Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Alina Patrahau (Vasea)

Categorie: Protecția copiilor, pace, drepturile omului

Nume și prenume candidat: ALINA PATRAHAU (VASEA)

Nominalizare: JCI Constanța

Ocupația sau profesia candidatului: Fondator “Asociația Dăruiește Aripi”

Educație – Diplome, Premii:

 • Universitatea Spiru Haret – Facultatea de Management Financiar Contabil
 • Pregătire Curs – Harvard „ Excellence in NonProfit Organizations”

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

Alina Vasea nu a publicat articole, dar în presă se regăsesc numeroase articole despre munca ei din cadrul fundaţiei „Dăruieşte aripi”.

 • http://radioconstanta.ro/2016/11/27/constanta-alina-vasea-asociatia-daruieste-aripi-putin-cate-putin-putem-face-mult/
 • http://www.reporterntv.ro/stire/constanta-fundatia-daruieste-aripi-a-strans-peste-un-milion-de-euro-pentru-a-moderniza-o-sectie-a-spitalului-judetean
 • https://www.replicaonline.ro/asociatia-daruieste-aripi-sprijina-copiii-bolnavi-din-constanta-250796/
 • http://observator.ro/stiri-live-alina-vasea-fondatoarea-asociatiei-daruieste-aripi-este-castigatoarea-trofeului-femeia-anului-2015-369834.html
 • http://ct100.ro/daruieste-aripi-a-castigat-marele-premiu-la-gala-societatii-civice/
 • http://www.digi24.ro/regional/digi24-constanta/centru-pentru-copii-bolnavi-de-cancer-un-singur-medic-asistenti-si-mai-multi-voluntari-ii-ingrijesc-pe-micuti-363977
 • http://www.cugetliber.ro/stiri-sanatate-bucurii-pentru-pacientii-pitici-din-spitalul-judetean-cinema-si-loc-de-joaca-la-pediatrie-295869
 • http://www.reporterntv.ro/stire/asociatia-daruieste-aripi-a-adus-zambete-pe-chipul-copiilor-bolnavi-de-cancer
 • http://www.cugetliber.ro/stiri-social-oamenii-care-invata-constanta-sa-daruiasca-aripi-ce-nu-fac-autoritatile-incompetente-cu-bugete-uriase-ei-reusesc-cu-voluntari-322449
 • http://stirileprotv.ro/stiri/social/aventura-magica-pentru-10-copii-chinuiti-de-cancer-dupa-ani-de-terapie-au-primit-cadou-o-excursie-la-disneyland-paris.html

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Alina Vasea, antreprenor şi mama a trei copii, şi-a început cariera umanitară în 2009 fiind voluntar în cadrul Asociaţiei „Dăruieşte viaţa” din Bucureşti , unde a asistat şi  ajutat copii – cazuri medicale grave, pană în anul 2013.

A fondat Asociaţia „Dăruieşte Aripi” în 2013 – o organizaţie non profit, dedicată susţinerii acelor proiecte caritabile ce pot aduce un real progres în tratamentul pacienţilor din sistemul de stat românesc:

 1. Centrul Medical Focus – Proiect finalizat cu succes.

Până în anul 2014, Constanţa nu avea o secţie propriu-zisă de onco-hematologie, copiii cu aceste afecţiuni fiind internaţi pe secţia de pediatrie şi, de cele mai multe ori, din cauza supraaglomerării, se aflau în aceleaşi camere cu copiii aflaţi sub tratament pentru boli virale, riscând astfel suprainfectarea sau agravarea stării lor generale de sănătate.

Proiectul este dedicat pentru diagnosticarea, tratarea, monitorizarea şi susţinerea copiilor cu boli onco-hematologice și reumatologice din zona de sud-est a României . Anual, aproximativ 4000 de copii primesc asistenţă medicală în cadrul Centrului Medical de Zi Focus, fie că e vorba pacienţi cu diagnostic precis sau doar suspecţi de boli grave.

 1. Camera de joacă pediatrie – Proiect finalizat cu succes.

Proiectul a reuşit modernizarea sălii de mese din cadrul secţiei clinice de Pediatrie (etajul VIII) a Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa, iar cu acordul conducerii spitalului, asociaţia a multiplicat funcţionalitatea acestei încăperi, transformând-o şi  în camera de joacă şi cinema.

 1. Bucurii pentru copii – Proiect finalizat cu succes.

Proiectul a ajuns la a treia ediţie în 2017. Anul acesta a făcut posibilă petrecerea unei zile de neuitat pentru 100 de copii bolnavi şi defavorizaţi sau copii aflaţi sub tratament oncologic .“A fost o zi de vis! Toţi copiii s-au distrat, au adunat amintiri frumoase şi, pentru o zi, au uitat de realitatea lor cotidiană tristă, care include foarte multe neajunsuri materiale, ace, tratamente chinuitoare şi analize.”

 1. Renovare salon pacienţi – Proiect finalizat cu succes.

Proiectul a reusit renovarea uni  salon de pacienţi situat la etajul 9 al Spitalului Judeţean de Urgenţă Constanţa, în  cadrul Secţiei de Chirurgie Generală 2.

 1. Reconstrucţia și modernizarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți şi a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța – Proiect în desfășurare.

Secţia de Terapie Intensivă Nou Născuţi din cadrul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa este singura secţie care îngrijeşte în regim de terapie intensivă copii nou-născuţi prematur sau cu afecţiuni medicale, din zona de sud-est a României. Realizarea acestui proiect înseamnă scăderea considerabilă a ratei morbiditatii şi mortalităţii infantile neonatale şi acordarea îngrijirilor specifice unei secţii dotate eficient pentru un debut sănătos în viaţă a copiilor născuţi sau transferaţi aici.

 1. „10 eroi la Disneyland” – Proiect în desfășurare.

Este un proiect cu scopul de a realiza în fiecare an excursii la Disneyland Paris pentru copii bolnavi de cancer din toată ţara.

 1. Membrii Asociaţiei “Dăruieşte Aripi” sunt implicaţi în consilierea cazurilor individuale de pacienţi, căutând o a doua opinie medicală, ajutând în special copiii diagnosticați cu scolioză sau cancer.

“In acest an, am consiliat un număr de 148 copii pentru care soluţiile medicale din România au fost epuizate. Am asistat la aceste cazuri începând cu identificarea lor şi continuând cu  organizarea  tuturor demersurilor necesare   deplasării  lor în  clinici din  străinătate  pentru a fi operaţii şi decontarea  integrală a  costurilor operațiilor.”

Toate proiectele fundaţiei au fost desfăşurate prin munca neîntreruptă a doar două persoane.

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

După  4 ani de activitate,  numărul  şi  anvergura  proiectelor realizate prin fundaţia  pe care o  patronează Alina,  nu poate lasa  loc  decât de uimire şi profundă  admiraţie:

 1. Centrul Medical Focus;
 2. Camera de joacă pediatrie;
 3. Bucurii pentru copii;
 4. Renovare salon pacienţi;
 5. Reconstrucţia și modernizarea Secției de Terapie Intensivă Nou-Născuți si a Compartimentului de Prematuri din cadrul Spitalului Clinic Județean de Urgență Constanța
 6. 10 eroi la Disneyland
 7. Consiliera copiilor diagnosticaţi cu scolioză sau cancer şi facilitarea unei a doua opinii medicale şi a tratamentului corespunzător.

Prin toate proictele desfăşurate de Fundaţia „Dăruieşte aripi”, Alina a devenit o „zână bună” pentru peste 4000 de copii care prin sprijinul oferit de fundaţie, au primit o nouă şansă la viaţă, perioade de spitalizare şi tratament „îndulcite” prin renovarea secţiilor în acord cu nevoile micilor pacienţi, au primit atenţie şi grijă de specialitate şi unele dintre puţinele bucurii la care mai puteau spera.

Alina Vasea este în mod cert un om cu viziune, un om cu suflet mare, dar şi cu o voinţă de fier. Proiectele sale nu au ca scop construirea/ reconstruirea unei secţii de spital, spre exemplu, ci scăderea mortalităţii, ceea ce implică nu doar tehnică, ci şi specializări pentru cadrele medicale. Ideile sale de proiecte sunt gândite la scară largă şi pe termen lung.

Pentru a putea duce la îndeplinire aceste frumoase poveşti de reuşită a investit enorm. Ne povesteşte că până la a contura ideea unui proiect, petrece chiar şi 6 luni în spital, zilnic în care face monitorizare pentru a înţelege funcţionarea sistemului medical şi a afla care sunt necesităţile specifice, pentru a înţelege nevoile reale ale pacienţilor: cazuistică, numărul de pacienţi, accesul la tratamentele medicale, profilele pacienţilor internaţi. În acest timp discută cu medicii pentru a le află opinia, dar şi cu aparţinătorii micilor pacienţi pentru a afla şi înţelege suficient de bine care sunt dificultăţile întâmpinate în tratarea copiilor.

Acolo unde majoritatea dintre noi gândim în termeni de probleme sau „uşi închise”, Alina a găsit căi de deschidere, de comunicare prin perseverenţă şi transparenţă. Astfel a găsit înţelegerea necesară în rândul cadrelor medicale, a managementului spitalicesc şi în rândul reprezentanţilor business din comunitate şi a reuşit să unească contribuţiile acestora în realizarea unor proiecte extrem de utile şi care însumează mari costuri de resurse. Şi-a dobândit această calitate prin comunicare deschisă: a căutat, a observat, s-a informat, a încercat să înţeleagă , a propus, a reuşit, iar lucrurile nu s-au oprit aici. Din acest punct, continuă eforturile sale de a menţine parteneriatele prin care s-au realizat proiectele fundaţiei transmiţând în mod constant newslettere de informare cu activitatea desfăşurată.

Alina declara că fundaţia pe care o conduce, „Dăruieşte Aripi”„se străduie, cu paşi mici şi modeşti, să schimbe mentalitatea şi să aducă decență în spitalele din Constanţa. Totul în folosul copiilor şi celor bolnavi.” , însă paşii făcuţi de ea, cu modestie, nu sunt în nici un caz mici.

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

 • 2015 – Premiul Femeia Anului acordat de Revista Avantaje – la categoria Apărarea drepturilor copiilor
 • 2016 – Premiul de Excelenţă – 10 Oameni de Valoare pentru Constanţa
 • 2016 – Diplomă de excelenţă pentru contribuţia la activităţi caritabile – Camera de Comerţ Industrie, Navigaţie şi Agricultură, Constanţa
 • 2017 – Marele Premiu Gala Societăţii Civile
 • 2017 – Premiul I Categoria Sănătate, Gala Societăţii Civile
 • 2017 – Premiul Categoria Originalitate, Gala Societăţii Civile

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

După 30 de ani, deşi deţinea un business de succes, Alina Pătrăhău Vasea s-a decis să îşi schimbe domeniul de activitate făcând din dedicaţie şi compasiune jobul ei de zi cu zi. Determinată de ţelul său de a găsi maniere în care să ajute copiii greu încercaţi de destin, a pus bazele asociaţiei „Dăruieşte aripi” din Constanţa în 2013. Nu are pregătire medicală, dar a ales să se dedice copiilor şi pacienţilor din spitalele de stat într-un mod care întrece multe încercări ale cadrelor medicale sau ale instituţiilor de stat direct răspunzătoare.

Prin dăruirea sa şi prin rezultatele muncii sale, Alina Vasea ne serveşte un exemplu: că acolo unde există voinţă, există o cale. Iar ea a ales, poate, cea mai grea cale în România zilelor noastre – să deruleze vise necesare comunităţii printr-o fundaţie caritabilă, într-un oraş în care nu este definită o cultură a voluntariatului sau a foundraisingului. Şi, totuşi, a reuşit în doar 4 ani, bazându-se pe eforturile constante ale unui singur om, să realizeze proiecte de anvergură extrem de necesare în sistemul de sănătate local. Iar toate aceste proiecte sunt realizate prin colaborarea cu voluntari şi sponsori, lucruri care nu sunt deloc uşor de realizat.

Cu doar o mâna de voluntari, şi-a dorit să schimbe în sens pozitiv şansele copiilor bolnavi şi să dăruiască aripi de speranţă şi însănătoşire . „Atunci când eşti dedicat unui lucru, uşile se deschid şi astfel, încet-încet, comunitatea constănţeană a devenit din ce în ce mai atentă la nevoilor copiilor din spital.”

Mama a trei copii, a fondat această asociaţie în urmă cu patru ani, timp în care a realizat numeroase proiecte cu impact social.

Alina ne povesteşte că într-o zi, pe când se afla în parc cu copiii, primeşte un apel de la o mamă care încerca să îi povestească pe scurt despre fetiţă ei care avea probleme de sănătate. Zgomotele din parc nu îi permiteau să înţeleagă mare lucru din conversaţie, aşa că Alina i-a spus:

„–        Sunaţi-mă, va rog, mai târziu. Sunt în parc cu fiul meu.

Iar de la celălalt capăt al firului, mama fetiţei îi răspunde:

–          Ştiţi, fetiţă mea are 12 ani şi nu a fost niciodată în parc…”

…Iar acesta e doar unul din multele motive pentru care ea alege să lupte.

Este hotărâtă, fermă, ambiţioasă, merge întotdeauna înainte, indiferent cât de greu îi este.

Crezul Alinei Vasea este că „ noi toţi trebuie să contribuim pentru societate!”

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Alina este perfecţionistă şi îi place să ducă lucrurile la bun sfârşit. Nu concepe un alt final decât cel optimist. Mulţi alţii, nu se simt în stare să meargă atât de departe cu un caz medical grav sau cu proiecte de o asemenea anvergură. Ei îi reuşesc lucruri complicate în cel mai simplu mod.

Dacă nu îi răspunde un medic la telefon, sună în repetate rânduri până îi răspunde. Dacă o refuză un spital, caută altul. Nu se da niciodată bătută. Câteodată o prinde noaptea târziu discutând despre un caz şi nu poate dormi dacă nu ştie sigur că există un plan de rezolvare. Şi, de dimineaţă, cu forţe proaspete, reia procesul. În tot acest timp telefonul sună, apar strigăte de ajutor pe Facebook, prin email, pe whatsup…Pentru că determinarea e singură cale pe care o cunoaşte.

Alina este un om de poveste, a cărei viziune, implicare şi determinare ne inspiră spre a depăşi greutăţile vieţii, spre a crede în şansele pe care ni le putem construi, spre a depăşi limitările impuse de un sistem social sau de propriul mod de gândire.

Maniera în care ea a decis şi a reuşit să contribuie la o lume mai bună este o pildă pentru noi toţi, mai ales pentru aceia dintre noi care am ales în mod deliberat să aducem contribuţii personale în serviciul comunităţii noastre. Alina Vasea este pur şi simplu exemplul „că se poate!”

Toate aceste calităţi remarcabile o recomandă ca un candidat de seamă în competiţia TOYP, cu atât mai mult cu cât calităţile şi eforturile sale sunt orientate în folosul comunităţii. Suntem cu adevărat onoraţi să avem în proiect un om de o asemenea valoare, un om cu o capacitate incomensurabilă de a inspira şi de a crea schimbări pozitive în societate.