Gabriel Uifălean
Categorie: Umanitar, voluntariat
Nume și prenume candidat: Uifălean Gabriel
Nominalizare: JCI Târgu Mureș
Ocupația sau profesia candidatului: Specialist Resurse Umane
Educație – Diplome, Premii:
- Universitatea Babes-Bolyai, Cluj-Napoca:
- Licența – Relații Internaționale și Studii Europene (Facultatea de Istorie și Filosofie)
- Masterat – Managementul Resurselor Umane (Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor)
- Masterat – Managementul Relațiilor Internaționale și a Politicilor Europene (Facultatea de Istorie și Filosofie)
Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:
„European NGOs and the Refugee Crisis: Case studies of Serbia and Hungary”, în Mihai Alexandrescu (ed.) The The Refugee Crisis in the European Union, CA Publishing, Cluj Napoca, 2016 – un articol care analiza modul în care ONG-urile se pot implica în rezolvarea crizei refugiaților din zona europeană, având ca studiul de caz răspunsul asociațiilor din Serbia și Ungaria la acestă problemă.
Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:
- 2010-2011: voluntariat în cadrul asociației Aktus Dramatikus, care organiza grupuri de teatru pentru tineri în orașul Tîrgu Mureș. Au avut proiecte în comun și cu asociația Salvați Copii, dedicate copiilor internați la Clinica de Oncologie (vizite regulate; ateliere de creație etc.).
- 2012: Participarea ca voluntar la Târgul de Cariere, organizat de asociația Fapte (un eveniment dedicat în special tinerilor, unde au oportunitatea să interacționeze cu reprezentanții mai multor firme din Cluj-Napoca, expozante în cadrul târgului)
- 2014/2015/2016: voluntar și coordonator de echipă la 3 ediții a Romanian International University Fair – RIUF, cel mai mare târg de universități din Europa de Sud-Est. A participat activ la promovarea evenimentului și la activitățile prin care s-au încurjat liceenii să participe la târg.
- 2011-2016: membru în cadrul Societății Studenților Europeniști, din Cluj-Napoca. Organizația funcționează sub auspiciile Facultății de Studii Europene din cadrul Universității Babes-Bolyai și are ca scop informarea societății privind Uniunea Europeană, promovarea valorilor acesteia și oferirea unor oportunități de dezvoltare pentru tineri prin proiecte adresate lor. Printre activitățile organizației se numără: Simularea Parlamentului European, Mediul de Afaceri (un proiect adresat tinerilor interesați de domeniul antreprenoriatului, oferindu-le o serie de training-uri și workshop-uri susținute de întreprinzători, profesori și experți), Școala de Negocieri. În cadrul acestei asociații a deținut anumite funcții: coordonator al Departamentului de Resurse Umane timp de un mandat (un an universitar) și cenzor.
- 2013-2016: Membru fondator în cadrul Asociației Tineretul ONU din România – filiala Cluj. Acesta are ca scop promovarea valorilor ONU în rândul comunității locale și susținerea dezvoltării acesteia prin activitățile specifice: conferințe, workshop-uri, simulări academice (de tip Model United Nations), campanii de informare, evenimentele culturale etc. A coordonat departamentul de Resurse Umane și a avut un mandat de vicepreședinte.
- 2013-2015: Membru al echipei Volunteers Academy, programul de voluntariat al proiectului Cluj-Napoca Capitală Europeană de Tineret 2015, coordonat de Federația Share. A fost responsabil pentru comunicarea cu voluntarii programului și a facut parte din echipa de Training a Volunteers Academy.
- 2013 – Participarea la proiectul „Connect Youth – Connect Europe” organizat în 2013 de către Municipiul Maribor, Croația, prin programul Youth in Action. A participat la un seminar de 5 zile pe tema incluziunii tinerilor din categorii defavorizate în comunitate prin proiecte adresate lor desfășurate de reprezentanți ai societății civile și autorități locale.
- 2013/2014/2015: Membru al echipei de organizare a conferinței internaționale NapoMUN – o simulare academică de tip Model United Nations.
- 2014: Participarea la proiectul „Engagement Euromediterraneen” organizat în 2014 de către organizația CEMEA Franche Comte, împreună cu alte 7 organizații europene, în Fort-du-Plans, Franța, prin programul Erasmus+.
- 2016-2017: Reprezintă unul din Delegații de Tineret ai României la ONU. Este un program desfășurat sub egida Ministerului Tineretului și Sportului, în care două persoane sunt alese să fie reprezentanți ai tinerilor din România și să prezinte punctul acestora de vedere în cadrul a două ședințe ale unor organe/comisii ale Organizației Națiunilor Unite.
Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:
Este unul din membrii fondatori ai filialei din Cluj-Napoca a Asociației Tineretul ONU din România. Aceasta a fost înființată în 2013, cu sprijinul structurii centrale din București, pornind de la un număr restrâns de inițiatori. Provocările principale pentru Gabriel au fost să pună bazele departamentului de Resurse Umane, să recruteze primele generații de membri, să-i instruiască și să îi motiveze pentru a se implica. La acestea se adaugă provocările ce vin odată cu încercarea de a înființa o organizație și de a-l consolida într-o maniera care să îi asigure stabilitate și continuitate în timp. Din acest punct de vedere, realizările sale în ceea ce privește recrutarea și instruirea voluntarilor, precum și contribuirea la formarea unei culturi organizaționale disctincte, au avut un efect considerabil în asigurarea sustenabilității asociației.
De asemenea, a întâmpinat mai multe dificultăți în cadrul activității în această organizație, dat fiind nișa pe care aceasta actionează: promovarea activității și a valorilor unei organizații internaționale precum ONU la un nivel local.
Locul I la Olimpiada de Cultură Generală `CuGeT` 2016, proiect organizat la nivel județean de către Asociația Femeilor de Afaceri din Cluj-Napoca (AFA).
A fost ales Delegat de Tineret al României la ONU, în urma unui proces de selecție complex, desfășurat pe 3 etape: analiza dosarelor de înscriere, un interviu de grup cu cei 10 semifinaliști și altul cu cei 4 finaliști.
Referințe primite din partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:
- Certificate de apreciere de la fiecare ediție a Conferinței NapoMUN la care a luat parte ca membru a echipei de organizare (Executive Committee) – 2013-2015;
- Diploma acordată de către Societatea Studenților Europeniști (SSE) pentru implicarea în cadrul proiectului Simularea Parlamentului European 2015;
- Diploma acordată de SSE pentru moderarea simulărilor de negociere, din cadrul proiectului Școala de Negocieri – 2015;
- Certificate de apreciere pentru fiecare ediție a Romanian International University Fair, pentru îndeplinirea rolului de coordonator de voluntari;
- Diploma acordată de Asociația Tineretul ONU din România pentru participarea la organizarea conferinței academice Bucharest International Student Model United Nations 2014;
Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”
Prin multitudinea de activități de voluntariat în care candidatul s-a implicat, el a dovedit că este interesat să contribuie la dezvoltarea comunității din care face parte. Fie că vorbim de activități caritabile, proiecte academice sau evenimente destinate dezvoltării tinerilor, el și-a arătat dorința de a prelua inițiativa și de a se implica activ în realizarea lor. A căutat constant noi oportunități în care să se implice, ajungând să fie membru în cadrul mai multor organizații și să participe ca voluntar la o gamă variată de evenimente. A ales să își dedice timpul în special activităților orientate către tineri, care să îi ajute pe aceștia să își însușească și să își dezvolte competențe, precum și să își croiască un drum în educație sau carieră (ex. participarea la RIUF, Târgul de Cariere, simulările/conferințele academice, training-uri etc.).
De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?
Candidatul a arătat în mod constant că este dispus să își ofere timpul și efortul pentru a determina o schimbare pozitivă în societate. S-a implicat în activități de voluntariat variate și complexe, în care a abordat diverse nevoi prezente în cadrul comunității din care face parte, în special în ceea ce privește segmentul de tineret. A înfruntat mai multe provocări în timpul activității sale, reușind să treacă de ele prin determinare, creativitate și dorința de a lucra spre scopurile sale, împreună cu echipa din care făcea parte.
Având în vedere rezultatele remarcabile obținute până la această vârstă și faptul că anul acesta își desfășoară mandatul de Delegat de Tineret al României la ONU, el este unul din tinerii remarcabili ai României.