Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Dan Iliuță

Categorie: Cultural

Nume și prenume candidat: Iliuță Dan

Nominalizare: JCI București

Ocupația sau profesia candidatului: Student, Film și Televiziune

Educație- Diplome, Premii:

New York University, Tisch School of the Arts (Promoția 2020; licență)

Colegiul Național Gheorghe Lazăr (Promoția 2016; liceu)

Diplome – SAT; iBT Toefl; DELF A1

Premii artistice: Cel mai bun scurtmetraj studențesc, festivalul CINEQUEST (San Jose,  California, 2017): Ziua când am dat de aripi

Premiul Margareta Pâslaru pentru Originalitate în Progres (2015): Tibi

Distincții (alte proiecte):

Cel mai bun delegat (al Consiliului Atlanticului de Nord) (Bucharest Model NATO Conference 2016)

 

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

–           Tibi, 2015 (50 de minute) (drama, thriller): Un băiat pornește să dezlege misterul morții tatălui său după ce primește un bilet anonim. Prezentat în secțiunea Short Film Corner a Festivalului de film de la Cannes (Ediția 68, 2015)

–           Ziua când am dat de aripi, 2016 (25 de minute)(dramă, comedie): Un țăran în vârstă încearcă să petreacă din plin ultimele două zile cu nepoata lui, înainte să fie despărțiți.

–           Crochiu, 2016 (10 minute) (thriller, experimental): O grădină splendidă, ca sursă de inspirație. Într-un conac al anilor ’20, un pictor trebuie să își dea seama dacă este cu adevărat singur sau nu.

–           Scurtmetraj, documentar (20 de minute)(2017): Titlu de lucru: Prietenii îmi spun Nicu în post-producție: portret al unui intelectual neobișnuit

–           Scurtmetraj, ficțiune; pre-producție: (2018) titlu de lucru Nici brumă, nici chiciură: Poveste care studiază o relație autohtonă între copiii plecați în străinătate și părinții rămași acasă, cu un ideal măreț de familie.

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Student la New York University, secția Film și Televiziune; Experiența pe platouri de film independent, cât și în proiecte aparținând altor domenii; Interes principal în producția de film, cu o atenție dedicată în special regiei/ scenaristicii.

 

PROIECTE FILM (Scenarist/ Regizor/ Producator/ Editor) și DISTINCȚII

 • TIBI (2015) 50’ drama – Un băiat încearcă să deslușească misterul morții tatălui său, după ce primește un bilet anonim. (Acceptat în secțiunea ‘’Short Film Corner’’ a Marché du Film, Festivalul de film de la Cannes; Anonimul Internațional Film Festival și câștigător al Premiului pentru Originalitate în Progres  „Margareta Paslaru”) (2015)
 • ZIUA CÂND AM DAT DE ARIPI (2016) 25’ drama, aventura, familie – Un bătrân încearcă să petreacă două ultime zile împreună cu nepoata lui, înainte să fie despărțiți. (Selectat la CINEQUEST Film Festival 2017 în San Jose, California – Student Film Competition)
 • CROCHIU (2016) 10’ mister, experimental, thriller; filmat pe 35mm Alb- negru – O grădină splendidă, ca sursă de inspirație. În anii ’20, la un anumit domeniu boieresc, un pictor trebuie să afle dacă este într-adevăr singur sau nu.
 • Experiența adițională în producția de videoclipuri muzicale și corporate, spoturi campanii umanitare și alte genuri cinematografice (comedie, serial, documentar) (2012-2016)

 

 • Membru al Juriului de Tineri Europeni la Festival International du Film d’Amour de Mons, Belgia  (19 – 26 februarie 2016)
 • (non-film) Câștigător al titlului „Cel mai bun delegat al Consiliului Atlanticului de Nord” la Bucharest Model NATO Conference
 • Asistent producție pe platoul ”The Wanderers” (2016), Armand Assante în rol principal
 • Președinte al festivalului de film ALTFEL, organizat cu sprijinul Cinema-Edu (Asociația Macondo), cel mai dezvoltat proiect de educație cinematografică pentru liceeni din România(2014).
 • Fondator și coordonator al Trupei de film LCA (2013-2015) echipă de film compusă din aproximativ 60 de membri (incluzând actori, operatori, scenariști, asistenți) cu un portofoliu de producții originale; proiect extins în 8 licee bucureștene.
 • Fondator și coordonator al LCA Show Crew (2014-2015), compusă dintr-o trupă de dans, muzică și echipă de organizat concerte/evenimente.
 • Intern la ‘’Evenimentul Zilei’’ (operator și editor video)  (vara 2014)
 • Fondator al clubului de teatru și pantomimă al Liceului Teoretic Ion Barbu; școala generală (2010)

 

EDUCAȚIE: NYU Tisch Film (absolvire mai 2020),  absolvent al Colegiului NaționalGheorghe Lazăr (2016) CERTIFICATE: TOEFL (107); SAT (1990); DELF A1 (84)

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Dan Iliuță este un tânăr perfecționist și perseverent, motiv pentru care este astăzi cel mai tânăr regizor român participant la Cannes în 2015.

Scurtmetrajul „Tibi” s-a bucurat de o apreciere atât de mare, încât producția a fost selectată la Festivalul de la Cannes, în secțiunea Short Film Corner, organizatăîn cadrul Marché du Film, piața de filme a Festivalului de la Cannes. Este primul și singurul scurtmetraj făcut integral de elevi, care a ajuns într-un festival internațional.

Scurtmetrajul Tibi a fost realizat într-un timp record ( 3 luni ) cu ajutorul unei echipei formate din tineri cu vârste cuprinse între 15 și 24 de ani, ei ocupându-se de toate etapele filmului, de la producție, formare și calculare a bugetului, până la efecte digitale în postproducție.

Cea mai mare provocare întâmpinată a fost să fie luat în serios și tratat 100% ca un profesionist datorită vârstei lui. Toți oamenii implicați în acest proiect de suflet, au făcut voluntariat, iar bugetul s-a bazat pe economiile de câțiva ani de zile ale lui Dan și pe mici sponsorizări.

O altă provocare a fost legată de timp fiind cu toții elevi la liceu, așa că au filmat în weekend-uri și vacanțe.

 

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

Premii artistice: Cel mai bun scurtmetraj studențesc, festivalul CINEQUEST (San Jose,  California, 2017): Ziua când am dat de aripi

„Ziua când am dat de aripi” prezintă o poveste sinceră despre copilărie, teamăși dragoste, în care un bunic, care și-a îngrijit nepoata cu o căldură afectuoasăîncă din ziua în care părinții ei s-au stins din viață, se găsește lovit de posibilitatea de a renunța la fată, din cauza vârstei înaintate și a posibilităților materiale reduse. El este nevoit să ia în considerare despărțirea de nepoata sa și pierderea acesteia în fața rigidității autorităților.

 

Premiul Margareta Pâslaru pentru Originalitate în Progres (2015): Tibi

Scurtmetrajul Tibi prezintă povestea lui Tiberiu Dinescu, un tânăr de 21 de ani care încearcă să dezlege misterul morții tatălui său după ce primește un bilet anonim.

Distincții (alte proiecte):

Cel mai bun delegat (al Consiliului Atlanticului de Nord) (Bucharest Model NATO Conference 2016)

 

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

A primit recomandări pentru anumite proiecte de la profesori și cunoscuți din breasla din România.

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Dan este un tânăr perseverent care își duce pasiunea la nivel de excelență.

În 2012, pe vremea când încă era elev la Colegiul Național Gheorghe Lazăr, Dan a inițiat trupa de film LCA (Lights! Camera! Action!) care a prins repede contur și a început să funcționeze cu scurtmetraje.

Misiunea lui este să ajute comunitatea cu ceea știe el mai bine și dintr-o perspectivă artistică, vorbind despre personaje și situații umane relevante pentru orice cultură.

Implicarea lui în atât de multe proiecte dovedește clar ce persoană activăși proactivă este în societate și cât de mult contribuie prin exemplul personal la o dezvoltare armonioasă a umanității.

Unul din visurile lui este să înființeze o casă de producție care să cultive exprimarea artistică și în noi medii (VR), dar asta evident pe termen foarte lung.

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Nominalizarea lui Dan este o formă de recunoaștere a eforturilor făcute de-a lungul anilor și mai ales a meritelor sale.

Consider că Dan este un exemplu excelent de creativitate, curaj, consecvență și perseverență pentru tinerii de toate vârstele.

Este dovada vie că efortul intenționat, asumat și continuu duce la realizări pe măsură și că nu există o vârstă anume la care să reușești în viață. Poți fi un adevărat profesionist și atunci când ești foarte tânăr și poți avea impact real în comunitate. Pasiunea nu are vârstă!