Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Catalina Ponor

Categorie: Auto-depășire

Nume și prenume candidat: Cătălina Ponor

Nominalizare: JCI Constanța

Ocupația sau profesia candidatului: Atlet de performanţă

Educație – Diplome, Premii:

Sportiv care a debutat oficial în anul 1991 la clubul Farul în prezent legitimat la clubul Farul. De-a lungul carierei a obţinut numeroase medalii şi premii naționale și internaționale, la Campionate Europene, Mondiale și Jocuri Olimpice.

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

http://www.cugetliber.ro/stiri-sport-catalina-ponor-decorata-de-presedintele-klaus-iohannis-318300

https://www.bustle.com/articles/178879-romanian-gymnast-catalina-ponor-quietly-made-history-at-the-rio-olympics

https://www.olympic.org/catalina-ponor

http://www.nbcolympics.com/news/report-gymnast-catalina-ponor-not-larisa-iordache-will-represent-romania-rio

Ultima olimpiadă

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Cătălina Ponor este în prezent una dintre cele mai valoroase gimnaste ale lumii care practică acest sport la vârsta de 30 de ani, la cel mai înalt nivel. A început acest sport la vârsta de 4 ani și a continuat până în prezent să intre în cele mai importante arene și să urce pe cele mai prestigioase podium-uri din lume. În cei 26 de ani de activitate la nivel profesionist a acumulat peste 20 de medalii de aur, argint și bronz la competiții internaționale precum Jocuri Olimpice, Campionate Mondiale și Europene precum și altele mult mai numeroase la nivel național. Este un exemplu de autodepășire în performanță sportivă, un exemplu de lider de vestiar pentru colegele de lot cu mult mai tinere și se bucură de o imagine exemplară fără expunere mediatică negativă sau controverse.

Cătălina Ponor este exemplul unei cariere serioase și constante într-unul din domeniile de prestigiu internațional pentru România: Gimnastică – un mediu dur care necesită sacrificii enorme și dezvoltarea unor skill-uri fizice și psihologice excepționale. A experimentat și antrenoratul în Statele Unite.

A debutat la clubul Farul la vârsta de 4 ani unde este legitimată și în prezent și a mai fost legitimată la clubul Dinamo. Este cetățean de onoare al orașelor Atena, București și Constanța. Capitala Greciei este locul în care s-a remarcat pentru prima oară la cel mai înalt nivel internațional în 2004 când a câștigat medaliile de aur la sol și bârnă dar și cu echipa.

8 ani mai târziu a urmat un nou vârf al carierei, la 25 de ani a avut o revenire de senzație la Jocurile Olimpice de la Londra unde a bifat bronzul la echipe și argintul la sol. A fost unul din cele mai grele momente pentru Cătălina care a avut în mână un bronz pe care l-a pierdut în urma unei contestații.Acest episod s-a întâmplat după ce arbitrii au acceptat contestaţia delegaţiei Statelor Unite, făcută în cazul sportivei Alexandra Raisman de către antrenorul ei, român, în finala de la bârnă de la Jocurile Olimpice, acordându-i americancei o notă egală cu a Cătălinei, dar cu o dificultate a exerciţiului mai mare. Cătălina ocupase iniţial locul 3 şi urma să primească medalia de bronz, însă contestaţia depusă de SUA a schimbat ordinea în clasament.

În 2017 Cătălina a câștigat la Campionatul European de la Cluj pentru a 5-a oară aurul european la bârnă, fiind lider absolut din acest punct de vedere. Și-a doborât astfel propriul record de 4 medalii pe care doar ea îl deținea la nivel european.

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

De-a lungul carierei sale excepționale Cătălina a întâmpinat numeroase dificultăți pe care le-a depășit în mod pragmatic prin disciplină de fier și determinare. Printre provocările cele mai marcante prin care a trecut și din care a învățat se disting sacrificiile unei vieți personale private de timp la discreție sau activități de divertisment ori timp petrecut în familie sau relații interpersonale, accidentările și situația de a fi mereu în lumina reflectoarelor. Dincolo de aceste sacrificii specifice unui sportiv de cea mai înaltă performanță, Cătălina amintește despre mediul dur al antrenamentelor și cantonamentelor și colaborarea cu antrenorii Octavian Belu și Mariana Bitang.

Una dintre cele mai dificile provocări din istoria recentă a campioanei a fost reprezentată de momentul în care Federația Română de Gimnastică a avut de ales între Larisa Iordache și Cătălina Ponor pentru a reprezenta România la Jocurile Olimpice de la Rio în 2016. În acel moment Cătălina s-a confruntat cu preconcepția publică a faptului că are o vârstă înaintată, însă Federația a ales-o pe Cătălina să participe, iar ea nu a reușit să obțină medalii. Acest lucru însă nu a descurajat-o și ea se pregătește în continuare pentru Campionatul Mondial din Canada care se va desfășura în octombrie 2017.

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

  • 2003: Campionatele Mondialele de la Anaheim: Argint la echipe, bârnă și sol
  • 2004: Campionatele Europenele de la Amsterdam: Aur la echipe, bârnă și so
  • 2004: Olimpiada de la Atena: Aur la echipe, bârnă și sol
  • 2005: Campionatele Europene de la Debrecen: Aur la bârna
  • 2005 :Campionatele Mondiale de la Melbourne: Bronz la bârna
  • 2006: Campionatele Europene de la Volos: Argint la echipe, aur la bârna, bronz la sol
  • 2007: Campionatele Mondiale de la Stuttgart: Bronz la echipe
  • 2012: Campionatele Europene de la Bruxelles: Aur la echipe, aur la bârnă și argint la sol
  • 2012: Olimpiada de la Londra: Bronz la echipe, argint la sol
  • 2017: Campionatele Europene de la Cluj: aur la bârnă

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

În anul 2004, după performanțele obținute la Jocurile Olimpice de la Atena, Cătălina Ponor a primit prin Hotărârea 381 / 29 septembrie 2004 a Consiliului Local al Primăriei Constanța,  titlul de Cetățean de Onoare al orașului natal.

În 27 aprilie 2017, după Campionatul European de la Cluj, Cătălina a primit prin hotărârea Consiliului General al primăriei București titlul de Cetățean de Onoare al Capitalei României.

Administrația Prezidențială a decorat-o pe Cătălina în 26 aprilie 2017 prin semnătura Președintelui Klaus Iohannis Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Ofițer.

În 27 august 2016 i-a fost acordată calitatea de ambasador turistic al litoralului românesc de către Federația Româna de Automobilism Sportiv și Romanian Drift Community împreună cu Asociația Litoral – Delta Dunării.

– http://www.cugetliber.ro/stiri-sport-catalina-ponor-decorata-de-presedintele-klaus-iohannis-318300

– https://www.bustle.com/articles/178879-romanian-gymnast-catalina-ponor-quietly-made-history-at-the-rio-olympics

– https://www.olympic.org/catalina-ponor

– http://www.nbcolympics.com/news/report-gymnast-catalina-ponor-not-larisa-iordache-will-represent-romania-rio

– http://www.decatorevista.ro/ultima-olimpiada/?gclid=CjwKCAjw2ZXMBRB2EiwA2HVD-A6MiiYDIFP_KJ056lErCAUDBj3tpDQGAuRYOdTJlJG632_pwc_4NBoCBsQQAvD_BwE

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Cătălina Ponor a declarat public, cu fiecare ocazie cu care a obținut o performanță internațională, faptul că este mândră și bucuroasă să reprezinte România și să aducă o imagine foarte bună țării în care trăiește și activează. În august 2016 a fost propusă drept ambasador turistic al litoralului românesc, provocare pe care a acceptat-o cu entuziasm pentru a promova imaginea României și pe plan turistic.

Cătălina este un foarte bun îndrumător pentru viitoarele generații, atât pentru colegele de lot cât și pentru tinerele practicante din afara sa.

În ianuarie 2017 a fost inaugurate la Constanța sala de sport Cătălina Ponor Body Fit care este proiectul ei de business ce deține și o misiune socială.  Familia Cătălinei manageriază acest business cu antrenori profesioniști care urmăresc și asigură pregătirea copiilor pentru gimnastică de la vârste fragede oferindu-le îndrumare riguroasă și facilitate pentru a performa.

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Cătălina Ponor este un exemplu absolut de performanță, seriozitate și autodepășire pentru tinerii cu vârste între 18 – 40 de ani din întreaga lume. Prin rezultatele obținute pe cele mai prestigioase podiumuri de gimnastică ale lumii într-un sport dificil și cu puternice valențe artistice, prin mentalitatea profesionistă de a nu renunța și de a urca pe podiumuri internaționale la o vârstă la care majoritatea gimnastelor au renunțat deja de peste un deceniu, prin imaginea personală ce denotă seriozitate, naturalețe și noblețe, prin implicarea în antrenorat și business pentru o viziune constructivă de viitor, Cătălina întrunește calitățile unui lider de excepție al generației din care face parte și nu numai.

Cătălina Ponor s-a arătat încântată de ideea proiectului TOYP și de asocierea cu valorile JCI care i-au fost aduse în atenție de membrii JCI Constanța. Acest demers a fost primit cu entuziasm de sportivă și de familia acesteia în ciuda perioadei pline de activități și provocări dinaintea Campionatului Mondial de Gimnastică din Canada, din octombrie 2017.

Presa internațională a descris prestațiile ei drept “outstanding” încă din urmă cu 13 ani. Sportiva este un remarcabil exemplu de cetățean model pentru orașul de origine Constanța cât și la nivel național iar asocierea ei cu modelul de promovare Ten Outstanding Young Persons marca Junior Chamber International este oportună, compatibilă, exemplară și inspirațională.