Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Daniel Baratosi

Categorie: Auto-depășire

Nume și prenume candidat: Baratosi Daniel

Nominalizare: JCI Târgu Mureș

Ocupația sau profesia candidatului: Jucător, antrenor, organizator – de șah

Educație – Diplome, Premii:

 • 2004-2008 : Liceul Teoretic Bolyai Farkas – științe sociale-engleză intensivă
 • 2008-2011 : Universitatea Sapientia – psihopedagogie
 • 2011 : Dimitrie Cantemir – Modul pedagogic – nivel 1
 • 2011 – Titlu de Maestru Internațional al șahului
 • 2016 – Curs de instructor și antrenor de șah

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

 • Multiplu campion național și vicecampion la categoriile sub 12-20 ani – începând cu anul 1999.
 • Titlul de Maestru Internațional l-am obținut în 2011, în urma Congresului Federației Internaționale de Șah, care s-a desfășurat la Al Ain, Emiratele Arabe Unite.
 • Antrenorul lotului băieți U18, Pardubice, Cehia, în 2012 și componentul delegației României la campionate naționale, europene și mondiale ca jucător și ca antrenor
 • Carnetul de instructor și antrenor , l-a obținut în 2016, la Iași.

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Daniel Baratosi a început să joace șah la vârsta fragedă de 4 ani. A muncit timp de 8 ani, 7 zile din 7, ca să poată obține prima lui medalie de aur. Prin șah, încearcă să dezvolte capacitatea elevilor săi de a analiza consecințele deciziilor luate, cu ajutorul unor întrebări specifice pe care un jucător ar trebui să și le pună în timpul partidelor de șah. Prin acestea, el îi pregătește și pentru viață, unde ajutați de aceste învățăminte vor reuși să treacă mai ușor de diverse situații, decizii sau provocări.

Pentru a reuși o asemenea performanță, a fost nevoie de multă muncă, răbdare și nu în ultimul rând, sacrificii materiale și sufletești; într-o lume plină de invidie, se trezea cu oameni răutăcioși, mai puțin toleranți, care încercau cu orice preț să îl tragă în jos, să nu se poată bucura de realizările sale. Lipsea de la școală foarte mult din cauza călătoriilor foarte dese pe la diferite campionate, acest lucru a condus la o stare în care spune el că nu își mai găsea locul între ceilalți tineri. Aceste lucruri însă nu l-au descurajat, ci l-au împins să iubească mai tare acest joc.

Pe măsură ce rezultatele erau tot mai deosebite, responsabilitatea pregătirii sale a devenit și ea tot mai mare. Au fost momente în care a trebuit să renunțe la multe lucruri și să se ocupe serios de antrenamentele sale de șah.

„Viaţa jucătorului de şah este una plină de satisfacţii, dar şi de invidii.Depăşirea obstacolelor depinde de multe ori de pregătirea mentală a jucătorului. Dacă eşti instruit bine, poţi ajunge maestru internaţional la şah. Uneori câştigi, alteori înveţi!”, spune Daniel.

Din al doilea an de facultate, a început să antreneze, să aducă multe medalii la clubul care l-a crescut, CSS Tîrgu Mureș. Cel mai greu, spune el, este să lucrezi cu oamenii, mai ales că trebui să ii conving pe părinți să aibă răbdare cu copii lor; mulți vor rezultate imediate. Dacă copilul are rezultate, este genial, iar dacă nu are, antrenorul e de vină. A studiat psihologia și psihopedagogia ca să poată ințelege mai bine cu cine lucrează și să se poată adapta oricărei situații.

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

 • De 4 ori campion național și tot de atâtea ori a cucerit medalia de argint la campionatele naționale de șah individual începând cu anul 1999.
 • După Titlul de Maestru Internațional, a adunat și o experiență de peste 5 ani în domeniul antrenoriatului, lucrează cu mai mulți copii de perspectivă, în particular și pe internet, iar printre elevii săi se numără campioni naționali la categoriile lor de vârstă, un campion mondial școlar din Reghin și mai mulți medaliați la campionate naționale individuale și pe echipe. Are elevi din Satu-Mare, Alexandria, Galați, Iași, Sighetul Marmației, Târgu Mureș, București, Cluj, Arad, Ungaria, Anglia.
 • Component al echipei de Superligă C.S.U. Ploiești și Vados Arad
 • Organizator al unor memoriale în Târgu Mureș, în scopul promovării și dezvoltării șahului din județ și nu numai.

 

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

 • http://romaniadenota10.ro/2017/06/29/radio-mures-performante-deosebite-pentru-sahul-romanesc/
 • https://www.youtube.com/watch?v=W1TBd_Urg_w

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Daniel Baratosi este un exemplu viu al crezului „Lucrul în folosul umanităţii este cea mai nobilă formă de a munci.” . După ce a reușit prin dedicare și prin multe sacrificii să reprezinte județul Mureș, iar apoi România la campionatele naționale și internaționale de șah la care a participat, acesta a decis să îi ajute și pe cei mai tineri, care se află la început de drum în șah, devenind antrenor.

În timpul liber se ocupă cu pregătirea tinerilor de la mai multe cluburi sportive din țară, cât și din afara tării să ajungă la performanțe notabile, ajutând în același timp la pregătirea diferitelor evenimente și competiții pentru cei pasionați de acest sport din județul Mureș.

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

În primul rând, pentru Daniel nu ar fi prima oară când reprezintă județul Mureș la nivel național și România la nivel internațional, făcându-ne să ne simțim mândri că avem printre noi niște valori recunoscute deja la nivel internațional prin titlul său de Maestru Internațional al șahului.

În al doilea rând, tot ceea ce a obținut a fost obținut prin sacrificiu, dedicare și multă muncă depusă. Nu despre mulți se poate spune același lucru, făcând față la provocările pe care le-a întâmpinat la competițiile la care a participat și de unde a reieșit victorios în fața unor mari jucători internaționali.

Consider deci, că prin ceea ce a realizat și prin ce vor realiza cei pe care îi ajută și azi ca și antrenor, Daniel Baratosi a adus recunoaștere națională și internațională și este într-adevăr unul dintre cei mai potriviți oameni să reprezinte România în competiția internațională din 2018.