Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Elif Memet

Categorie: Academic

Nume și prenume candidat: Elif Memet

Nominalizare: JCI Constanța

Ocupația sau profesia candidatului: Student, Columbia University, New York

Educație – Diplome, Premii:

 • 2011 – 2015: Liceul Internaţional de Informatică Constanţa – Șef de Promoție 2015, absolvit cu media 10.00/10.00
 • 2015 – 2019: Universitatea Columbia New York, Facultatea de matematică şi ştiinţe economice – admisă cu bursă integrală

La doar 21 de ani are un palmares  impresionant de premii obţinute la concursuri naţionale şi internaţionale, inclusiv două organizate de NASA.

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

În timpul liceului a inventat un fertilizator organic – WMBW Bioforten, cȃştigȃnd astfel ″Olimpiada Internaţională a Mediului Înconjurător″. Între timp, această inovație a fost patentată.

Atrasa de biotehnologie, Elif a participat în 2015 la un concurs de eseuri organizat în Huston, Statele Unite. 1.000 de elevi din 65 de ţări au propus soluţii pentru eradicarea sărăciei globale, iar ideea tinerei din Constanţa s-a clasat pe locul al 13 -lea la nivel mondial şi primul din Europa. Astfel, la doar 18 ani, Elif demonstrază puterea și utilitatea viziunii sale în folosul omenirii.

– http://stirileprotv.ro/stiri/social/cine-este-elif-memet-eleva-invitata-la-casa-alba-fascinata-de-agricultura-viseaza-sa-eradicheze-saracia-globala.html

Lucrări de cercetare, în proces de publicare:

 1. Rising US National Healthcare Expenditures and Income Inequality – sub coordonarea laureatului Nobel pentru economie şi pace, Joseph E. Stiglitz

La 20 de ani desfăşoară lucrări de cercetare privind modul în care inflaţia în preţurile serviciilor şi bunurilor medicale este conectată cu inegalitatea economică. Alături de laureatul premiului Nobel – Joseph E. Stiglitz,  a creat un model economic prin care a demonstrat că subvențiile reale pentru asigurarea medicală a populației sărace în SUA nu sunt într-o sumă nominală suficientă, din cauza inflației în prețurile medicale, ca să își îndeplinească scopul de a egaliza distribuția veniturilor în SUA.

 1. Picking Friends before Proxy Fights – Columbia Business School Vice Dean Wei Jiang

Lucrare de cercetare privind factorii care îi determină pe acţionarii unei companii să sprijine sau nu activismul fondurilor de investiţii.

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Elif Memet este tânăra  de al cărui nume am auzit cu toții abia la inceputul anului 2015. Știrea că o fată de 18 ani din Constanța a caștigat un concurs internațional cu un eseu despre eradicarea sărăciei planetare și că va merge la Casa Albă pentru a fi premiată de însusi Barack Obama a făcut înconjurul întregii țări, pagini întregi fiindu-i dedicate în presa scrisă și în mediul virtual.

“Elif Memet are însă câțiva ani buni de când a început să schimbe lumea, asumat, curajos, generos și firesc, ca și cum ea ar fi singura care nu știe cât de tineri îi sunt anii și cât de diferite sunt preocupările ei față de cele ale copiilor din jur. “ (Alice Nastase Buciuta)

http://revistatango.ro/elif-memet-tinerete-geniu-si-curaj-9198

La 21 de ani, Elif Memet are un C.V.de 10 pagini plin cu activități și proiecte pe domenii variate, unele dintre acestea fiind  fondate chiar de ea.  În parcursul său profesional a ales să se preocupe în mod special de științele mediului și economie motivând că aceste domenii de cunoaștere sunt foarte necesare pentru a face politici publice eficiente.

În cronologia sa regăsim adesea  formulări de tipul “cel mai tânăr“ , “prima “,“singura“, formule care denotă curajul său de a depăși limitele și o dorință atipică de  a transpune în fapte cât mai multe idei de impact. Dintre toate aceste activități, doar pentru că spatiul alocat acestei secțiuni ne impune o limitare, vom enumera câteva care debutează încă din perioada în care Elif era elevă la liceu.

Liceu:

 • a înfiinţat şi condus primul club public de „Model United Nations Conference’s” din Romȃnia care a presupus conferinţe simulatorii ONU,  aceasta fiind doar una dintre activitățile sale de voluntariat;
 • cel mai tȃnăr ambasador Bloomberg din lume în 2013- Institutul Bloomberg reprezintă o echipă de elită alcătuită din “ minți de top “ din întreaga lume cu scopul de a genera experiențe de creștere în domeniile finanțe și marketing;
 • a implementat testul Bloomberg Aptitude Test la Universitatea Maritimă şi Universitatea Ovidius Constanţa;
 • singura elevă de liceu de la” Harvard World Model United Nations (WorldMUN)”, Bruxelles, Belgia, 2014. “Modelul Mondial al Organizației Națiunilor Unite Harvard (WorldMUN)” este o conferință organizată de Organizația Națiunilor Unite împreună cu Universitatea Harvard și atrage peste 2.000 de studenți și absolvenți din peste 70 de țări, fiind astfel cea mai mare conferință la nivel mondial, la nivel de colegiu.
 • a obținut numeroase premii pe domenii precum: public speaking, dezbateri, eseuri, olimpiade pe proiecte de mediu, patent şi marca .

Universitate:

 • A fost admisă cu bursă integrală la Universitatea Columbia, New York datorită rezultatelor excepţionale avute în sectorul academic, prin rezultatele deosebite obţinute la olimpiade şi concursuri, atât naţionale cât şi internationale.
 • http://www.descopera.ro/dnews/15267004-o-tanara-romanca-aleasa-de-laureatul-premiului-nobel-pentru-economie-pentru-a-i-coordona-cercetarea-foto
 • Singura studentă de anul I care a fost coordonată vreodată de dublul laureat Nobel – Joseph Stiglitz, acesta obișnuind să facă o selecție riguroasă a lucrărilor pe care le coordonează, motiv pentru care coordonează lucrari de masterat și doctorat.
 • Asociat de cercetare al Vice Decanei Facultăţii de Business, Columbia Business School.
 • A fost selectată între cei 10 Science Research Fellows ai Universităţii Columbia, New York din promoţia 2019 ceea ce presupune acordarea unei burse pentru a-și realiza lucrarea de cercetare pe timpul verii.
 • Primul președinte – femeie a celui mai mare club de finanţe la nivel de colegiu – Columbia Financial Investment Group.
 • Ambasador al Colegiului Columbia, New York.
 • Membru al Columbia Energy Club, Lion Fund (fondul de investiţii al Universităţii), Columbia Club of New York.
 • Premiul pentru inovare al Universităţii Columbiapentru conducerea comunităţii romaneşti la Columbia şi iniţierea programului de mentorat Columbia College, New York.
 • Cel mai tânăr membru al Consiliului de Afaceri Româno-American.
 • Asistenta executivă a Prinţesei Marina Sturdza. Elif sprijină din această poziție proiectele caritabile susținute de Prințesa Marina Sturdza, majoritatea în sfera protecţiei copiilor: „Hope and Homes for Children”, „Hospices of Hope”, „Blue Heron”, „LUMOS”. Prin toate aceste acţiuni, tȃnăra susţine eliminarea orfelinatelor și înlocuirea acestora cu politici publice mai bune, care ar conecta copiii abandonați cu familii.
 • Coordonator al Ligii Studenţilor Romȃni din Străinatate pe Filiala SUA – activitate prin care Elif sprijină tinerii români care își doresc să acceseze programe universitare din străinătate.

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

În majoritatea proiectelor sale, Elif s-a evidențiat ca fiind prima/ singura/ cea mai tȃnară din domeniul/ activitatea respectivă, deci provocarea recurentă a fost performarea activităţilor fără a avea modele anterioare.

Încă din perioada liceului, pe care l-a absolvit ca șef de promoție cu media 10.00/10.00, Elif Memet s-a remarcat ca un lider vizionar și întreprinzător prin initiativa sa de a înfiinţa şi conduce primul club public de „Model United Nations Conference’s”  din Romȃnia care a presupus conferinţe simulatorii ONU,  aceasta fiind doar una dintre activitățile sale de voluntariat prin care a oferit tinerilor din generația sa modele de gândire performantă, holistă.

Datorită viziunii sale inovatoare, dar și a capacităților cognitive superioare de care a dat dovadă, a fost singura elevă de liceu desemnată ca reprezentant  la ”Harvard World Model United Nations (WorldMUN)”, Bruxelles, Belgia, 2014,  conferință organizată de ONU împreună cu Universitatea Harvard .

Până să împlinească 18 ani avea să devină cel mai tȃnăr ambasador Bloomberg din lume, în 2013.  Institutul Bloomberg reprezintă o echipă de elită alcătuită din “ minți de top “  din întreaga lume cu scopul de a genera experiențe de creștere în domeniile finanțe și marketing. Din această poziție  a implementat testul Bloomberg Aptitude Test la Universitatea Maritimă şi Universitatea Ovidius Constanţa.

La 18 ani a participat la un concurs de eseuri organizat de Gulen Institute Youth Platform din Huston, USA, alături de peste 1000 de elevi din 65 de țări. Eseul realizat de ea a răspuns la întrebarea “Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetățenii lumii? “. S-a clasat pe locul 13 la nivel mondial și prima din Europa, motiv pentru care a fost invitată la Casa Albă pentru a-și prezenta eseul în cadrul unei ceremonii organizate cu acest prilej  și a fost premiată de însusi Barack Obama. Această realizare demonstrează, o data în plus, amploarea și utilitatea viziunii lui Elif în sprijinul real al umanității.

– http://unyouthdelegate.ro/meet-elif-memet/

Fiind o tȃnără la început de drum, înscrierea la una dintre cele mai prestigioase universităţi din SUA cu bursa integrală reprezintă, de asemenea, o realizare excepţională, precum și recunoașterea reușitelor sale în plan academic, respectiv a rezultatelor deosebite obţinute la olimpiade şi concursuri, atât naţionale cât şi internationale.

A obținut titlul de “Science Research Fellow” la Columbia University în New York –  program universitar adresat studenților de elită, dedicați cercetării științifice. De altfel, o recunoaștere deosebită a potențialului de care dispune Elif o reprezintă  şi selectarea ei, încă din anul I de facultate pentru colaborarea cu laureatul premiului Nobel, profesorul Joseph Stiglitz, în condițiile în care  remarcabilul profesor coordonează doar lucrări de masterat și doctorat.

În portofoliul său științific se află deja un patent, obținut pentru fertilizatorul organic WMBW .

A cȃştigat numeroase premii în domenii diferite de activitate (economie, matematică, protecţia mediului) şi a depăsit bariera unei categorii de vȃrstă, fiind frecvent „cea mai tȃnără” în cadrul competiţiilor, fie că a fost vorba de concursuri de public speaking, concursuri de eseuri sau şedinţe de discuţii pe teme politice/  economice.

În ceea ce noi numim “probleme “, Elif a văzut șanse de creștere, modele de rezistență. Astfel, spre exemplu, faptul că și-a pierdut tatăl la o vârstă fragedă și că mama sa a fost nevoită să meargă chiar și la trei joburi pentru a le putea întreține pe ea și pe sora sa, pentru Elif a constituit un model de rezistență și autonomie din partea mamei sale, model pe care și-l asumă și dorește să îl transmită tinerelor din generația sa.

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

Liceul Internaţional de Informatică Constanţa, Şef de Promoţie 2015, medie 10.00/10.00

Premii internaţionale:

 • premiul I în Europa la concursul de eseuri organizat în 2015 de către Camera Reprezentanților a Statelor Unite ale Americii, împreună cu Platforma pentru tineri, pentru scrierea unui eseu cu tema reducerii săraciei mondiale;
 • medalie de aur 2013, Medalie de bronz 2014 – Olimpiada internaţională de proiecte de mediu, pentru inventarea unui sol ecologic şi a unui fertilizator organic din subproduse industriale;
 • premiul I – NASA Space Settlement Design Contest 2012 pentru designul unei stații spatiale.
 • Premii naţionale:
 • premiul Romȃni pentru romȃni “Revoluţionarea agriculturii”, în 2013, pentru fertilizatorul organic din subproduse industriale.

Premii acordate de către Uniunea vorbitorilor de limba engleză din Marea Britanie:

 • premiul I pentru cel mai bun orator (speaker) – Concursul naţional romȃn de dezbateri academice (Debate) în 2013, 2014 şi Turneul internaţional de dezbateri academice din 2014;
 • premiu special la Competiţia internaţională de vorbit în public (Public speaking) – Londra, 2015.

Premii universitare:

 • premiul pentru excelenţă şi Leadership “King’s Crown” , pentru inovaţie şi îmbunătăţiri – 2017 pentru conducerea comunităţii romaneşti la Columbia şi iniţierea programului de mentorat Columbia College – Columbia Business School;
 • 1 of 10 responsabili pentru cercetările ştiinţifice la Universitatea Columbia – Promoţia 2019;
 • Dean’s List (toamnă 2015 – primăvară 2017) pentru media obţinută.

Oficiul de Stat pentru Invenţii şi Mărci (OSIM) – patent obţinut în 2014 pentru un fertilizator organic: Brand WMBW Bioforten trademark no. 130078.

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

 • Premiul de excelenţă al Ligii studenţilor romȃni care studiaza peste hotare – 2017.
 • Nominalizare “Oamenii Timpului” la două categorii- educaţie şi cercetare, tinere valori.
 • Premiul “Român pentru Români” în 2013 .
 • Distincția “10 Oameni de Valoare ai Constanței – Premiul de Excelență” în 2015.
 • S-a clasat în top 1% al studenților admiși la universitățile Princeton, Columbia, Wharton School of Business, Duke, pe lângă Stanford sau London School of Economics.

A fost invitată la Casa Albă în urma câștigării unui concurs internațional de eseuri, ea ocupând primul loc pe Europa, pe tema ”Cum se poate eradica sărăcia globală de către cetățenii lumii?”

– https://urbeamea.ro/albaiulia/cele-6-premii-caesar-lideri-pentru-romania-au-fost-acordate-nicolaie-moldovan-lider-pentru-viitor/

– http://www.fundatiacaesar.ro/portfolio-item/elif-memet/

– http://transilvaniareporter.ro/romani-in-amfiteatrele-lumii/elif-memet-ucenica-romanca-a-laureatul-nobel-joseph-stiglitz/

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Prin ţelul declarat cu seninătate, de eradicare a sărăciei globale, Elif Memet îşi pune munca şi priceperea în folosul comunităţii cu fiecare pagină de cercetare şi cu fiecare oră de studiu.

Cu o capacitate uriaşă şi o modestie extraordinară, Elif Memet are o dorinţa atipică de a face mai multe lucruri simultan şi de a activa în domenii care la prima vedere pot părea antagonice: economie financiară, protecţia mediului, filosofe etc.  A optat pentru economie și protecția mediului întrucât consideră că acestea sunt necesare pentru a face politici publice eficiente, iar pentru filosofie deoarece această disciplină stimulează gândirea critică. O măsură concretă pe care a depus-o în folosul umanității este inovarea unui fertilizator organic, măsură ce se dovedește utilă în direcția protecției mediului.

Cu toate că primii ani de studenţie i-au adus multe provocări şi mare parte din timpul său este alocat studiilor şi cercetării, Elif işi face timp şi pentru a-i ajuta pe ceilalţi, continuȃnd linia începută încă de pe băncile liceului, cȃnd înfiinţa primul cerc de dezbateri pe tema politicilor europene, aceasta fiind una dintre primele sale activități de voluntariat.

În prezent investește cu pasiune parte din energia sa în proiectele umanitare patronate de Prințesa Marina Sturdza din poziția de asistentă executivă a acesteia. Proiecte se desfășoară în special în sfera protecţiei copiilor: „Hope and Homes for Children”, „Hospices of Hope”, „Blue Heron”, „LUMOS”. Prin toate aceste acţiuni, tȃnăra susţine eliminarea orfelinatelor și înlocuirea acestora cu politici publice mai bune, care ar conecta copiii abandonați cu familii.

De asemenea, fiind coordonator al Ligii Studenţilor Romȃni din Străinatate pe Filiala SUA –Elif sprijină tinerii români care își doresc să acceseze programe universitare din străinătate. Activitatea sa în această direcție a fost recunoscută prin premierea cu “King’s Crown Leadership and Excellence Award for Innovation and Enhancement 2017” pentru conducerea comunităţii româneşti la Columbia şi iniţierea programului de mentorat Columbia College .

Elif vorbeşte despre proiectele în care s-a implicat cu modestie şi seninătate. Este atrasă de ideea de a avea un impact cȃt mai mare asupra societăţii, de a-și folosi cunoștințele dobândite pentru a schimba ceva în societate.

Îndeamnă tȃnăra generaţie să înveţe să gȃndească pe cont propriu, să pună întrebări şi își dorește să fie un model de independenţă şi autonomie, în special pentru adolescente, cărora le transmite să aibă mai multă încredere în ele şi să se investească în visele lor.

Elif Memet a trăit în 20 de ani experienţe de viaţă cât pentru mai multe existenţe.

Tȃnăra impresionează prin inteligenţă, ambiţie şi viziune, dar și prin modestie intelectuală și preocupare autentică pentru semenii săi.

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Elif este un vis necesar, un model de curaj şi o dovadă că încrederea, voinţa şi energia te pot duce dincolo de orizont.

Într-o societate preocupată mai mult de propria persoană decȃt de ceilalţi, o tȃnără de 20 ani ne învaţă să muncim fără să aşteptăm neapărat ceva în schimb, iar 8 ore / zi nu i se par suficiente pentru aceasta. Vorbeşte cu dezinvoltură despre Fondul Monetar Internaţional, antreprenoriatul global şi despre dorinţa de a avea un impact major asupra societăţii, păstrȃndu-şi totodată modestia şi delicateţea. O fiinţă care se ghidează după oameni şi priveşte viitorul fără teama unui eşec. Un geniu copil care a reuşit să depăşeasca tot ceea ce era necunoscut şi să fie prima în tot ce face, dovedind că nu există limite, ci doar limitări.

Am putea spune că Elif Memet face parte dintre copiii care vor schimba lumea, iar societatea are nevoie de astfel de modele, doar că… Elif, la doar 20 de ani, face acest lucru deja!  Prin tot ceea ce face, Elif deschide uşi şi pentru alţii şi aduce mai aproape visele de realitate.

În timpul liceului a înfiinţat primul club public de pregătire pentru conferințele simulatorii ale ONU din România şi a patentat un îngrășământ organic rezultat din subprodusele industriei berii, laptelui și lemnului, initiativă care sprijină protecția mediului. Ajunsă la facultate a reuşit să se remarce încă din primul an, ajungȃnd să fie implicată direct în munca de cercetarea a laureatului Nobel, profesor Joseph E. Stiglitz, încercȃnd să descopere cauzele deficienţelor sistemului medical din SUA.

Diversitatea domeniilor în care s-a remarcat arată o versatilitate extraordinară, care o poate purta în orice direcţie, pentru că a ales să nu se cramponeze într-o singură idee, ci să accepte orice provocare.

Deşi studiile şi cercetările îi ocupa destul de mult timp, şi-a continuat munca de voluntariat prin implicarea în mai multe proiecte de caritate derulate de Prinţesa Sturdza, majoritatea în sfera protecţiei copiilor: „Hope and Homes for Children”, „Hospices of Hope”, „Blue Heron”, „LUMOS”. Prin toate aceste acţiuni, tȃnăra susţine eliminarea orfelinatelor și înlocuirea acestora cu politici publice mai bune, care ar conecta copiii abandonați cu familii.

De asemenea, prin activitatea ei de coordonator al Ligii Studenţilor Romȃni din Străinatate pe Filiala SUA, Elif le rămâne aproape tinerilor conaționali oferindu-le sprijin pentru a accesa programe universitare în străinătate. Ea apreciază modelul de gândire promovat în aceste instituții de învățământ și contribuie în mod efectiv ca acesta să devină accesibil pentru cât mai mulți tineri români.

Elif găsește util principiul proiectului TOYP de a oferi modele tinerelor generații. Ne mărturisește că și ea a avut parte de modele de reușită care au inspirat-o și continua să o inspire. Mama și sora sa au constituit primele modele de viață pentru Elif, iar experiența sa personală s-a îmbogățit semnificativ cu modelele de reușită și de conduită oferite de profesorul său- Joseph E. Stiglitz, de la care a învățat frumusețea modestiei intelectuală, și Prințesa Sturdza care a inspirat-o prin modelul său feminin, elegant, dar modest și mai ales prin dedicația ei pentru oameni.

La rândul său, Elif își dorește, și este îndreptățită, să fie un model demn de urmat. Dincolo de realizările sale absolut remarcabile, Elif se evidențiază prin curaj, prin încrederea că poate avea un impact major, prin voința și energia de a implementa ideile, printr-o extraordinară deschidere și prin disponibilitatea de a munci fără a aștepta neapărat ceva în schimb.  Elif Memet este un lider al generaţiei sale, care prin exemplul personal  îşi doreşte să le insufle celorlalţi curajul de a avea încredere că pot accede către orice domeniu.

Elif Memet este o tânără remarcabilă care are capacitatea și toate atuurile necesare pentru a ne reprezenta generația și pentru a produce reale schimbări pozitive în lume.