Andrei Mutu

Categorie: Cultural
Nume și prenume candidat: MUTU Andrei
Nominalizare: JCI Cluj
Ocupația sau profesia candidatului:Antreprenor/ Marketer – I Love Cluj & Inside Cluj & Nautia
Educație- Diplome, Premii:
2009-2012: Licența în Finanțe-Bănci, Secția Română, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Cluj-Napoca
2012 – 2014: Masterat în Managementul Afacerilor, Secția Engleză, Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor, Cluj-Napoca
2011-2012: Certificare în Antreprenoriat, în programul School For Startups, organizat de Fundația Post-Privatizare.
2013: Certificare în Leadership, în programul Leaders Academy, organizat de Fundația Laders unde a fost ales în urma unei selecții foarte riguroase și a beneficiat și de o bursă, acordată de compania Ursus.
Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:
Andrei nu are publicații personale, însă amintim cele mai relevante articole scrise despre el, căci este unul dintre cei mai importanți creatori ai brandului neoficial al orașului Cluj-Napoca :
- http://www.ziardecluj.ro/fenomenul-i-love-cluj-ia-amploare-se-pregatesc-colectii-noi-de-suveniruri-si-un-film-de-prezentare-clujului
- http://www.zf.ro/companii/povestea-fondatorului-i-love-cluj-un-brand-local-transmite-mult-mai-mult-decat-poate-o-multinationala-13996661
- https://www.bancatransilvania.ro/blog/btstory/povestea-city-brandului-si-a-comunitatii-i-love-cluj/
- http://actualdecluj.ro/tag/i-love-cluj/
- http://www.curajromania.ro/romani-de-succes/i-love-cluj-de-la-comunitate-online-la-business
- http://metropotam.ro/La-zi/unde-iesim-ce-vizitam-si-unde-mancam-bine-in-cluj-un-ghid-complet-al-orasului-oferit-de-i-love-cluj-art9585847256/
- http://danielrusnews.blogspot.ro/2015/06/i-love-cluj-story-beyond-facebook.html
- https://www.cristianiosub.com/banca-transilvania-lanseaza-optiunea-de-personalizare-carduri-cu-tematica-romaneasca/
- http://observator.tv/monden/daniel-osmanovici-are-pasaport-de-cluj-155038.html
10.http://transilvaniareporter.ro/actualitate/efectele-campaniei-liberincluj-curse-uber-cu-50-mai-ieftine-in-cluj-atunci-cand-ploua/
- https://www.getbowtied.com/customer-stories-i-love-cluj-online-gift-shop/
n-2015-54721.php#.WTjR1TOB3BI
Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:
-În 2010: era în al doilea an de facultate și s-a gândit că vrea să facă ceva pentru a promova orașul. Și-a înregistrat domeniul ilovecluj.ro, iar în 2011 a dorit să creeze o comunitate online a clujenilor care-și iubesc orașul. A creat pagina de facebook ilovecluj și în doar 3 zile a avut 15.000 de like-uri și a început să fie contactat de presă. Această reacție a oamenilor l-a motivat să dezvolte proiectul, să posteze conținut pozitiv despre oraș, să promoveze evenimente, poze, informații utile și oameni de impact din Cluj.
Andrei s-a gândit să atragă turiști, să arate lumii lucrurile cu care clujenii se mândresc și a creat conținutul direct în limba engleză. Impactul indirect e greu de măsurat, dar având un engagement atât de mare, a primit de multe ori feedback direct: de la oameni care au venit la diverse evenimente pentru că le-au văzut pe ILOVECLUJ, până la oameni care i-au spus că s-au mutat în Cluj după ce au văzut activitatea de pe pagină. Clujenii plecați în alte țări au îmbrățișat proiectul și mulți l-au întrebat dacă e de la Primărie, pentru că au văzut pagina ca o autoritate. Ei s-au implicat, au postat cu produsele „Made in Cluj” pe care și le-au comandat după ce le-au cunoscut prin ILOVECLUJ, ajutând prin asta economia locală.
Dar lucrurile nu s-au oprit aici:
– În 2013, din dorința de a aduce impactul ILOVECLUJ în mediul offline, Andrei a creat o gamă de produse care să promoveze Clujul, pe care le-a distribuit într-o rețea de mai multe magazine fizice in cele mai importante zone din oraș, pentru a apropia și mai mult oamenii ce iubesc Clujul prin cadouri personalizate cu I love Cluj. Succesul magazinelor l-a convins să creeze și un magazin online și să dezvolte noi produse, în fiecare an. Andrei a creat businessul ca o afacere socială, în sensul că și-a dorit să promoveze orașul, a ales furnizori și parteneri locali și reinvestește în proiect majoritatea banilor câștigați. Anual se vând 5000-6000 de produse personalizate cu ILOVECLUJ.
– În 2014 a fost Membru fondator al Asociației IAA YP Cluj-International Advertising Association Young Professionals Cluj, cu scopul de a avea în Cluj o asociație profesionistă, care să reprezinte și să educe la un nivel de excelență tinerii specialiști de marketing și comunicare, manageri și antreprenori din Transilvania.
– În 2015 a luat naștere Harta I Love Cluj Map by Locals, pentru că turiștii veneau în oraș și nu aveau o hartă profesionistă a Clujului. Andrei și echipa sa au realizat cea mai cerută hartă a orasului, in care au creat 3 recomandări de trasee, ce duc prin tot orașul, care conțin 72 de locații: locuri inedite, obiective turistice, istorice și recomandări de restaurante, cafenele sau locuri de distracție. În 2016 s-au distribuit gratuit 5000 de hărți, iar în 2017 s-au distribuit deja 20.000 de hărți până în luna august. Andrei estimează că sunt necesare cam 40.000 de hărți pe an și finanțează producerea lor prin parteneriate cu firme locale sau reprezentanțe ale companiilor naționale.
– În 2016, pentru a promova și mai mult brandurile locale care fac Clujul atât de vibrant, Andrei a început un nou proiect – Inside Cluj este o platformă gen Yelp.com în care sunt promovate afacerile locale iar membrii pot găsi ce îi interesează în oraș: cafenele, librării, bike shop-uri, restaurante, farmacii, firme de curățenie, obiective turistice. În 2016 au fost 50.000 de vizitatori unici.
– Tot în 2016, I love Cluj a lansat “Card de Cluj” alături de Banca Transilvania, un proiect unic în România prin care cardurile BT pot fi personalizate cu brandul I Love Cluj sau poze din Cluj, fiind singurul brand de Oraș care apare pe un card bancar.
– În 2017, a luat naștere Nautia Branding Agency, agenție dedicată dezvoltării de branduri locale mai mici sau mai mari, prin strategii de marketing și comunicare cu impact emoțional. Deja firma are 3 clienți activi în portofoliu: un start-up în domeniul tehnic care folosește dronele în scop utilitar în diferite industrii cheie (agricultură, construcții, asigurari), o rețea de magazine locale ce vinde produse din piele premium și un producător de bijuterii local ce dorește să lanseze un brand premium la nivel național.
Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:
Andrei a pornit în 2010 povestea I Love Cluj, din dorința de a susține comunitatea locală și de a transmite că un oraș este definit de oamenii și proiectele pe care le are. A început cu o simplă pagină de facebook și a reușit să creeze un brand neoficial al orașului, recunoscut și iubit de către Clujeni. Prin perseverență a reușit să mențină curat acest brand, neafiliat intereselor economice sau politice ale cuiva și să îl dezvolte treptat cu noi proiecte în fiecare an. La început a fost dificil pentru că nu a existat finanțare asigurată pentru proiecte și având un canal media puternic la nivel de oraș a rezistat presiunilor de a-l compromite. A rezolvat această provocare, creând surse de finanțare din parteneriate și creare de produse personalizate. În 7 ani, ILOVECLUJ a avut un reach de milioane de utilizatori.
Comunitatea I Love Cluj a crescut într-un timp foarte scurt devenind una dintre cele mai mari de la noi din țară. Pagina de Facebook I Love Cluj strânge acum aproape 180.000 de membrii, dintre care sunt activi peste 80%, ceea ce înseamnă că activitatea paginii e relevantă pentru ei.
E remarcabilă perseverența lui Andrei, care, cu pași mici, a creat cel mai mare brand neoficial al unui oraș din România. I Love Cluj este un partener foarte atractiv și a fost invitat să colaboreze cu multe instituții locale și naționale, dezvoltă parteneriate media pentru a promova proiecte locale, care să atragă un public național și internațional. Deși ILOVECLUJ promovează, anual, sute de evenimente, cele mai importante în care s-a implicat până acum sunt: Electric Castle, Untold, Jazz in The Park, Zilele Clujului, TIFF, Comedy Cluj, The Woman, Tecsylvania, TedxCluj, TedxEroilor, Târgul de Crăciun, Opera Cluj, Teatrul Național și multe altele.
Pe lângă aceste evenimente, I Love Cluj a sprijinit proiectul Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 și s-a implicat în promovarea și realizarea unui totem în 2015 când Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului. Scopul I Love Cluj e să promoveze tot ce e valoros în Cluj, să susțină dezvoltarea orașului, să atragă turiști și investitori, ajutând indirect locuitorii să aibă o viață mai bună și să se identifice cu orașul pe care îl iubesc.
Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:
2016: Premiul 1 la categoria “Best Destination Facebook Page in Romania” – primit pentru proiectul I LOVE CLUJ, în cadrul eTravel Awards, care este cel mai mare eveniment național de afaceri și promovare online dedicat turismului din România, organizat de Evensis, cu juriul alcătuit din specialiști în domeniu.
Referințe primite din partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:
2016: Premiul 1 la categoria “Best Destination Facebook Page in Romania” – primit pentru proiectul I LOVE CLUJ, în cadrul eTravel Awards – care este o autoritate în domeniu deoarece juriul a fost alcătuit din cei mai reprezentativi specialiști de top din turismul românesc.
Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”
Deși Andrei ar fi putut să se angajeze într-o corporație sau să înceapă un business în domeniul marketingului, a ales să dezvolte proiecte în folosul comunității, care să apropie oamenii și mai mult de oraș și de brandurile locale. Pentru că oamenii și comunitățile în care activează fac să vibreze un oraș, iar comunitățile mai mici creează la rândul lor comunități mai mari, care ne duc înainte.
I love Cluj a ajutat ca imaginea orașului să fie pozitivă, iar clujenii să-și cunoască mai bine și să-și iubească mai mult orașul.
Andrei ține frecvent prezentări și workshop-uri studenților despre antreprenoriat și marketing la invitația organizațiilor studențești sau profesorilor de la diferite facultăți, participând la peste 15 conferințe la care au participat peste 2000 de studenți. A fost implicat în mediul ONG, fiind membru în trecut în JCI Cluj și fondatorul IAA YP Cluj, tocmai pentru a susține mediul antreprenoriatului local și al profesioniștilor, care se implică în societate, dând mai departe din valoarea pe care au acumulat-o în dezvoltarea lor personală.
El a declarat: „Ceea ce am făcut cu I Love Cluj ține foarte mult de percepție. Putem spune că am ajuns cu postările și textele noastre la milioane de oameni și cred că, după 5 ani, aveam deja o contribuție la tot ce înseamnă valul de apreciere față de Cluj pentru că noi am trezit apetitul și au urmat și alții care au făcut-o. I Love Cluj este perceput ca brandul neoficial al orașului și are notorietate ca și alte branduri mari din Cluj gen Farmec sau Banca Transilvania.” Impactul pe care l-a creat a contribuit foarte mult la dragul oamenilor față de orașul lor, la promovarea poveștilor de succes, a evenimentelor de calitate, la identificarea cu un oraș viu, activ și plin de lucruri pozitive, pe care le apreciem. Promovarea orașului a atras și foarte mulți turiști din țară și din străinătate, a atras popularitate, a crescut încrederea potențialilor investitori și a ajutat produsele locale să fie cumpărate.
Andrei Mutu vede întreg proiectul său ca fiind „o muncă în folosul comunității”, atât prin misiunea I Love Cluj, cât și prin faptul că e o afacere de tip social, în care a ales producători și parteneri locali, promovează orașul și comunitatea locală, nu un produs de consum, iar majoritatea profiturilor sunt reinvestite tot în promovarea brandului orașului. Privind Clujul înainte de 2010 și cel de acum, se observă o creștere uriașă a identității pe care o simt locuitorii, fiind mândri de orașul lor și putem asocia mare parte din această valoare adaugată eforturilor lui Andrei și culturii pozitive pe care a creat-o prin I LOVE CLUJ.
De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?
Pentru că Andrei este persoana care creează comunități. Iar comunitățile sunt despre oameni și pentru oameni. Oamenii ambițioși și determinați reușesc să ducă proiectele înainte și să dezvolte orașele în care vrem să trăim. Iar povestea de succes – I Love Cluj, are la bază toate aceste ingrediente, iar pe lângă cele enumerate mai sus, consider că Andrei este un brand ambassador al Clujului (al 2-lea cel mai important oraș din România, după București), și totodată un promotor al schimbărilor pozitive în țara noastră și un exemplu care trebuie urmat la nivel național și internațional.
Andrei a reușit cu pagina de facebook I Love Cluj să ajungă cu mesaje pozitive despre Cluj la milioane de oameni, a reușit să creeze din I Love Cluj un brand local recunoscut național, a lansat o colecție de suveniruri cu orașul, din care se vând 5000 de piese anual și a realizat cea mai căutată hartă turistică a orașului. Această hartă e atât de dorită, încât, până și clujenii o folosesc. Andrei estimează că sunt necesare cam 40.000 de bucăți anual și până în prezent a reușit să încheie parteneriate prin care a produs și distribuit 25.000 în 2 ani. A reușit parteneriate cu o serie de branduri naționale ca Banca Transilvania, Regina Maria, UNIQA Asigurari, Staropramen, Uber.
Fiind un partener atât de atractiv, I Love Cluj a fost invitat să colaboreze cu multe instituții locale și naționale, dezvoltă parteneriate media pentru a promova proiecte locale, care să atragă un public național și internațional. Au promovat, anual, sute de evenimente, iar cele mai vizibile în care s-au implicat până acum sunt: Electric Castle, Untold, Jazz in The Park, Zilele Clujului, TIFF, Comedy Cluj, The Woman, Tecsylvania, TedxCluj, TedxEroilor, Târgul de Crăciun, Opera Cluj, Teatrul Național și multe altele.
I Love Cluj a sprijinit proiectul Cluj Capitală Culturală Europeană 2021 și s-a implicat în promovarea și realizarea unui totem în 2015 când Clujul a fost Capitală Europeană a Tineretului. Scopul I Love Cluj e să promoveze tot ce e valoros în Cluj, să susțină dezvoltarea orașului, să atragă turiști și investitori, ajutând indirect locuitorii să aibă o viață mai bună și să se identifice cu orașul pe care îl iubesc.
Pe langă I Love Cluj, Andrei Mutu a dezvoltat insidecluj.ro, o platformă gen YELP!, un fel de market place unde utilizatorii pot căuta servicii locale, care a avut în primul an de funcționare 50.000 de utilizatori unici.