George Andrei Popescu
Categorie: Politic, juridic, guvernamental
Nume și prenume candidat: GEORGE ANDREI POPESCU
Nominalizare: JCI Constanța
Ocupația sau profesia candidatului: Consilier local independent primăria Constanţa. Lider al Asociaţiei Constanţa ia Atitudine
Educație – Diplome, Premii:
- 11/2010–04/2011: Institutul de Studii Populare – Academia Politica, Bucuresti (România);
- 2004–2008: Universitatea Ovidius – Facultatea de Stiinte Economice – Specializarea Economia Comertului,Turismului si Serviciilor, Constanta (România)
- 1999–2003: Liceul Teoretic Traian, Constanta (România)
Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:
Candidatul a fost propus pentru implicarea sa în viaţa politică, activitate care presupune demersuri legislative şi implicare în problemele comunităţii. Chiar dacă nu există, la momentul de faţă, lucrări publicate, implicarea sa în viaţa publică şi în rezolvarea problemelor constănţenilor contribuie la modificarea percepţiei generale asupra mediului politic destul de controversat, dovedind că orice plan mare începe cu paşi mici, iar schimbarea este posibilă prin implicarea individuală.
– http://adevarul.ro/locale/constanta/cetateanul-popescu-independentul-consiliul-local-constanta-ajuns-tanar-activist-dezamagit-politica-ia-voturile-mii-constanteni-1_575fe61f5ab6550cb8ef5e7e/index.html
Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:
George Andrei Popescu a intrat în politică în 2011, mai mult din curiozitate, să vadă dacă i se potriveşte. După cum declara el însuşi într-un interviu pentru Adevărul, nu l-au interesat funcţiile: “Am cunoscut tineri de mare calitate, dornici să schimbe lucrurile în bine, să reformeze partidul, să contribuie la profesionalizarea instituţiilor, tineri care foloseau politica pentru a face bine omului de rând. Din păcate, cei mai mulţi dintre ei au fost sacrificaţi. Însă, pentru mine, tot răul a fost spre bine. Mi-am dat seama ce vreau să fac şi eu prin politică: să mă pun în slujba oamenilor de rând!”
Perioada de formare (2011-2014) l-a pus în legătură directă cu alte 3 partide, dar toate l-au dezamagit. Spune ca a plecat fără niciun fel de regret atunci când a realizat că metehnele sunt aceleaşi: „Toţi îşi urmăresc interese personale, că mulţi vorbesc despre profesionalizarea clasei politice, despre guvernarea locală şi naţională în interesul românului de rând, dar atât fac, doar vorbesc. În realitate, fac pentru ei şi numai pentru ei.“.
Totuşi, a învăţat şi ceva constructiv: să facă opoziţie “pe bune”. Pentru a continua lupta începută, a fondat Asociaţia Constanţa Ia Atitudine, cu care a dus pe cont propriu acţiunile pentru oraş.
La începutul anului 2016, încurajat de unda de schimbare, a decis să facă pasul decisiv: “am luat decizia că oraşul are nevoie de un consilier independent!”
Bazȃndu-se pe o mȃnă de prieteni şi pe propriile resurse, a reuşit să ducă la bun sfȃrşit o campanie electorală autofinanţată şi să obţină un post de consilier local (singurul independent) al primăriei Constanţa.
„Voi face ce am făcut şi până acum. Eu nu mă schimb, voi rămâne acelaşi om care vine din stradă şi care reprezintă strada, cartierul. Voi susţine toate proiectele care vizează dezvoltarea oraşului, indiferent de inţiator, voi bloca toate proiectele care vizează promovarea intereselor politice sau de grup, indiferent de iniţiator, voi propune propriile proiecte care vor rezulta exclusiv din consultarea cu oamenii de rând. Ce îmi cere strada, ce îmi cer oamenii din cartiere, aceea voi promova.”
– http://adevarul.ro/locale/constanta/cetateanul-popescu-independentul-consiliul-local-constanta-ajuns-tanar-activist-dezamagit-politica-ia-voturile-mii-constanteni-1_575fe61f5ab6550cb8ef5e7e/index.html
Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:
George Andrei Popescu are 33 ani, este economist, are experienţă politică şi mai ales civică, fiind cunoscut constănţenilor pentru câteva iniţiative care întâi au scos oamenii din inerţie, apoi au canalizat eforturile pentru a obţine o victorie edilitară.
Ca activist civic, Andrei s-a remarcat prin marşul de protest organizat la 5 iulie 2014, cȃnd, împreună cu o mână de oameni, au manifestat atunci în stradă, încercȃnd să atragă atenţia societăţii civile asupra problemelor oraşului Constanţa.
Mai departe, a organizat proteste de stradă şi campanii de strȃngere de semnături pentru problemele identificate la nivelul oraşului:
– în perioada 2014 – 2016 a desfăşurat o campanie de strȃngere de semnături pentru subvenţionarea gigacaloriei, finalizată cu succes în 2016;
– a organizat proteste şi strȃngeri de semnături pentru repararea podului din parcul Tăbăcărie – măsură finalizată cu succes;
– a condus o campanie care a culminat cu desfiinţarea taxei de linişte (implementată abuziv şi acceptată tacit la nivelul localităţii timp de mai mulţi ani).
După ce a devenit consilier local al primăriei, a continuat să susţină interesele constănţenilor şi să răspundă sesizărilor acestora. Printre măsurile întreprinse se numără:
– sesizarea autorităţilor responsabile pentru sancţionarea firmelor de transport public-privat din municipiul Constanţa;
– susţinerea transparenţei în cadrul şedinţelor Consiliului Local şi transmiterea live a acestora;
– demersuri pentru desfiinţarea taxei de tramă stradală.
Desigur, că într-un domeniu atât de dificil cum este cel politic, Andrei a întâmpinat numeroase provocări și dificultăți, dintre care el menționează dificultatea de a lucra cu oameni controlați politic și, din păcate, mobilizarea greoaie, deficitară a populației. A rezistat acestor obstacole prin faptul că a făcut alegeri personale cu care să fie împăcat, după cum afirmă chiar el, și printr-o ambiție uriașă de contribui la idealul unui oraș mai bun, mai frumos.
Andrei Popescu se conturează pe zi ce trece într-o portavoce a locuitorilor Constanţei, implicându-se pentru ca vocea lor să ajungă la toate autorităţile implicate şi să nu mai poată fi ignorată.
– http://www.avocatura.com/stire/15641/anularea-taxei-de-liniste-un-activist-a-reusit-ceea-ce-unii-avocati-nici-nu-au-v.html
– https://www.replicaonline.ro/constantenii-greu-de-urnit-la-o-caravana-in-replica-la-carnavalul-organizat-de-primar-178994/
– http://www.mediafax.ro/social/protest-fata-de-cum-arata-municipiul-constanta-chiar-de-ziua-lui-mazare-primarul-sa-se-mai-ocupe-si-de-orasul-asta-toti-banii-se-duc-in-mamaia-investeste-zeci-de-mii-de-euro-in-petreceri-12893302
Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:
Andrei Popescu a fost nominalizat la o categorie la care premiile se măsoară de obicei în numărul de persoane dispuse să îl urmeze şi să îi acorde încrederea. Într-un mediu în care păstrarea integrităţii este principala provocare, distincţiile sunt reprezentate de strȃngeri de mȃnă, mulţumirile şi încrederea locuitorilor.
În materie de politică independentă, exemplul lui George Andrei Popescu ar trebui popularizat, pentru că, dacă ne dorim o schimbare a clasei politice, atunci fiecare trebuie să înceapă cu sine, iar acest exemplu de reuşită. Fiind vorba şi de o altă mentalitate, ar trebui, fără nici o exagerare, prezentat la şcoala tinerilor politicieni.
Referințe primite din partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:
Ca tȃnăr politician independent, Andrei Popescu s-a remarcat mai mult prin lupta împotriva autorităţilor, decȃt prin referinţe şi recunoaşteri din partea acestora.
A primit, în schimb, recunoaştere şi susţinere din partea locuitorilor constănţeni, precum şi sprijinul unor ONG-uri locale şi naţionale în demersurile sale.
Ce mai mare reuşită rămȃne desfiinţarea “taxei de linişte”, demonstrată ca fiind abuzivă şi ilegal constituită.
http://www.ziarelive.ro/stiri/interviu-online-cu-andrei-popescu-si-silvia-uscov-taxa-de-liniste-din-constanta-anulata-ce-fac-mai-departe-agentii-economici.html
Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”
“Îmi iubesc oraşul, iubesc marea şi am un ideal pentru Constanţa, care are un potenţial uriaş”.
Andrei a dovedit de-a lungul timpului implicarea lui în munca pentru și cu locuitorii din Constanţa. A avut multiple roluri: de la voluntar pentru strȃngerea de semnături pentru petiţiile susţinute, pȃnă la formator şi preşedinte al unei organizaţii de iniţiativă cetăţenească. A coborȃt în stadă şi a discutat cu fiecare cetăţean care a dorit să afle mai multe şi să se implice. Pentru a aduna suficiente semnături pentru punerea în practică a măsurilor la care a contribuit, a petrecut luni de zile “ în stradă “.
Este o persoană cu viziune, care dovedește prin fapte impactul muncii sale.
„Voi face ce am făcut şi până acum. Eu nu mă schimb, voi rămâne acelaşi om care vine din stradă şi care reprezintă strada, cartierul. Voi susţine toate proiectele care vizează dezvoltarea oraşului, indiferent de inţiator, voi bloca toate proiectele care vizează promovarea intereselor politice sau de grup, indiferent de iniţiator, voi propune propriile proiecte care vor rezulta exclusiv din consultarea cu oamenii de rând. Ce îmi cere strada, ce îmi cer oamenii din cartiere, aceea voi promova.Eu vreau să locuiesc într-un altfel de oraş, un oraş unde nu se mai construieşte pe spaţiul verde, unde există raţiune arhitecturală, care îşi promovează trecutul şi istoria, care revine în topul oraşelor culturale, care se deschide către toţi constănţenii şi oamenii de afaceri, care produce plus valoare şi locuri de muncă, în care să-ţi facă plăcere să trăieşti, să rămâi şi să te muţi, nu din care să te muţi.
Îndemnul meu pentru ceilalţi este să fie cei mai buni în ceea ce fac. Să nu stea pasivi, să se implice, să creadă în şansa lor, să se pună în slujba celor din jur, să nu aştepte ca cineva să le dea ceva, ci să-şi ia singuri, să intre în politică şi să cureţe partidele de mizerie. M-am lovit de multe piedici în campaniile mele de strângere de semnături, cea mai mare fiind chiar cetăţeanul. În general oamenii sunt neîncrezători când trebuie să dea datele personale şi sceptici când e vorba de o victorie împotriva sistemului. Cu voinţa de a te informa şi de a te lupta, poţi face multe. Viitorul este al nostru, al tinerilor.”
Cetăţenii îl consideră un aliat de încredere şi dovadă stau nu numai cererile de ajutor pentru rezolvarea diferitelor situaţii, ci şi mesajele de mulţumire ce vin din partea acestora.
De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?
Andrei Popescu oferă un exemplu pentru tânăra generație, un exemplu de implicare și de reușită în unul dintre cele mai dure și inflexibile domenii- domeniul politic care rămâne și domeniulprincipal din care sunt posibil de implementat schimbările cu impact comunitar.
„Transparenţă maximă!” este deviza cu care Andrei Popescu s-a lansat în lupta pentru conducerea Primăriei Constanţa în 2016. Deşi rezultatele nu au fost, poate, pe măsura aşteptărilor, locul de consilier cȃştigat cu susţinerea locuitorilor îi oferă o mai mare vizibilitate şi posibilitatea de a lupta mai departe pentru rezolvarea problemelor comunității. De altfel, poziția de consilier independent este foarte greu de obținut, în țară aflându-se doar cateva astfel de poziții.
Îndemnul lui Andrei pentru ceilalţi este: “Să fie cei mai buni în ceea ce fac. Să nu stea pasivi, să se implice, să creadă în şansa lor, să se pună în slujba celor din jur, să nu aştepte ca cineva să le dea ceva şi să-şi ia singuri, să intre în politică, în ONG-uri, să se implice!”
Într-o lume în care se simte din ce în ce mai acut lipsa unor modele în viaţa publică, a unor călăuze pentru tineri, Andrei Popescu este un om cȃt se poate normal, cu care ne putem identifica fiecare dintre noi, fără talente speciale şi predispoziţii genetice, dar cu o mare pasiune pentru tot ceea ce face și cu o puternică motivație de a-și urma idealul.
Nominalizareaîn cadrul premiilor TOYP este şi pentru capacitatea lui de a ieşi din letargia cotidiană, de a alege implicarea şi asumarea unor decizii, depăşind comoditatea de a fi doar nemulţumit, este pentru reușita sa de a sparge tiparele unui sistem despre care știm cu toții că este disfunctional.
Andrei Popescu este un model pentru tȃnăra generaţie datorită implicării lui în viaţa politică într-o perioadă în care domeniul nu este foarte atractiv, în principal datorită numeroaselor acţiuni haotice demarate de clasa politică actuală.
Pe fondul unei societăţii civile tot mai nemulţumite de modul în care este condusă ţara, Andrei îi îndeamnă pe tineri să se implice mai mult: într-un ONG-uri, în partide politice, pe cont propriu, să înveţe să îşi ceară drepturile! Iar exemplul lui este doar o dovadă că se poate face orice cu implicare, iar dacă dedici multă muncă şi energie, rezultatele nu vor întȃrzia să apară. Chiar dacă calea pe cont propriu este mai grea, satisfacţia unei reuşite este imensă.
„Destinul conduce jumătate din viața unui om. Pe cealaltă o conduce caracterul. (Alfred de Vigny)”.