Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Andrei Kovari

Categorie: Științific, tehnic

Nume și prenume candidat: Kovari Andrei

Nominalizare: JCI Cluj

Ocupația sau profesia candidatului: Robotics Trainer, Embedded systems developer & Student

Educație- Diplome, Premii:

  • 2017 (iulie-septembrie): Interniship în dezvoltare de prototipuri electronice și sisteme de procesare de imagini în Toronto, Canada la ARB Lab (e student în anul 4 de facultate)
  • 2015-prezent: specializare practică în echipa FLEX București (prin această colaborare a câștigat numeroase premii în Spania, Polonia, Viena și Tokio).
  • 2014-prezent: Facultatea de Automatică și Calculatoare, secția de automatică engleză la “Universitatea Tehnică Cluj-Napoca”
  • 2010-2014 Studii Liceale: Colegiul Național „Petru Rareș” Beclean (jud. Bistrița-Năsăud), profil Matematică-Informatică intensiv − Șef de promoție
  • 2008-2010: specializare prin Clubul de Excelența de Matematică al Colegiului Petru Rareș, Beclean
  • 2008 : Cursuri de inițiere în Electronică în cadrul Clubului Copiilor Beclean

 

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

Articol tehnic scris de Andrei despre sistemul „Aleph 1.0”:

http://www.instructables.com/id/Aleph-10-Internet-Controlled-Microscope-Robotic-Ma/ – un sistem telemetric prin care un operator poate manipula probe microscopice la distanță sau într-un mediu complet izolat, prin internet, fără a contamina exteriorul.

Articole scrise despre lucrările și realizările candidatului:

  1. https://cluju.ro/andrei-kovari-student-la-utcn-a-construit-un-robot-care-poate-manipula-virusi-sau-probe-nucleare-fara-a-contamina-mediul-exterior/
  2. http://adevarul.ro/locale/bistrita/robotelul-andrei-kovari-adus-locul-bistrita-robochallenge-viena-cele-mai-importante-competitii-profil-lume-7_533edf8a0d133766a8805d7d/index.html

3.http://citynews.ro/eveniment/bn-andrei-kovari-creat-un-robot-care-poate-fi-folosit-cazul-cutremurelor-1226318

  1. http://www.rasunetul.ro/un-robot-marca-andrei-kovari-cu-aplicatii-industrie-si-cercetare-isi-cauta-sponsorii
  2. http://www.timponline.ro/andrei-kovari-elevul-care-a-inventat-un-robot-didactic-face-naveta-si-lucreaza-cu-materiale-second-hand

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

2012-prezent: Freelancer ca Dezvoltator de Circuite Electronice și de Sisteme Electronice Dedicate.

2012: la doar 16 ani, a creat Robotul Utilitar Scorpion 1.0 –folosit în situații de urgență, pentru a intra sub dărâmătruri în caz de cutremur sau incendiu, ca să caute și să filmeze supraviețuitori. Creat, în proporție de 90%, din materiale reciclate, cu acest robot a câștigat Locul 1 la Concursul Național „Universul Einstein”.

2014: titlul de Vice Campion mondial în cadrul concursului RobotChallenge din Viena

2014-prezent: creează Sisteme CNC (Computer Numerically Controlled) și Imprimante 3D cu plastic  – folosite în diverse proiecte

2014-prezent: e membru în echipa Flex București, pe poziția de Inginer Electronist

2015: a creat proiectul “Aleph 1.0” – un sistem telemetric prin care un operator poate manipula probe microscopice la distanță sau într-un mediu complet izolat, prin internet.

2015-2016: a fost Arbitru în cadrul concursului “Battlelab Robotica”, la etapa națională și internațională.

2015-2016: a fost Mentor în robotică și Membru în Asociația “Cluj Makers”, care oferea spațiu de co-working pentru studenți și pasionați de inginerie

2016: Trainer în robotică – cursuri “Digital Kids”, “Little Geeks” în cadrul școlii de vară, prin Asociația Simplon România, pentru 40 de copii de 8-14 ani. Pentru a juta copii să învețe mai ușor, a creat „Qbit” – un robot educațional suport de experimente.

2016: a creat Drone experimentale – tricoptere (Wisp 1.0) și quadcoptere customizate

2017: a creat NoHam – un robot de luptă – mega sumo robotic, pentru participări la concursuri internaționale

2017: a fondat Clubul de roboticieni NanoLabs în cadrul căruia a predat cursuri de electronică, robotică și programare unui număr de 40 de studenți, ce doreau să se perfecționeze.

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

2012: la doar 16 ani a realizat Robotul Utilitar Scorpion 1.0, cu care a câștigat Locul 1 la Concursul Național „Universul Einstein”. Acest robot e conceput pentru a fi folosit în situații de urgență și poate intra sub dărâmături în caz de cutremur sau incendiu, ca să caute și să filmeze supraviețuitori. E o inovație, fiind primul roboțel de acest gen din județul lui, care ar ajuta mult echipajele SMURD dacă ar fi folosit. Fiind elev, nu avea fonduri, așa că Andrei a fost inovator și l-a creat artizanal, folosind, în proporție de 90%, materiale reciclate. După ce a rezolvat lipsa fondurilor, provocarea următoare a fost că a depășit nivelul de expertiză al profesorilor lui. Ca să găsească mentori, a căutat pe internet specialiști pe forumurile din străinătate, iar aceștia i-au dat sugestii și sfaturi de specialitate. Cea mai mare provocare a lui a fost că avea, totuși, nevoie de piese tehnice speciale, care nu se găseau în România și care trebuiau cumpărate. Soluția lui a fost că a început să scrie articole de specialitate pentru peguna.ro, ca să primească discounturi la achiziționarea pieselor lipsă. După ce s-a asigurat că are oferta cu cel mai mic preț posibil, a mers la firmele din localitate, le-a explicat visul său și i-a rugat să-i sponsorizeze modulele de care avea nevoie ca să-și finalizeze roboțelul salvator. Acest robot e de interes național, căci ar putea fi un instrument esențial pentru echipele ISU. Pentru a- putea produce în masă, Andrei va avea nevoie de finanțări și parteneriate.

2015: “Aleph” – sistemul de manipulare microscopică pentru probe biologice, de la distanță, prin internet. Aceasta invenție e excepțională prin faptul că are precizie nanometrică pentru a manipula celule biologice umane și e un sistem care demonstrează aplicarea interdisciplinară a roboticii. Aduce o inovație pe piața românească, prin faptul că poate fi folosit de către echipe de cercetători care lucrează în laboratoare diferite, operat de la distanță. Cu acest proiect a participat la competiția TEDx Cluj și a câștigat locul 3. Aleph e proiectat modular, în intenția să poate fi dezvoltat pentru teste clinice și farmaceutice și inclusiv pentru operații chirurgicale de la distanță, cu maximă precizie. Marea provocare a acestui proiect e lipsa fondurilor, motiv pentru care proiectul stagnează în faza de definitivare a prototipului și Andrei caută finanțatori pentru cei aproximativ 10.000 de euro cu care ar putea definitiva prototipul. La ora actuală există în SUA un robot chirurgical, cu utilități similare modulului Aleph Chirurgical, se numește „DaVinci” și se vinde cu aproximativ 2 milioane de euro bucata. Dacă Aleph ar găsi finanțatori, ar fi prima inovație de acest gen în spitalele din România, unde pacienții ar putea fi operați de chirurgi de top de la nivel mondial, fără să mai fie nevoiți să călătorească.

Din 2016 încoace, Asociația “Cluj Makers” nu mai are spațiu de co-working, iar Andrei e nevoit să își dezvolte activitățile de creație în spațiul mic din camera lui de cămin. Visul lui este să aibă un sediu în care să dezvolte clubul NanoLabs și să aibă un laborator în care să poată lucra eficient și din care să ofere cursuri, mentorat și spatiu de co-working cu aparaturi puse la comun pentru studentii dornici de inovare și perfecționare. Aceasta este provocarea actuală și își propune ca, după începerea anului universitar 2017-2018, să organizeze el un nou centru pentru colegii lui.

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

2012: Locul 1  la Concursul Național „Universul Einstein”I – cu robotul utilitar Scorpion 1.0, conceput pentru a fi folosit în situații de urgență, ca să intre sub dărâmătruri în caz de cutremur sau incendiu, ca să caute și să filmeze supraviețuitori. Andrei l-a creat la doar 16 ani.

2013: Locul 3 la Concursul „RobotChallenge București” – cu robotul linefollower

2014: Locul 2 mondial  la Concursul „RobotChallenge Vienna” – cu robot linefollower

2014: Premiul pentru Inovație în Campania „Campionatele Calității Lindab”

2015: Locul 2 la Concursul mondial “All Japan Sumo Tournament”, Tokyo – cu echipa FLEX

2017: Locurile 1, 2, 4 pe  echipă la Concursul „European RobotChallenge Opole 2017” – cu echipa FLEX

 

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

2016: “Diplomă de excelență pentru invenții din domeniul roboticii, recunoscute și premiate la nivel European”, Acordată de Primăria Orașului Beclean

2015: Titlul de Vicecampion mondial , Acordat la “All Tournament Japan Sumo Robotic”

2014: Titlul de Vicecampion mondial, Acordat la „RobotChallenge Vienna”

2014: Premiu pentru Inovație, Acordat de Lindab în „Campionatele Calității”

2012: Campion Național de Fizică și Electronică aplicată − acordat la concursul “Universul Einstein”, cu “Robotul Utilitar Scorpion 1.0”

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Andrei Kovari este un tânăr ambițios și pasionat, care își petrece timpul punându-și pasiunea în folosul umanității. Provine dintr-un sat și își dedică tot timpul și resursele pentru a evolua și a ajuta. A studiat, a testat și a creat din dorința de a ajuta și de a se autodepăși.  La o vârstă la care mulți tineri sunt încă în căutarea unui drum, Andrei a câștigat deja numeroase premii în țară și în străinătate, a înființat NanoLabs pentru a oferi cursuri gratuite de robotică pentru studenți și este trainer pe robotică pentru copii cu vârste cuprinse între 8 și 14 ani. Are doar 21 de ani și până acum a creat 2 roboți cu un impact major în a salva vieți, dacă ar fi folosiți de specialiștii pentru care au fost creați. Nu are finanțatori, nu are laborator, nu are fonduri, și-a investit toți banii de bursă de la facultate ca să dezvolte roboți utili umanității și lucrează în camera lui de cămin. Deși condițiile în care lucrează acum sunt departe de cele la care visează, el este într-un proces continuu de creație și dezvoltare și e fericit că are ocazia să muncească zi de zi la visul lui de a schimba vieti.

La doar 16 ani a construit Scorpion 1.0, un roboțel utilitar, menit să intre sub dărâmături, în caz de incendiu sau cutremur, ca să găsească și să filmeze supraviețuitorii. Scorpion e încă de actualitate, căci ar fi foarte util echipajelor SMURD și s-ar putea implementa la nivel național cu fonduri foarte puține!

E impresionantă povestea construrii primului său robot în folosul umanității: Fiind elev, nu avea fonduri pentru a-și dezvolta pasiunea, așa că l-a creat artizanal, folosind materiale reciclate, în proporție de 90%. Cuvântul modern e că a făcut upcycling − pentru a spune că reciclat furculițe și roți de la mașini de jucărie, ca să inoveze. Cum nu avea mentori în jurul lui, și-a căutat pe internet specialiști pe forumurile din străinătate, care l-au sfătuit. Ca să-și poată cumpăra modulele tehnice care nu se găseau în România, a început să scrie articole de specialitate pentru peguna.ro, în schimbul cărora a primit discounturi. După ce s-a asigurat că are oferta cu cel mai mic preț posibil, a mers la firmele din localitate, le-a explicat visul său și i-a rugat să-i sponsorizeze piesele de care avea nevoie ca să-și finalizeze roboțelul salvator. Cu acest robot a câștigat concursul național „Universul Einstein” și a debutat în robotică.

Exemplul lui merită să fie cunoscut de cât mai mulți români, pentru a fi urmat de generația mai tânără decât el!

 

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Acum Andrei e student în anul 4 la Facultatea de Automatică și Calculatoare, secția de automatică engleză la “Universitatea Tehnică Cluj-Napoca” și, în camera sa de cămin, dezvoltă roboți care să schimbe viața oamenilor. A câștigat numeroase premii la concursurile internaționale și a fost de două ori vicecampion mondial: în 2014 − la RobotChallenge în Viena și în 2015 − la All Japan Sumo Tournament în Tokyo. Din 2014 e membru în echipa FLEX București, pe poziția de inginer electronist, iar în 2015 și 2016 a fost arbitru în “Battlelab Robotica”, la etapa națională și internațională și mentor în robotică pentru colegii săi din Asociația „Cluj Makers”. În 2016 a predat robotică pentru 40 de copii de 8-14 ani, prin  cursurile “Digital Kids”, “Little Geeks”, la școala de vară organizată Asociația Simplon România, unde le-a creat copiilor un roboțel educațional −Qbit− ca suport de experimente educaționale, cu care să învețe mai ușor.

În 2017 a fondat Clubul de Roboticieni „NanoLabs” în cadrul căruia a predat cursuri de electronică, robotică și programare unui număr de 40 de studenți ce căutau să se perfecționeze și își dorește să poată avea un spațiu de co-working pentru colegii lui din NanoLabs și Cluj Makers, ca să se dezvolte și să inoveze împreună.

Când va dezvolta modulul Chirurgical al lui Aleph, Andrei va intra în competiție cu  robotul chirurgical „DaVinci”, din SUA, care se vinde cu aproximativ 2 milioane de euro bucata. Pe el l-ar costa doar 10.000 de euro să definitiveze proiectul și dacă Aleph ar găsi finanțatori, ar fi prima inovație de acest gen în spitalele din România, unde pacienții ar putea fi operați de chirurgi de top de la nivel mondial, fără să mai fie nevoiți să călătorească.

Andrei Kovari e un vizionar și impresionează prin determinarea sa și dorința de a-și pune invențiile în slujba umanității. Este recunoscut ca model de perseverență și succes și a primit “Diplomă de excelență pentru invenții din domeniul roboticii, recunoscute și premiate la nivel European”, de la Primăria Orașului Beclean, în 2016. La vârsta pe care o are, el e un lider veritabil și merită să fie unul dintre cei 10 tineri remarcabili ai României. Merită să-i fie promovată povestea, ca să inspire toți tinerii elevi și studenți să se gândească ce contribuție pot aduce ei umanității, exact acolo unde sunt și să caute mentori pentru a-și realiza visele.