Diana Stănculescu
Categorie: Moral, protejare mediu
Nume și prenume candidat: Stănculescu Diana
Nominalizare: JCI Constanța
Ocupația sau profesia candidatului: A lucrat în învățământ ca profesor de limba și literatura romană/ profesor religie. Profesia actuală este de consilier juridic. Fondator ONG „Terra Viva” –obiectul activităţii fiind de ajutorare a oamenilor aflaţi în dificultate, al animalelor maltratat.
Educație – Diplome, Premii:
Facultatea de Teologie Ortodoxă “Justinian Patriarhul”-Universitatea București
Facultatea de Drept si Științe Administrative- Universitatea Ovidius Constanța
SNSPA București- Masterat Comunicare și Resurse Umane
Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:
- http://www.digi24.ro/stiri/actualitate/social/cainii-abandonati-ingrijiti-de-voluntari-483144
- http://www.cugetliber.ro/stiri-social-ai-un-caine-care-nu-e-de-rasa-esti-obligat-sa-l-sterilizezi-si-sa-l-microcipezi-273115
Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:
A profesat ca Asistent Resurse Umane şi Consilier Juridic, iar în anul 2002 a profesat în cadrul Învăţământului Constănţean ca profesoară de Limba şi Literatură Română şi Profesoară de Religie, astfel luând contact direct cu copiii şi familiile lor.
Văzând condiţiile de trăi ale multora dintre aceştia şi, în special ale celor din mediul rural, a simţit nevoia să facă ceva. Nu mai putea stă doar la catedră. Sfaturile ei ar fi fost inutile, dacă nu ar fi existat exemplul. Astfel, Diana a început şi activitatea de voluntariat. La început a fost un simplu voluntar dedicat umanităţii, ajutând copii cu nevoi urgenţe de ajutor material, îmbrăcăminte, articole sanitare şi ajutor educaţional. Şi-a extins acţiunile încercând să protejezeze cât a putut, natură şi animalele.
Fondator ONG „Terra Viva” – ca simplu voluntar Diana nu avea suficientă capacitate de a produce impact. Astfel a deschis acest ONG, obiectul activităţii fiind de ajutorare a oamenilor aflaţi în dificultate, al animalelor maltratate şi al naturii aflată în pericol de a fi distrusă.
Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:
ROŞIA MONTANĂ – Participare PROTESTE ŞI PETIŢII ADRESATE AUTORITĂŢILOr LOCALE – ONG-UL pe care îl reprezintă s-a opus exploatării gazelor de sistem în Judeţul Constanţa.
COLABORARE CONTRACT DE VOLUNTARIAT CU PRIMĂRIA CONSTANŢA – anul 2016 – cu scopul de a activa în următoarele domenii : ajutor acordat persoanelor aflate în dificultate, Protejarea Mediului, Salvarea Animalelor Maltratate, Educaţia copiilor prin implementarea respectului faţă de mediul înconjurător.
OBŢINERE AVIZ INSPECTORATUL JUDEŢEAN CONSTANŢA în vederea prestării activităţii educative extraşcolare gratuite, privin grija pentru animale şi mediul înconjurător în unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa.
COLABORARE CONTRACT DE VOLUNTARIAT CU ASOCIAŢIA INTERNAŢIONALĂ WORLD ANIMAL PROTECTION – prezentând Primăriei Constanţa dosare ce cuprindeau peste 60.000 de semnături ale cetăţenilor din diverse ţări , şi în care se făcea apel la conducerea acesteia pentru introducerea unor măsuri corespunzătoare şi umane privind controlul înmulţirii câinilor fără stăpân.
WORLD ANIMAL PROTECTION împreună cu Ministerul Educaţiei Naţionale şi Cercetării Ştiinţifice România – MATERIALE DIDACTICE cuprinzând un Program de Educaţie „Să învăţăm despre animale”.
ORGANIZARE CAMPANIE STERILIZARE GRATUITĂ a câinilor fără stăpân situaţi pe raza Municipiului Constanţa alături de extraordinara echipă a Asociaţiei România Animal Rescue.Inc.
CAMPANIE DE SALVARE A CÂINILOR DIN BIOBAZĂ alături de Asociaţia România Animal Rescue.Inc.- aproximativ 100 de câinii au fost salvaţi de pe lista de eutanasiere.
ACŢIUNE UMANITARĂ PERMANENTĂ acordată unei familii nevoiaşe – familia locuieşte în Năvodari, fiind alcătuită din 4 membrii: o mama invalida şi trei copii. Ajutorul constă în materiale didactice, alimente şi obiecte de uz sanitar. Din trei copii care frecventau şcoală, a mai rămas doar unul. Încercarea de adaptare socială a acestora şi ajutor în a le oferi educaţia necesară.
Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:
DIPLOMĂ PENTRU ACTIVITATEA DEPUSĂ ÎN VEDEREA PROTEJĂRII CÂINILOR FĂRĂ SPATAN – ASOCIAŢIA DOGS TRUST – ANUL 2014
(Asociaţie DogsTrust fondată în anul 1891 este cea mai mare organizaţie de ajutorare a câinilor din Anglia, activând de peste 125 de ani pentru protecţia animalelor)
Referințe primite din partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:
Diana spune nu a existat ocazia la nivel local pentru a fi remarcată în domeniile pentru care activează. Diana a căutat sprijin atât în autorităţi, cât şi în cetăţeanul de rând. Pentru ea mai presus de orice distincţie este fericirea că a reuşit să obţină avizul pentru prestarea activităţii educative extraşcolare gratuite, privin grija pentru animale şi mediul înconjurător în unităţile de învăţământ din judeţul Constanţa
Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”
„Schimbarea începe de la noi şi copiii sunt viitorul nostru” când ai acest crez în minte, aşa cum îl are Diana, oricare ar fi domeniul în care activezi, realizezi că trebuie să îţi dedici timp şi interes şi faţă de mediul înconjurător. Oamenii, animalele şi mediul sunt strâns corelate între ele. Atunci când conştientizăm acest lucru, respectăm mediul pentru că în el trăim atât noi oamenii, cât şi acele suflețele nevinovate, animalele. Dacă înţelegem adevăratul sens ale acestei corelări, putem spune că avem dreptul să visăm la un viitor mai bun, pentru că suntem pregătiţi să luptăm pentru realizarea lui.
Pentru Diana a fost o provocare şi rămâne deschisă faţă de această provocare. Nu există recompensă mai frumoasă decât să vezi că ai posibilitatea de a face ceva, să duci la capăt misiunea şi să laşi un rezultat pozitiv în urmă. Viaţa în sine se rezumă la lucruri mărunte şi frumoase şi nu există nimic mai nobil, decât a fi participant la crearea schimbărilor frumoase.
A salva viaţa unui animal, a nu-l lasă să sufere, pentru că şi acesta simte durerea, a întinde o mâna de ajutor unor oameni aflați în suferință, pe care probabil societatea i-a ignorat, a avea grijă de mediul în care trăim, a lasă un parc verde oraşului tău, înseamnă un pas către o societate mai bună, iar Diana Stănculescu s-a implicat pe toate aceste paliere.
De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?
DĂRUIRE. AMBIŢIE. DEVOTAMENT. IUBIRE. Acestea sunt cuvintele care o caracterizează pe Diana.
Uneori lucrurile pe care noi le considerăm mărunte, pot schimba destine şi pot aduce un viitor mai promiţător. Ea face parte din categoria oamenilor care înţeleg că acolo unde există o nevoie, trebuie întreprinsă o acţiune.
Atenţia ei îndreptată către educaţia celor mici şi schimbarea mentalităţii generale subliniază acei paşi mici către o societate mai bună. Este greu să activezi şi să schimbi lumea, atât timp cât cauza nu este una de larg interes. Dragostea pentru animale, nevoia unui mediu înconjurător curat şi sănătos şi acţiunile umanitare pe care le întreprinde faţă de semenii săi, denotă dăruire, ambiţie pentru schimbare şi speranţa.
Avem nevoie de modele, avem nevoie de oameni puternici care să spună lucrurilor pe nume, dispuşi să iasă în faţă şi care au şi capacitatea de a transmite mai departe informaţia. Un căţeluş nevinovat salvat, un pom plantat, o familie neajutorată, zile petrecute în cadrul Primăriei pentru a cere ajutorul, protestele paşnice organizate sunt semne clare de implicare şi acţiune civică desfășurată în mod constant. Visul ei este să avem un oraş mai curat, unde copiii să poată să beneficieze de un mediu sănătos şi să nu fie nevoiţi să vadă animale maltratate.
Suntem obişnuiţi să gândim că totul este un business şi nu se poate face nimic, dar puţini sunt cei care încearcă. Lupta cu un sistem defectuos şi lupta cu o mentalitate învechită sunt unele din cele mai grele lupte alese ca domenii de activare, dar ea îşi păstrează mereu optimismul. Ea crede cu tărie că se poate obţine schimbarea, dar trebuie ca noi oamenii, să ne unim şi să transmitem mai departe că se poate! Trebuie doar să vrem şi să acţionăm de câte ori avem şansa.