Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

George Chichirim

Categorie: Academic

Nume și prenume candidat: Chichirim George

Nominalizare: JCI Constanța

Ocupația sau profesia candidatului: Student, Anul 1- Universitatea Oxford

Educație – Diplome, Premii:

– a absolvit Colegiul Național Mircea cel Bătrân, Constanța remarcându-se prin multiple participări la concursuri și olimpiade de informatică, matematică și fizică, naționale și internaționale;

– student Anul 1 la Universitatea Oxford, Marea Britanie, Departamentul Computer Science

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

George nu a publicat încă articole, însă despre George Chichirim s-au scris mai multe articole în presa locală și națională în semn de apreciere față de rezultatele remarcabile obținute la concursuri naționale și internationale de matematică și informatică.

  • https://www.agerpres.ro/sci-tech/2017/07/10/men-olimpicii-romani-au-cucerit-patru-medalii-la-balcaniada-de-informatica-2017-seniori–14-32-40
  • http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/invatamant/sa-cunoastem-si-sa-recunoastem-valorile-mircistul-george-chichirim-medalie-de-aur-la-a-xxv-a-editie-a-balcaniadei-de-informatica-pentru-seniori-galerie-634731.html
  • http://www.cugetliber.ro/stiri-cultura-educatie-povestea-mircistului-admis-la-oxford-a-ratat-banchetul-de-clasa-a-xii-a-dar-a-venit-cu-medalia-de-aur-la-balcaniada-de-informatica-325369
  • http://www.telegrafonline.ro/medalii-la-balcaniada-de-informatica-2017-un-constantean-a-luat-aur
  • http://www.isjcta.ro/chichirim-george-medaliat-cu-aur-la-turneul-international-de-informatica-din-bulgaria/

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Elev al Colegiului Naţional „Mircea cel Bătrân“, George Chichirim încă din clasa a V-ași-a conturat parcursul devenirii sale prin numeroase  participări și premieri la Olimpiadele Naționale de Matematică și Informatică, ascensiunea sa fiind încununată în clasa a XII-a cu obținerea medaliei de Aur Absolut la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Chișinău, Republica Moldova .

George este pasionat de domeniul în care a ales să se dezvolte – informatica și de provocările nesfârșite ocazionate de un domeniu aflat în continuă expansiune. În parcursul său care a presupus nenumărate ore de lucru în fața calculatorului, George a izbutit să își contureze o evoluție formidabilă, fără a cădea în capcana implicită și frecventă a acestui domeniu , respectiv aceea a izolării, solitudinii.

Este o persoană sociabilă și deschisă și a găsit maniere de a îmbina aceste laturi ale personalității sale cu dezvoltarea domeniului în care se investește, mai exact George a legat relații de prietenie și într-ajutorare cu alți colegi din țară pe care i-a cunoscut la concursuri și olimpiade în postura de concurenți ai săi. Ulterior, avea să își unească forțele cu aceștia pentru a aduce o contribuție directă comunității de tineri informaticieni.

Astfel, din clasa a X-a George, împreună cu alți prieteni cunoscuți în cadrul olimpiadelor,a inițiat un proiect unic în România, aflat acum la a 3-a ediție. Este vorba de Concursul Național de Informatică “Adolescent Grigore Moisil”, primul concurs de tip ACM din România care presupune concurs pe echipe alcătuite din câte 3 elevi de liceu care au de rezolvat 9-12 probleme în 5 ore având la dispozție un singur calculator. George este unul dintre inițiatorii acestui proiect și face parte și din Comisia Științifică a concursului.

Împreună cu câțiva colegi și, în același timp,prieteni , cu care de altfel a concurat la olimpiade, au demarat acest proiect unic în România. Concursul Național de Informatică „Adolescent Grigore Moisil”, primul concurs de Informatică de tip ACM (olimpiada studentilor) din România destinat exclusiv elevilor de liceu se desfășoară pe echipe (aproximativ 30 de echipe) a câte 3 elevi,  anual în cadrul  Colegiul Național “Spiru Haret”din București.

Patrick Sava, unul dintre inițiatorii proiectului și prieten cu George afirma: “După o primă ediție în care inițiativa unui grup restrâns de oameni (și in special de elevi) a fost susținută de Youth Bank, Concursul Național de Informatică „Adolescent Grigore Moisil” revine cu o a doua ediție (2016), de data aceasta cu mențiunea că acum este inclus  în Calendarul Concursurilor Naţionale Şcolare aleMinisterului Educatiei Naționale și Cercetării Știintifice”. De menționat este faptul că acum, la susținerea concursului, contribuie patru mari companii din România : Emag (prin Fundația Emag), Siveco România , Qualitance și Rodl & Partner. Evident, invariantul în toată această poveste este comunitatea Infoarena care continuă să sprijine organizarea concursului și să încurajeze inițiativele similare.  Acesta este povestea unei initiative frumoase și utile pentru comunitatea tinerilor informaticieni români, pusă în fapt de un grup restrâns de oameni, în special de elevi.

Fiind unul dintre cei mai apreciați tineri informaticieni ai României, GeorgeChichirim face parte din Comisiile Științifice a două concursuri de informatică încă din perioada liceului: Concursul Național de Informatică „Adolescent Grigore Moisil” și concursul online „Junior Challenge”, aflat la a 3-a ediție în acest an.

De asemenea, într-un domeniu care se dezvoltă într-un ritm extrem de rapid, la nivel național ne confruntăm cu problema insuficientei pregătiri a cadrelor didactice. În acest context, George Chichirim a fost desemnat să suțină cercuri de pregătire informatică pentru elevii unuia dintre cele mai apreciate licee din Constanța – Liceul Internațional de Informatică, el însuși fiind încă elev în acea perioadă.

Din octombrie 2017 va studia Computer Science la Universitatea Oxford, Marea Britanie, acesta fiind un program universitar pe măsura capacităților sale.

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

La doar 19 ani, George Chichirim deține un palmares bogat de participări și medalii obținute la concursuri și olimpiade de matematică și informatică, aceste realizări exprimând capacitățile sale extraordinare, precum și dorința sa imensă de a explora acest domeniu și de a excela.

Provocarea cea mai mare, ne spune George, a fost să găsească un profesor bun cu care să se poată pregăti. Acest domeniu fiind relativ nou și în plină expansiune, la noi în țară are un deficit de profesori bine pregătiți, în cele mai multe cazuri elevii depășindu-și profesorul. Majoritatea cunoștințelor și deprinderilor tehnice le-a învățat singur, în lot având doi profesori coordonatori, restul coordonatorilor fiind studenți. Chiar și comisiile de evaluare de la Olimpiada Națională sunt alcătuite în mare parte tot din studenți. Astfel, nu mică i-a fost bucuria când , în clasa a X-a, a reușit să intre în legatură cu Andrei Heidelbacher, actualmente student, premiat național și internațional la nenumarate Olimpiade, și  care a acceptat să-i fie profesor și mentor. Andrei este din Timișoara și toată pregatirea cu acesta se desfășoară online.

Elev fiind încă, George deja a făcut parte din Comisia Științifică a 2 concursuri de Informatică, în ambele cazuri fiind vorba de proiecte inițiate împreună cu alți tineri remarcabili pe care i-a cunoscut la olimpiade.

Din clasa a X-a George, împreună cu alți prieteni cunoscuți în cadrul olimpiadelor, a inițiat un proiect unic în România, aflat acum la a 3-a ediție. Este vorba de Concursul Național de Informatică “Adolescent Grigore Moisil”, primul concurs de tip ACM din România care presupune concurs pe echipe alcătuite din câte 3 elevi de liceu care au de rezolvat 9-12 probleme în 5 ore având la dispozție un singur calculator. Proiectul a luat naștere din inițiativa unui grup restrâns de oameni, cei mai mulți fiind încă liceeni și a parcurs provocările oricărui proiect de anvergură care necesită logistică (suficiente calculatoare performante), spațiu de desfășurare, criterii de organizare și evaluare, legarea de parteneriate pentru susținerea activităților. Toate aceste provocări au fost parcuse cu bine de tinerii inițiatori, lipsiți de experiența organizatorică, dar entuziaști și încrezători în utilitatea acestui demers.

De asemenea a  făcut parte din comisia științifică a concursului online „Junior Challenge” in 2015, 2016 și urmează și in 2017. “Impreună cu alți prieteni de la olimpiade am reluat tradiția acestui concurs care nu s-a mai desfășurat de mult timp”. Concursul este destinat juniorilor care urmează să reprezinte România la concursurile si olimpiadele internaționale. Acest concurs constituie ultima formă de pregatire pentru juniori înainte de a participa la competițiile international, motiv pentru care se desfășoară la sfarșitul verii. Din nou, aceasta se dovedește a fi o initiativă venită să susțină comunitatea tinerilor informaticieni din România.

Datorită nivelului de cunoaștere și expertiză la care a ajuns în aria informatică, George Chichirim a inițiat și participat la activități de susținere a tinerilor români pasionați de informatică, fie liceeni, fie olimpici, încă de pe băncile liceului. Cu o astfel de istorie personală, putem anticipa cu ușurință care va fi traiectoria lui George și este de așteptat ca pe măsură ce evoluează în plan professional să își aducă o contrbuție din ce în ce mai semnificativă la dezvoltarea acestui domeniu.

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

  • Locul I la Olimpiada Județeană și calficare la Olimpiada Națională de Informatică în fiecare an din clasa a V-a până în clasa a XII-a.
  • – În clasele a VI-a, a VII-a si a VIII-a Olimpiada  Națională-Mențiune și Medialie de Argint.
  • – În clasele a IX-a și a X-a Olimpiada Națională –  Mențiune și Medalie de Aur
  • Înclasa a XI-a la Olimpiada Națională –  Medalie de Arigint
  • În clasa a XII-a Olimpiada Națională  – Premiul I și medalie de Aur.
  • În clasele a VIII-a, a X-a și a XII-a a intrat în Lotul Național Lărgit de Informatică al României și apoi în cel Restrâns. În urma loturilor, în clasa a VII-a s-a calificat să reprezinte România la Turneul Internațional de la Shumen, Bulgaria unde a obținut Medalia de Aur.
  • În clasa a X-a s-a calificat la concursul internațonal “Romanian Master of Informatics” desfășurat la Colegiul Național “Tudor Vianu”, București unde a obținut Medalia de Argint.
  • În clasa a XII-a s-a calificat să reprezinte România la Olimpiada Balcanică de Informatică de la Chișinău, Republica Moldova, unde a obținut medalia de Aur Absolut ( locul I).
  • Calificare la Olimpiada Națională de Matematică în clasele a IX-a, a X-a și a XI-a.

De asemenea, are multe participări și premii cumulate  la numeroase alte concursuri de Informatică, Matematică și Fizică

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

A fost premiat din partea Ministerului Educatiei Naționale și Cercetării Știintifice pentru rezultatele remarcabile obținute la olimpiadele internationale.

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

În contextul pregătirii deficitare a cadrelor didactice pe acest domeniu,în comunitatea elevilor și studenților la informatica,  tineri precum George Chichirim au dezvoltat o practică din a se pregăti unii cu ceilalți. Și, deși de cele mai multe ori concurează unii împotriva celorlalți, acest lucru nu-i impiedică totuși, în afara concursurilor,  să fie prieteni. George, și-a dorit să împărtășească altor elevi din cunoștințele acumulate,de aceea a acceptat cu bucurie propunerea de a preda  cursuri de informatică în cadrul ICHC (Liceul Internațional de Informatică din Constanța), chiar dacă făcea acest lucru de la același nivel de vârstă cu elevii săi.

Tot datorită inteligenței sociale de care dă dovadă, de-a lungul timpului a legat prietenii și colaborări cu alți tineri informaticieni, ca și el, alături de care a inițiat sau reluat proiecte menite să sprijine comunitatea tinerilor informaticieni din România oferindu-le contexte performante de exersare a deprinderilor specifice domeniului.

Un astfel de proiect este Concursul Național de Informatică “Adolescent Grigore Moisil”, primul concurs de tip ACM din România care presupune concurs pe echipe, aflat deja la a 3-a ediție. Cunoscut fiind faptul că în condiții reale de muncă pe acest domeniu, spre exemplu în concursurile desfășurate de platforme recunoscute precum Google, Facebook, Twitter, participanții români se evidențiază cu rezultate excepționale în lucrul individual, dar pierd acest atuu în fața altor națiuni când se trece la nivelul de muncă în echipă, motivațiile acestui proiect sunt de a oferi contexte de exersare și dezvoltare a competențelor specifice acestui domeniu, dar mai ales, de a dezvolta capacitățile de muncă în echipă în rândul tinerilor informaticieni de top.   George a remarcat această nevoie în rândul tinerilor informaticieni români și a participat la implementarea proiectului  pentru a veni în întâmpinarea acestei nevoi formative. În felul acesta, încă din perioada adolescenței, George a returnat comunității sale parte din experiența și expertiza sa.

Cel de-al doilea proiect dedicat comunității tinerilor informaticieni de top din România este  „Junior Challenge”, o competiție online reluată de un mic grup de inițiativă la care a luat parte și George pe când avea 16 ani, destinată juniorilor care urmează să reprezinte România la concursurile și olimpiadele internaționale. Acest concurs constituie ultima formă de pregatire pentru juniori înainte de a participa la competițiile international și se desfășoară deja de 3 ani. Din nou, aceasta se dovedește a fi o initiativă venită să susțină comunitatea tinerilor informaticieni din România.

Inspirat de experiența unui coleg de clasă,în viitor  își dorește să dezvolte un proiect ce are în vedere copiii suferinzi de autism – diverse jocuri, aplicații  concepute pentru stimularea cognitivă a acestor copii,  care să poată ajuta în recuperarea acestora. În perspectivă, de asemenea, își propune să își dezvolte cunoștințele și deprinderile antreprenoriale, pentru a le pune în practică în România construind o companie, contribuind la schimbările pozitive atât de necesare nouă. Și, judecând după performanțele sale în domeniul informaticii, dar și după inițiativele puse în act la o vârstă foarte fragedă, ne putem aștepta ca George să împlinească toate aceste țeluri și, chiar, cu mult mai mult de atât.

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

George Chichirim a terminat liceul aşa cum l-a început: cu o medalie de aur la gât, obţinută la Olimpiada Internaţională de Informatică. Este a doua medalie de aur din palmaresul său care mai cuprinde nenumărate premii la diferite competiții naționale și internaționale.

În timp ce alți copii își petrec timpul pe calculator pe diverse platforme sociale, George participă la maratoane online de informatică, cu o durată și  de 24 de ore, unde în timp record, singur sau  alături de o echipă  trebuie să conceapă strategii de scriere de cod (programare).  Când am stabilit cu George ora de întâlnire pentru interviu mi-a spus că mai devreme de ora 21.00 nu poate, iar în momentul în care ne-am întâlnit mi-a motivat alegerea acestei ore destul de târzii :”Am avut un concurs online de Informatică de la 18.00-20.00. Acesta este motivul pentru care nu am putut ajunge mai devreme”

George demonstrează un echilibru greu de atins în a împăca performanța într-un domeniu extrem de competitiv  cu viața socială. Pentru a atinge astfel de performanțe sunt necesare nesfârșite ore de studiu și exersare care adesea implică sacrificarea vieții personale. Însă, el reușește să compenseze perioadele în care este dedicat în totalitate informaticii, printr-o relaționare autentică și armonioasă cu ceilalți. La sfârșitul liceului are un singur regret: “că nu a apucat să danseze la bachetul de la sfârşitul clasei a XII-a, pentru că era la lotul pentru balcaniada de informatică, şi că nu are şi el o poză cu colegii de liceu, la festivitatea de premiere, aruncând toca în sus.”

În ambele proiecte cu impact comunitar în care s-a implicat încă de la 16 ani, George Chichirim, avea statutul școlar de elev și în același timp facea parte din comisiile științifice ale proiectelor.

Tânărul informatician se declară nerăbdător să își extindă cunoștințele în cadrul Universității Oxford și deja și-a conturat planul pentru anul următor: “Am doi colegi mai mari care sunt deja studenți la Oxford și plănuim să organizăm și acolo concursuri de tip ACM”. Își propune ca vacanțele de vară să și le dedice activităților de internship la companii de prestigiu, cum ar fi Google, pentru a acumula cât mai multe cunoștiințe și a dobândi abilități de lucru performante.

George Chichirim este (încă) un elev, creativ şi dinamic, care are capacitatea de a se mişca liber în sfera cunoştinţelor, manifestând iniţiativă şi spirit independent.  Persoană creativă, cu un nivel superior  de aspiraţii, are interese variate, manifestă o vie şi permanentă curiozitate, ieşind din şablon, punând în discuţie probleme interesante.   Ne inspiră prin rezultate, dar și prin pasiunea cu care vorbește: “Urmează-ți visul! Nu te opri! Urmează-ți pasiunea și rezultatele vor apărea!” este sfatul lui George pentru generația actuală și viitoare.

Prin prisma performanțelor sale remarcabile, dar și a inițiativelor depuse în sprijinul comunității sale, prin mentalitatea sa pozitivă, prin deschiderea către nou și oportunități, dar și prin țelurile sale ambițioase și preocuparea autentică pentru semenii săi, George Chichirim se conturează ca fiind un tânăr remarcabil, un tânăr care la 19 ani are o poveste de success și care, în mod inevitabil, își va continua această poveste acumulând tot mai multe reușite și gererând influențe pozitive în rândul tinerilor din generația actuală și viitoare.

George este un model de urmat și de păstrat în România!