o satisfacție personală deosebită, datorită impactului său asupra persoanelor nevăzătoare alături de care a dezvoltat o relație foarte apropiată.
„Memoria Prezentului” este o realizare constituită din două lucrări cu temă de inspirație urbană – Faţada Muzeului de Artă Populară Constanţa. Prima lucrare este o pictură cu dimensiunile 97 cm x 135 cm, iar cea de-a doua este o replică de aceleaşi dimensiuni, realizată în relief din diverse chituri. Proiectul mai conţine şi plăcuţe cu descrierea lucrărilor în alfabetul Braille, destinat nevăzătorilor, dar şi descrierea audio în limbile română, engleză şi italiană.
“Ideea mi-a venit într-o seară în care stăteam la televizor și am văzut un reportaj cu un grup de tineri nevazători, într-o vizită la un muzeu de artă care îmbrațișau sculpturile, le pipăiau ca să poată să le perceapă. Astfel, m-am gândit să creez și eu un tablou pentru a ajunge la sufletul lor”, spune artista.
Una dintre lucrări este practic o pictură pe pânză în care a folosit culori acrilice, iar cea de-a 2-a este o replică a acesteia, tot pe dimensiunea de 97x135 cm și este lucrată în relief cu chit de modelaj pentru a putea fi parcursă prin atingere de persoanele nevăzătoare.
Prezentarea acestui proiect se face cu cele 2 lucrări, una lângă cealaltă, la o înălțime față de sol care să permită nevăzătorilor să o atingă, să o pipăie și să perceapă lucrarea în relief și în același timp să audă descrierea și prezentarea lucrării în căști.
Prezentarea audio în italiană este facută de Petra Pintelei, o tânără nevăzătoare, membră a Asociației Light Into Europe, cu care artista a colaborat la acest proiect. Proiectul a fost primit cu interes și de membrii Asociației de Nevăzători din Constanța, cât și de membrii Asociației cu același profil din Florența. În orașul italian a expus alături de 360 de artiști din peste 50 de țări și a văzut tot atâtea moduri de exprimare artistică. Celine a fost cea mai tânără expozantă de la Bienala din Florența în 2013 și această experiență a fost una marcantă pentru maturizarea ei artistică. Interacțiunea cu artiști cu experiență din numeroase alte culturi a fost extrem de benefică și deschizătoare de noi orizonturi, după cum amărturisit.
“Nu m-am dus la Florența cu gândul de a câștiga ceva. Pentru mine a fost un mare câștig faptul că am fost selectată și am putut să reprezint România în lume, în acest frumos oraș care este un veritabil muzeu în aer liber, nu departe de locul unde s-a născut Michelangelo”, a mai spus Celine Ali.
Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:
- 2009 – Locul al IV-lea la Children’s International Art Contest „Unity in Diversity – Francophony”
- 2011 – Locul al doilea la Concursul Internațional de Artă de la Craiova
- 2011 – Premiul special “Young Artist Award for Painting” la Bienala de la Chianciano Terme – Italia
Referințe primite din partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:
- http://www.telegrafonline.ro/arta-nevazuta-and-8221-a-constantencei-celine-ali
- http://www.valdichianaoggi.it/notizie/chianciano-i-vincitori-della-biennale-darte-contemporanea-2011/
- http://adevarul.ro/locale/constanta/fetita-acuarele-cucerit-italia-1_50ad66757c42d5a663946f7e/index.html
- https://animoto.com/play/pUSGFhFEw0b90gfCWOLflQ
- http://www.celineartist.com/hakses.jpg
- http://evz.ro/o-eleva-a-colegiului-de-arta-din-constanta-picteaza-pentru-nevazatori-1068348.html
- http://www.reporterntv.ro/stire/o-tanara-artista-din-constanta-picteaza-pentru-nevazatori
- https://www.youtube.com/watch?v=wH6L5wohOhs
- https://www.flickr.com/people/137758743@N07/
Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”
În vârstă de 20 de ani, artista constănțeană Celine Ali este un model pentru generația din care face parte, nu doar prin preocupările artistico-vocaționale prin care a contribuit la imaginea României și a orașului Constanța la nivel internațional, ci mai ales prin originalitatea și inspirația de a depăși barierele artei plastice clasice.
Celine a demonstrat o predilecție spre comunitate și munca voluntară din adolescență, implicându-se în activități alături de persoane nevăzătoare și contribuind la educarea și ajutorarea practică a copiilor nevăzători.
Lucrarea “MemoriaPrezentului” cu cele două tablouri – unul în culori acrilice iar altul în relief – este dovada concretă a devotamentului nu doar față de artă ci și față de semenii defavorizați din comunitate pe care i-a ajutat să perceapă mai ușor arta. Faptul că a inculs în lucrare edificii din Constanța reprezintă încă o dovadă a orientării sale spre comunitate.
De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?
Celine Ali este exemplul unui tânăr devotat rolului de artist profesionist și vizionar, care își folosește resursele pentru a crea impact pozitiv în comunitate.
Prin realizarea expoziției sale “Oldtown Constanța” a avut o inițativă de a atrage atenția asupra unei probleme serioase din comunitate. Ea a realizat lucrări de artă plastică, înfățișând edificii și clădiri cu valoare istorică din Constanța și a ales să facă acest lucru în semn de protest față de starea neîngrijită în care se află o mare parte din clădirile simbol ale orașului. Clădirilor vechi le-a oferit astfel prin culori pe pânză strălucirea pe care își imagina că acestea o merită.
Prin realizarea proiectului “Memoria Prezentului” cu cele două tablouri – unul în culori acrylic, iar altul în relief, a demonstrat nu doar originalitate și viziune altruistă, ci a și atras atenția asupra unor alte probleme ale comunității, anume faptul că și persoanele nevăzătoare au nevoie de artă și își doresc acest lucru, însă nu se pot bucura la fel de ușor de lucrările artiștilor. Crezând în ea și în dorința de a bucura oamenii iubitori de artă, Celine a demontat bariera cu care persoanele nevăzătoare se confruntă, prin realizarea unei duble opere – în culori și în relief, cu descriere în alfabet Braille și descriere audio (cu vocea proprie – în Limba Română).
Celine face parte dintr-o categorie de tineri care fac cinste României alegând să studieze la Universități de prestigiu din Europa. Ea a aplicat la 5 din primele 10 cele mai bine-cotate universități din Europa și a fost admisă la toate, iar la Northumbria – Newcastle a primit bursa de merit. Celine visează la momentul în care se va întoarce în România pentru a contribui activ împreună cu tinerii din generația ei la schimbarea și evoluția societății de aici. În acest sens, și-a manifestat dorința de a se alatura, în calitate de voluntar, proiectelor JCI în perioadele în care se află în țară.
Dovedind o educație exemplară, implementată atât de familie, de școală, cât și de tinerii din propria generație, Celine este deținătoarea unui talent și a unei sensibilități artistice dezvoltate, demonstrează o mentalitate și o viziune deschisă, specifică persoanelor remarcabile.
Tânăra afișează o atitudine plină de încredere și responsabilitate, atât față de ea cât și față de semeni. Este o persoană tânără “outstanding”, care face cinste comunității locale și nu numai prin implicare și bună-voință, iar recomandarea ei în proiectul Ten Outstanding Young Persons reflectă acest statut.