Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Elena Carmen Fediuc

Categorie: Economie, afaceri, antreprenoriat

Nume și prenume candidat: Fediuc Elena Carmen

Nominalizare: JCI Suceava

Ocupația sau profesia candidatului: Director General Adjunct la Camera de Comerț și Industrie Suceava

Educație – Diplome, Premii:

 • Licenţiată în Ştiinţe Administrative, Bursă ERASMUS pe Administraţie Publică Alicante, Master Managementul Administrarii Afacerilor, absolventa EMPRETEC sub egida Conferinţei Naţiunilor Unite pentru Comerţ şi Dezvoltare , cursuri de perfectionare si specializare: Managementul Proiectelor, Management financiar pentru firme, Public Speaking si o serie de cursuri in zona dezvoltarii personale

 

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

În cazul de față, nu putem vorbi de articole publicate ci de un aspect mai pragmatic cu impact direct asupra comunității, fiind vorba de proiecte și programe de finanțare atrase și desfășurate în ideea stimulării mediului de afaceri local.

Proiectul „Formarea unei rețele de instituții din domeniul inovației în regiunea transfrontalieră”. În cadrul proiectului s-a organizat workshop-ul „Managementul Inovației”- Cultură inovațională și stimularea perfomanței inovative. De asemenea s-au desfășurat „Săptămânile inovării în școli și instituții de învățământ superior din Suceava” scopul acestora fiind creșterea nivelului de cultură inovațională a tinerilor și de a trezi interesul acestora în privința necesității dezvoltării inovative. De asemenea acestea au inclus un concurs de idei inovative pentru optimizarea businessului întrecându-se în idei creative și propuneri inovaționale tineri din 3 categorii:  elevi de liceu, studenţi/ masteranzi și tineri cercetători/doctoranzi.

Proiectul „Joint Business Support Centre – Instrument pentru stimularea dezvoltării antreprenoriatului în regiunea de graniţă Ro-Ua-Md”.  Studiul „Identificarea nevoilor de formare în zona transfrontalieră RO-UA-MD”.  Organizarea Workshop-ului „Formarea profesională și parteneriatele strategice – o soluție pentru dezvoltarea economică a regiunii transfrontaliere RO-UA-MD”. Creare platformă e-learning și pagină web, portalul înregistrat fiind www.jobs-centre.eu. Organizarea sesiunilor de training în fiecare regiune de graniță. Creare a CENTRULUI DE AFACERI TRANSFRONTALIER.

Proiectul „ANTRE(pre)NOR pentru PERFORMANȚĂ” în cadrul proiectului au fost selectate 25 de firme din Regiunea Nord-Est care au beneficiat de un program de diagnoză și asistență organizațională, 10 cursuri de perfecționare în domeniul top managementului, vor participa minim 130 de angajați din cele 25 de firme, precum și de un program de asistență și suport managerial a celor 25 de companii selectate în vederea identificării de soluții eficiente necesare pentru continuarea și dezvoltarea activității.

Proiectul „Dezvoltare antreprenorială și relaționare în mediul de afaceri (DARMA)” fiind cursate aproximativ 300 de persoane pentru dezvoltarea culturii antreprenoriale în cadrul celor 12 cursuri ale proiectului.

Proiectul „eLife – Dezvoltarea inovației, creativității, responsabilității și sustenabilității antreprenoriatului românesc” au fost instruite, prin intermediul celor 8 cursuri, organizate în trei sesiuni, care promovează dezvoltarea antreprenorială, un număr de aproximativ 500 de persoane. De asemenea au fost consiliate în vederea înființării unei afaceri, un număr de 106 persoane și au fost înființate 17 firme ca urmare a acestei activități.

Proiectul „EVA – Era Valorificării Antreprenoriatului Feminin” fiind instruite în cadrul proiectului un număr de 117 persoane și au beneficiat de consultanță în vederea identificării unui loc de muncă și deschiderea unei afaceri, un număr de 66 de persoane.

Proiectul „EIRENE”  a avut drept scop promovarea conceptului de mediere către persoanele fizice și juridice, schimburi de experiență cu privire la mediere în statele participante și identificarea de soluții comune.

Proiectul „FIT TO TOURISM – FIT TOUR”  au participat la cursuri în domeniul turismului un număr de 557 persoane,  iar 4601 persoane au primit materiale de formare profesională.

Proiectul „Cooperare Regională pentru Excelență Antreprenorială (CREA)” de cele 13 cursuri pentru dezvoltare antreprenorială beneficiind peste 900 persoane.

V.I.S.E.C. – Incubator Virtual al Studenților Antreprenori în zona transfrontalieră România-Ucraina”.

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Din septembrie 2006 a început colaborarea contractuală cu Camera de Comerț și Industrie Suceava ca și consilier pe fonduri nerambursabile. La doar 2 ani distanță, din ianuarie 2008 a primit responsabilitatea de a forma un nou departament în cadrul organizației, departamentul de Programe de Finanțare, unde avea ca și responsabilități:

 • stabilirea strategiei de dezvoltare a departamentului; organizarea de evenimente de interes pentru mediul de afaceri județean (identificare teme dezbatere, identificare speakeri, campanie de promovare, moderare evenimente);
 • coordonare echipă proprie, recrutare și formare oameni noi, dezvoltare echipă proprie;
 • consultanță pentru scriere și implementarea proiectelor cu finanțări nerambursabile pentru agenți economici și instituții publice (aproximativ 40 proiecte scrise cu o valoare totală de 27 milioane euro) în cadrul a 5 programe de finanțare diferită;
 • scrierea și implementarea proiectelor pentru CCI SV și aplicarea studiului de piață pentru identificarea nevoilor de dezvoltare a firmelor (descrierea acestor proiecte: http://ccisv.ro/content/departament-programe-de-finantare);
 • participarea la conferințe și seminarii naționale și internaționale pe tematica fondurilor europene și dezvoltare antreprenorială ;
 • organizarea cursurilor de perfecționare/calificare (prezentarea lor aici: http://ccisv.ro/content/scoala-de-afaceri-bucovina/);
 • scriere strategiei de dezvoltare pentru autorități publice (3 comune Mălini, Verești, Forăști).

 

Din ianuarie 2016 a fost numită Director General Adjunct al Camerei de Comerț și Industrie Suceava în baza rezultatelor avute și a implicării în dezvoltarea de noi acțiuni care să vină în sprijinul mediului antreprenorial local. Responsabilitățile avute:

 • implicarea alături de Președintele Executiv la crearea și implementarea strategiei de dezvoltare a organizației;
 • reprezintare organizație în relația cu mass-media prin participare la emisiuni radio și TV pe teme privind dezvoltarea mediului de afaceri local;
 • analiza activității departamentelor organizației și propunerea ideilor de dezvoltare a activității specifice;
 • atribuții de coordonator al Departamentului Programe de Finantare.

 

În intervalul februarie 2011 – august 2016 a avut funcția de Manager de Proiect într-o serie de proiecte cu finanțare europeană care aveau ca scop formarea resurselor umane și dezvoltarea și îmbunătățirea activității firmelor din județul Suceava. În aceasta perioadă a coordonat activitatea a 6 proiecte diferite cu finanțare europeană având ca responsabilități:

 • coordonarea a 6 echipe diferite (cuprinse între 8 și 18 persoane per proiect), două dintre ele internaționale;
 • urmărirea graficului de activități,
 • încadrarea acțiunilor în bugetul proiectului,
 • depășirea indicatorilor,
 • identificare echipă și pregătirea ei;
 • urmărirea contractelor de achiziție (atât prestări servicii, cât și furnizare bunuri și construcție);
 • comunicare continuă cu finanțatorul, stakeholderii, managerii partenerilor și cu grupurile țintă din fiecare proiect.

 

Din mai 2008 timp de 1 an a lucrat cu Eurochambers, cu sediul în Brusseles, în funcția de Expert local în cadrul proiectului CASE – Chambers towards Acquis Support and Business Ethics.

Participarea la cursul Acquis Audit Training din Istanbul în mai 2008, analiza unui număr de 10 firme din județul Suceava cu privire la implementarea acquis-ului comunitar in domeniile lor de activitate.

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Realizări în zona profesională:

 • formarea unui departament nou ce a dus la revitalizarea activității Camerei de Comerț și Industrie Suceava, cu rezultate foarte bune: peste 40 de proiecte cu finanțare nerambursabilă totalizând 27 de milioane de euro, scrise pentru dezvoltarea firmelor și instituțiilor din județul Suceava;
 • 10 proiecte scrise, implementate și coordonate în cadrul Camerei de Comerț și Industrie Suceava în perioada 2009 – 2015 cu impact asupra dezvoltării comunității cu următoarele rezultate: 180 de firme din județul Suceava au avut formare profesională gratuită și consiliere în zona dezvoltării și îmbunătățirii activității proprii; 2445 de persoane (angajați în cea mai mare parte) care au participat la cursurile de formare, specializare, traininguri în zona dezvoltării profesionale
 • peste 15 conferințe/workshopuri/seminarii organizate cu scopul de a veni în întâmpinarea nevoii de a fi informat a antreprenorilor și managerilor locali. Teme abordate în cadrul evenimentelor: management performant, HR, posibilități de dezvoltare a firmei, marketingul unei firmei.
 • a sprijinit elevii Colegiului Economic Dimitrie Cantemir (2015-2017) în încercarea lor de a înțelege ce presupune munca unui antreprenor, cum și-ar putea dezvolta o afacere și cum gândește un antreprenor, prin organizarea unor întâlniri la sediul CCI SV și participarea în proiecte locale.

 

Realizări în plan personal, cu impact asupra comunității locale:

 • în perioada 2013 – 2014 a fost Ambasador Regional în Bucovina al Asociației Inițiativa pentru Fericire iar scopul ei a fost să implementeze local Programul Național de Educație pentru Fericire 2013-2014 prin activități precum: organizarea de întâlniri cu comunitatea locală cu proiecții de filme documentar despre fericire, conexiune umană, empatie, relația cu banii, cariera construită din pasiune. A avut în jur de 5 întâlniri cu prezența a peste 150 de persoane.
 • din anul 2013 și-a dezvoltat o pasiune pentru expedițiile montane care după 2 ani i-a deschis apetitul pentru alergările montane având următoarele rezultate: 22 expediții montane reușite printre care și expediția certificată pe vârful Elbrus 5642 metri din Munții Caucaz (cel mai înalt vârf din Europa), 4 semi-maratoane montane (20015, 2016, 2017) finalizate cu brio pe diferențe de nivel între 500 și 1100 metri cu distanțe între 16 și 21 de kilometri. Prin postările ei pe conturile sociale a mobilizat și alte persoane să iasă în natură pentru mișcare și să descopere frumusețile patriei.

 

 

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

 • Martie 2014 și Martie 2015 – diplomă de merit pentru activitatea desfășurată în domeniul antreprenoriatului oferită în cadrul galei Femei de Succes – Performanța la superlativ! organizata de asociația SEVA – Șanse Egale Valoare Autoritate împreună cu Monitorul de Suceava, Intermedia Suceava, Shopping City Suceava și Asociația Edu Max Suceava. Nominalizările și premiile au fost acordate după o lună de on-line voting pentru suceveni.
 • Martie 2017 ViVa FM i-a acordat o diplomă de apreciere pentru modul în care se implică în dezvoltarea comunității locale.

 

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

 • Marius Alexa – CEO Arhipelago,
 • Mălina Chirea – co-fondator Asociatia Initiativa pentru Fericire,
 • Carmen Chasovschi – prof. dr. Facultatea de Economie si Administratie Publica Suceava
 • Monica Prisăcaru – Administrator VIVA FM,
 • Trufin Eugenia – director adjunct Colegiul Economic Dimitrie Cantemir Suceava

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Dorința de a produce o schimbare pozitivă în societate este motorul principal al motivației ei și focalizarea pe dezvoltarea mediului antreprenorial ca principal stimulent al dezvoltării societății sunt elementele care au atras inevitabil și recunoașterile și rezultatele pe diverse planuri.

Pasiunea este cea care i-a netezit calea, pentru că peste noapte munca era doar o dăruire de sine în atingerea unui obiectiv comun destinat evoluției societății. Implicarea de care a dat dovadă în implementarea strategiilor de stimulare a antreprenorialtului s-a văzut și simțit la fiecare pas, iar managementul eficient i-a asigurat depășirea sigură a obiectivelor precum și o creștere și apreciere constantă ce au propulsat-o ca formator de opinie în diverse medii.

Determinarea ei pe plan profesional a atras, în decursul anilor, investiții în zona dezvoltării antreprenoriatului și abilităților manageriale de peste 27 milioane de euro în zeci de proiecte dedicate comunității locale.

Rezultatele ce nu au întârziat să apară vorbesc de la sine și o recomandă ca exemplu pozitiv atunci când vine vorba de implicarea tinerilor în societate. Lucrul în folosul comunității nu s-a limitat doar la aria de evoluție profesională, el s-a manifestat și în latura personală prin pasiunile care au servit pe post de exemplu și motivare pentru alți tineri, aici amintesc de minunata Inițiativă pentru Fericire, ciclismul ți expeditiile montane.

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

România are nevoie de exemple pozitive de implicare și determinare care produc rezultate și pot schimba comunități. Carmen este un astfel de exemplu prin activitatea desfășurată atât pe plan profesional cât și personal. Este cel mai bun exemplu că un tânăr … o femeie … poate să înceapă de jos și prin muncă, pasiune și iubire față de societate poate să crească atât din punct de vedere profesional cât și personal trăgând după sine o generație întreagă de tineri.

Răbdarea și perseverența mută și munții din loc, asta a făcut Carmen prin suflul proaspăt ce l-a adus în mediul antreprenorial local și în organizația în care activează, construind noi departamente, obținând finanțări pentru diverse proiecte de dezvoltare, oferind noi oportunități pentru tineri. Carmen este un exemplu de evoluție în carieră dovedind că backgroundul și poziționarea geografică nefiind un impediment.

Meritele, atitudinea, comunicarea și diplomația ei pot reprezenta cu succes România în competiția internațională fiind o îmbinare armonioasă între viața profesională și cea personală, un om complet.