Andreea Iager Tako
Categorie: Umanitar, voluntariat
Nume și prenume candidat: Andreea Iager Tako
Nominalizare: JCI Timișoara
Ocupația sau profesia candidatului: Manager la Ambasada
Educație – Diplome, Premii:
- 2002 – 2006, Licență Psihologie, Universitatea de Vest din Timișoara
- 2009 – 2011, Master Managementul Dezvoltării Regionale, Universitatea de Vest din Timișoara
Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:
Andreea Iager s-a implicat activ în proiectul Timișoara Capitala Cultural Europeană, contribuind astfel cu expertiza ei la câștigarea titlului pentru anul 2021. Astfel, unul dintre proiectele sprijinite a fost “Voluntar Timișoara 2021” unde a mentorat și prezentat experiențe în voluntariatul pentru Timișoara.
Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:
- Octombrie 2016 – octombrie 2009 Co-marketing Responsible la ETA2U. Responsibilities: Setting the global marketing strategy, setting the annual and monthly objectives, developing the annual action plan, following and achieving the plan through organizing and internal allocation of resources, negotiating budgets and setting co-marketing plans with ETA2U’s partners, reaching these set objectives and claiming the budgets set, setting and following the CSR objectives, offering the supplying the needed stock of materials for the internal stakeholders, negotiating contracts, responsible for the marketing activities done for the business units that deal with direct sales, both on retail and corporate side, creating and designing special events and activities.
- Aprilie 2010 – Octombrie 2014, Event Business Manager, IHM Total Consult. Responsabilities: Event Strategy development, Corporate communication, Project Management, Project Implementation.
- Aprilie 2010 – Octombrie 2014, Executive Search Consultant, Antal International. Responsabilities: Key Account Management, Executive Search, Client relation, Candidate relation, Career Consultant, Corporate Networking development
- Iunie 2006 – Prezent, Cultural Activities Responsible/ Founding Member, PLAI Festival. Responsibilities: Writing grants, attracting the necessary funds for the event, following the budget, recruiting and selection of the volunteers, induction, allocation and communication with the volunteers, developing a motivation system, developing the partners’ section: research, contacting, setting collaboration conditions, communication, follow-up, finding collaboration opportunities, setting the pr and advertising strategy, implementing it and overview. Ca și impact pentru Festivalul PLAI am urmărit mereu nu numai numărul de voluntari implicați, care variază între 80-110/ediție, cât și numărul de voluntari care au petrecut mai mult de 3 ediții în echipa de organizare a Festivalului. Acesta însumează un procent de 38% ceea ce este impresionant pentru tipul activității de voluntariat. În plus, schimbările generate prin lobby și investiții specifice în cadrul Muzeului Satului Bănățean sunt suprinzătoare pentru o activitate independentă, externă, care se desfășoară 3 zile/an, efectiv. Eforturile acestui grup de inițiativă și contribuția în transformarea MSB sunt remarcabile și se datorează valorilor care stau la baza tuturor acțiunilor pe care le-am făcut. Vizitatorii care s-au bucurat de evenimente, au fost expuși la activitățile partenerilor culturali și artiștii aduși de pe toate continentele lumii sunt acum peste 80.000 de oameni în cele 11 ediții, cu 3000 de vizitatori doar la prima ediție.
- Noiembrie 2014 – Prezent, Manager Ambasada. AMBASADA a fost prima întreprindere socială din România în zona culturală, prima reconversie industrială din Timișoara și primul centru cultural independent local. Primul Centru Cultural Independent din România acceptat în rețeaua internațională Trans Europe Halles, este și întreprinderea care a angajat 9 persoane din categorii defavorizate, a găzduit peste 1500 de evenimente gratuit în 2 ani de activitate, a avut peste 100.000 de vizitatori și beneficiari și a adus aproape o comunitate de peste 300 de organizații și indivizi din categoria celor care urmăresc un impact pozitiv în societate. AFCN a acordat premiul pentru Antreprenoriat Cultural în România pentru 2016, pentru AMBASADA, spațiul care a găzduit și munca de generare de idei din partea comunității creative pentru proiectul Timișoara Capitala Cultural Europeană 2021, vizita juriului și partener în implementarea sa pentru 2021.
Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:
Activitatea de voluntariat a începuto în clasa I, cu proiecte pentru școlarii susținuți de Fundația Rudolf Walter. De atunci, multe din proiectele și inițiativele ei au fost în zona voluntariatului, implicării active, fie că au fost în domeniul artistic, precum teatru și spectacole muzicale pentru copii, fie că au fost în domeniul educațional, în timpul facultății, în AIESEC dar și în proiecte internaționale care au reunit mai multe ONG-uri studențești și au avut ca beneficiari studenți din domenii diverse: sociologie, psihologie, științele comunicării, drept, management dar și studenți de la Politehnică care au fost interesați de ele.
Imediat după susținerea lucrării de licență a fondat ONG-ul și Festivalul PLAI (principala activitate a organizației), un festival bazat pe spiritul voluntariatului, care promova încă din 2006 valori precum implicarea în societate, acționare pozitivă de impact pentru comunitate, învățarea prin diversitate și protejarea și transmiterea moștenirii culturale locale prin dialog între generații și toate, prin puterea voluntariatului. De atunci începând, indiferent de job-urile pe care le-a avut (specialist în marketing, coordonator co-marketing și external partnerships, specialist head-hunting sau consultant în resurse umane, marketing intern și dezvoltare organizațională) voluntariatul a făcut parte din viața ei, consultând proiecte în stadiu de ramp-up, consultând și facilitând procesul de formă a noi inițiative și ONG-uri și mereu activă în zona culturală locală și națională. Expertiza de acțiune în domeniul non profit dar și în producția de evenimente și organizare au atins și zone de social și ecologie, dar mereu din poziția de susținători și inițiatori care încearcă să ia în calcul implicațiile largi și conexiunea cu toate domeniile de interes pentru o societate civilă sănătoasă. Ideea de AMBASADA s-a născut foarte repede după primele ediții de PLAI, însă a fost materializată abia după 7 ani, în 2014 toamna, după ce atât nevoia de atenție asupra patrimoniului industrial, importanța conservării istoriei brandurilor locale cât și relevanța economiei sociale s-au împletit cu ideea antreprenoriatului cultural, definind și mai bine și completând ideea originală a AMBASADA.
Astfel, în 2015 s-au deschis porțile primului centru cultural independent din Timișoara, prima întreprindere socială cu tema culturală din România și prima organizație acceptată ca membru afiliat Trans Europe Halles din România. Spațiul oferă infrastructură gratuită pentru alte ong-uri și comunitatea educațională și creativă, promovând împărtășirea de experiențe între nișe, comunități, grupuri cu interese specifice, dar și crearea de coeziuni în comunități necoagulate, generarea de proiecte multi-disciplinare și reprezentarea față de „ceilalți”, industrii orientate spre profit, instituții de stat locale, naționale și internaționale, cu care credem că ar trebui să existe o comunicare constantă. De la deschiderea AMBASADA, în 2 ani de activitate, spațiul a găzduit peste 1500 de evenimente cu titlu gratuit, a „nășit” 5 ONG-uri și a conectat companii cu zona non-profit. Deja un actor important și în zona economiei sociale, AMBASADA a primit atestarea națională ca Întreprindere Socială, fiind a treia din județul Timiș.
Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:
PLAI a fost desemnat de Gala Societății Civile ca cel mai bun proiect la secțiunea de Artă și Cultură, a primit distincția cea mare a Premiului Charlemagne pentru Tineret și a reprezentat România în întâlnirea Europeană, fiind decorat de Angela Merkel, a fost nominalizat în fiecare an de European Festival Awards iar în 2012 a ajuns în finală între primele 10 cele mai importante evenimente la secțiunea Best Small Festival și a primit multe nominalizări și distincții atât în zona voluntariatului cât și a impactului pozitiv în comunitate.
La secțiunea Dezvoltare economică și socială, de asemenea, au fost desemnați doi câștigători ai Premiului I. Primul premiu revine proiectului „AMBASADA” realizat de Centrul Cultural PLAI: http://galasocietatiicivile.ro/participants_project_2017.php?id=172§ion_id=13
Referințe primite din partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:
- „Țuca şi Tako au construit un model în peisajul cultural timişorean, bazat pe seriozitate, implicare şi mult profesionalism, fie că vorbim de PLAI, de Ambasada sau de JazzTM. Sunt convins că acest model va fi în continuare unul de referinţă pentru spaţiul timişorean şi, de asemenea, cred cu tărie că amândoi vor avea un cuvânt de spus, în viitor, în tot ceea ce înseamnă peisajul cultural. Sper, de asemenea, că echipa de voluntari a PLAI să găsească resurse pentru a continua această experienţă minunată”, a declarat, pentru tion.ro, viceprimarul Dan Diaconu.
- http://viitorulromaniei.ro/plaiul-unde-totul-se-poate-o-poveste-din-romania/
- http://oldigi24.digi24.ro/Emisiuni/Regional/Digi24+Timisoara/Vocile+Banatului/Vocile+Banatului+-+30+06+2016
- http://oldigi24.digi24.ro/Stiri/Regional/Digi24+Timisoara/Stiri/Manu+Chao+concert+la+Timisoara
- http://oldigi24.digi24.ro/Emisiuni/Regional/Digi24+Timisoara/Recrutat+in+Timisoara/Dupa+job+concert+Manu+Chao+la+Timisoara
- http://molempire.com/2012/08/24/interview-with-plai-festivals-main-organizer-andreea-iager/
- http://revistabulevard.ro/2013/07/andreea-iager-cu-drag-despre-diversitate-si-cultura/
- http://www.romancecufarmec.ro/interviuri/Andreea-Iager-Tako-numele-sinonim-cu-ambitia.html
- http://wahm.ro/andreea-iager-tako-mamica-de-baiat-si-de-plai/
- https://creativemornings.com/people/tuca
- http://timisoara.24fun.ro/de_citit/stiri/primul-centru-cultural-independent/
Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”
Andreea s-a implicat în activităţi de voluntariat având conştiinţa clară a valorii pe care această activitate o are și o aduce beneficiarilor sau comunităţii, în absenţa oricărui câştig financiar.
De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?
Nominalizarea Andreei Iager la categoria Umanitar, Voluntariat se bazează pe argumentele iterate mai sus, cu punctarea principalelor proiecte desfăşurate, calităţile sale, schimbările produse în comunitate cu rezultatele aferente.
Spirit proactiv, Andreea Iager, s-a arătat preocupată de activităţi de voluntariat şi dezvoltarea personală a semenilor încă din copilarie, cu proiecte pentru școlari. Mai apoi a înființat și dezvoltat continuu unul din cele mai importante festivaluri culturale din Europa (Plai), desăvârșind contribuția sa în comunitatea în care trăiește printr-o contribuție esențială în câștigarea de către Timișoara a competiției pentru titlul de Capitală Culturală Europeană 2021. Orașul Timișoara și cetățenii urbei de pe Bega îi datoreaza mult antreprenorului cultural Andreea Iager care în mod voluntar a făcut parte dintr-o echipă mică dar inimoasă de oameni cu viziune și har care au elaborat cel mai bun proiect cultural, în viziunea juriului internațional. Antreprenorul cultural Andreea Iager a creat și lansat primului centru cultural independent din Timișoara, prima întreprindere socială cu tema culturală din România care poate fi utilizată gratuit de tinerii pasionați de artă și cultură și prima organizație română acceptată ca membru afiliat Trans Europe Halles.
Dat fiind cele expuse sumar anterior, susţin nominalizarea pentru Andreea Iager la categoria Umanitar, Voluntariat apreciind totodată leadershipul participativ de care dă dovadă constant.