Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Gheorghiţă Ştefan Macedon

Categorie: Economie, afaceri, antreprenoriat

 

Nume și prenume candidat: Macedon Gheorghiţă Ştefan

 

Nominalizare: JCI Suceava

 

Ocupația sau profesia candidatului: antreprenor/fotograf

 

Educație – Diplome, Premii:

 • 1998-2002 Liceul cu Program Sportiv, secția filologie Engleză –Franceză
 • 2002-2006 Universitatea Ștefan cel Mare Suceava, Facultatea de Administrație Publică și Științe Economice, secția Administrație Publică

 

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

Încă de la începutul anului 2005 inițiator și cofondator al rețelei naționale de site-uri la VeVeve-uri ce au ca obiectiv principal — prin colaborare sau studiu independent — promovarea oricărui tip de informație legată de orașele din zona pe care o acoperă: OrasulSUCEAVA.ro, JudetulSUCEAVA.ro, OrasulCluj.ro, OrasulPiatraNeamt.ro, OrasulBistrita.ro și OrasulBotosani.ro.

Date orientative:

 • ro și Judetulsuceava.ro primul site local și unul din primele din țară care prezenta informații generale de interes public despre Suceava, cu atât mai mult de apreciat cu cât era o inițiativă privată nu a vreunei autorități locale, regionale sau centrale.
 • Primul site de evenimente din Suceava, peste 10 mii publicate în decursul anilor.
 • Peste 100 mii de fotografii publicate de la evenimente regionale.
 • Cea mai mare bază de date publică de fotografii cu orașul și județul Suceava.
 • Cea mai mare secțiune de obiective turistice despre județul Suceava peste 250 de obiective vizitate, fotografiate, publicate.
 • Prin intermediul JudetulSuceava.ro pasiunea și munca voluntară l-au ajutat să cartografieze peste 10 trasee cicloturistice pentru județ, din care 2 au intrat în top 125 de locuri pentru care iubim România – Jurnal de vacanță: http://bit.ly/2g2blkO & http://bit.ly/2vZEfG5
 • Indexarea tuturor rezervațiilor naturale din județul Suceava, construind cea mai completă bază de date vizitată, catografiată și fotografiată personal, mai nou preluată ca referință și promovată de autorități.
 • Suceava de altă dată – colectarea și promovarea celei mai mari baze de date de imagini vechi din județ.

Emisiuni de televiune la IntermediaTV:

 • “Memento” – avea ca scop prezentarea evenimentelor săptămânii din județ
 • “La Înălțime” – prezintă o abordare neconvențională a unor aspecte ale vieții http://bit.ly/2v2uaLr

Inițiator si promotor al unor comunități de nișă locale:

 • Inițiator BuzzSuceava, reunirea tuturor oamenilor implicați în activitatea de online din județ
 • Inițiator CTRL+A Suceava, grupul blogerilor suceveni http://suceava.veveveuri.ro/
 • Inițiator și membru activ al Clubul Fotografilor Suceveni, 30 de membri activi cu întâlniri regulate și ce urmează a se constitui ca ONG http://clubulfotografilorsuceveni.ro/
 • Vârstele Timpului – Album de HipHop cu mesaj poetic și social. Unul din primii artiști de HipHop din Suceava, colaborări cu artiști profesioniști: Cristi Rangu, Oana Cristina, Rappie

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

 • 2005 – prezent: redactor-sef orasulsuceava.ro
 • 2008 – prezent: redactor-sef judetulsuceava.ro
 • 2008 – prezent: co-fondator VeVeVeuri
 • 2010 – prezent: redactor-sef orasulcluj.ro
 • 2011 – prezent: redactor-sef orasulpiatraneamt.ro
 • 2012 – prezent: redactor-sef orasulbistrita.ro
 • 2013 – prezent: redactor-sef orasulbotosani.ro
 • 2015 – prezent: ambasador Untold
 • 2016 – prezent: fotograf artistul.ro
 • 2017: fondator suceava.media
 • 2017: fondator suceava.photos
 • 2017: fondator suceava.travel
 • 2017: fondator cluj.media

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Ștefan, sau Artistul așa cum îl cunoaște lumea a făcut pentru Suceava ceea ce nu au reușit să facă autoritățile nici înainte nici după revoluție. O indexare a valorilor, crearea unei baze pentru tot ceea ce urmează. A scris istoria fotografică recentă a orașului contribuind la dezvoltarea anumitor domenii de activitate, oferind un mediu virtual de desfășurare a evenimentelor, de promovare a turismului și acțiunilor de orice fel, chiar și oportunități de asigurare a vizibilității pentru antreprenorii locali într-o vreme în care facebookul nici măcar nu avea pagini de business.

În tot acest demers voluntar al său una din principalele probleme pe care le-a întâmpinat a fost colaborarea deficitară cu instituțiile publice și lipsa acestora de coeziune și de informații corecte să nu mai vorbim concrete. Drept exemplu Centrul de Informare Turistică este cel care îi solicita lui informații despre anumite obiective și nu viceversa.

Ca în cazul majorității artiștilor, și Artistul nostru se confruntă cu aceleași situații, lipsurile financiare și investițiile făcute în echipamente care abia dacă sunt acoperite de veniturile modeste. Acest fapt și datorită faptului că oamenii de rând nu prea pot aprecia la adevărata valoare fotografia de calitate și costurile pe care aceasta o implică de aceea și prețul pe care îl anexează valorii este foarte scăzut.

Cu toate acestea principala lui bucurie este aprecierea acelor câțiva oameni care îi apreciază lucrările, dar și miile de vizitatori lunari care beneficiează de informațiile agregate de el pe platformele ce le coordonează ca primele prezențe virtuale în motoarele de căutare despre Suceava.

Ștefan a adunat în decursul timpului comunități întregi de oameni în jurul său și a devenit un etalon când vine vorba de informații despre tot ce mișcă în Suceava, iar acum plănuiește lansarea unui ghid turistic cu informații reale, certificate personal, independent de părți politice sau autorități; totul obiectiv, sincer și onest bazat doar pe experiența personală.

A fost inițiatorul unei campanii sociale la care s-au alăturat toată presa și instituțiile publice:  mutarea statuii lui Petru Mușat (intemeietorul Sucevei) înapoi în centrul orașului după ce a stat ani de zile izolată într-un centru de conservare mutată în perioada contruirii parcării subterane.

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

E dificil să vorbim despre premii primite atunci când omul în cauză este cel care refuză astfel de premii locale fiind de cele mai multe ori persoana din spate, cea care instrumentează alături de alții recunoașterea și promovarea valorilor locale.

Cu toate acestea pentru meritele sale a fost invitat special la diverse evenimente, cum ar fi:

 • https://2013.transylvania.wordcamp.org/primul-invitat-din-suceava-stefan-macedon-gheorghita/
 • Sau a fost imaginea Vodafone pe Moldova, ca tânăr de succes, fiind și primul “român autentic” normal care a făcut asta, nu actor: http://artistul.ro/portofoliu/campanii/vodafone-oferte-de-succes/
 • Sau speaker la WordPress Camp cel mai mare eveniment al utilizatorilor de wordpress.

 

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

La fel de complicat stau lucrurile când vine vorba de referințe, Ștefan nefiind omul care să aibă nevoie(atât la propriu cât și la figurat) de referințe, cu toate acestea i-am cerut o listă de autorități în diverse domenii care ar putea să îl recomande pentru o etapă ulterioară a TOYP și îmi amintesc că la un moment dat publicația Adevărul de seara l-a denumit: Părintele virtual al Sucevei

 • Emil Constantin Ursu – Directorul Muzeului Bucovinei
 • Mugur Varzariu – fotograf documentar şi apărător al drepturilor omului, ambasador WorldVision
 • Ion Lungu – primarul orasului Suceava
 • Cristian Rangu – solist vocal si lider Trupa Odyssey şi AlterEgo
 • Claudiu Brădățan – Centrul Național de Informare Turistică Suceava
 • Tiberiu Avram – redactor-sef Monitorul de Suceava
 • Mihai Crețeanu Jr – doctor

 

 

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Pot spune cu încredere că mai tot ceea ce îl definește pe Ștefan Macedon Gheorghiță are o latură nobilă și socială și marea lui satisfacție este utilitatea a ceea ce face și faptul că oamenii nu pierd timp și se bucură folosind informațiile agregate de el. Face totul cu pasiune și pune suflet, o bucată din el în toate proiectele în care se implică, egoismul îi este străin și se s-ar simți vinovat să pastreze doar pentru el minunățiile pe care le descoperă.

În căutarea sa de frumos și un rost al vieții, el descoperă lucruri care ajung să înfrumusețeze și să dea rost mai multor oameni. Iar faptul că împărtășeșește toate acestea într-un mod atât de informal și natural, într-un mediu structurat, organizat și accesibil determină pe cei ce îl urmăresc să se implice activ în căutarea de frumos. Puse cap la cap toate activitățile și proiectele sale duc la educarea unor comunități și a unei întregi generații. Zeci te tineri suceveni l-au urmat ca exemplu de fotograf pentru pasiunea pe care o investește în tot ceea cea face. O pasiune născută din iubirea pentru frumos, bun, natură, comunitate, nație și patrie.

Ștefan este un promotor al valorilor și de aceea munca sa este închinată umanității.

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Ștefan – Artistul nu este doar un creator de opere de artă el este îndeosebi un descoperitor de comori și promotor al lor în medii ușor accesibile tinerei generații și nu numai. Fiecare județ ar avea nevoie de un astfel de artist și atunci autoritățile ar avea pe urmele cui să pășească și să urmeze un exemplu de bune practici.

Personalitatea sa aparte vorbește pe un limbaj ușor de înțeles de tânăra generație, imaginea sa iconică rămâne întipărită pe retină și devine astfel un simbol – o ancoră vizuală. Cunoștințele sale din diverse domenii îl completează și îl poziționează ca exemplu demn de urmat, este un om cu un mesaj puternic ce poate face istorie. Spiritul și orientarea sa socială, civică îl scot în evidență în mulțime și este cel mai bun exemplu de a trăi visul, pentru că visul său se reflectă în fiecare demers pe care îl face, visul său implică experiențele oamenilor și el este părtaș la ele, de multe ori poate chiar cel care le generează.

Ștefan Macedon Gheorghiță este un vizionar căruia îi plac provocările și proiectele de lungă durată, cele care au un impact mare, pozitiv, asupra celor din jur. El folosește de asemenea, două elemente, în toate proiectele sale: capacitatea de a vedea în viitor și apoi acțiunea, una de tip perfecționist chiar.