Ioana Macoveiciuc
Categorie: Protecția copiilor, pace, drepturile omului
Nume și prenume candidat: Ioana Macoveiciuc
Nominalizare: JCI București
Ocupația sau profesia candidatului: Jurnalist
Educație – Diplome, Premii:
- Diplomă de licență în jurnalism și științele comunicării, Universitatea București (2002)
Premii:
- Cel mai implicat părinte, Radio Itsy Bitsy (2016)
- BEST BLOGGER FOR SOCIAL CAUSES, Digital Divas (2016)
Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:
A publicat o carte de literatură non-ficțiune (O să te țin în brațe cât vrei tu și încă o secundă, Ed. Univers 2015) despre educația cu respect a copiilor din experiența mea de copil crescut cu abuzuri zilnice, de adult înclinat spre relații toxice, apoi de părinte decis să caute alte variante.
Cea de a doua carte publicată (Miercuri, respirăm, Ed. Univers 2016) este un roman-frescă a societății parentale de azi, cu viața de familie dublă, abuz, nașteri abuzive în spitale de stat, adulter, dar și exemple de relații funcționale, vindecătoare pentru cei care le construiesc.
A publicat și trei cărți ilustrate pentru copii, cu personaje și acțiune actuală, în care mesajele de bază sunt educația cu respect, dialogul părinte-copil și toleranța față de persoanele speciale, care se nasc sau dobândesc un handicap pe parcursul vietii (Te iubesc orice-ai face, Mami, e gata? și Băiețelul cu aripă de fluture, toate apărute la editura DPH).
Pe blogul personal, www.printesaurbana.ro, a scris 3.000 de articole în ultimii 10 ani despre viața de familie, despre respect față de copii, natură și lege.
Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:
În primii ani după absolvirea facultății de Jurnalism, a lucrat în departamentul de PR al unui cotidian și a început să scrie pentru diverse reviste pentru tineri și pentru femei.
A urmat perioada de muncă în agenție, unde a fost, pe rând, copywriter, editor și manager de proiect.
Din 2009 până în 2012 a fost redactor șef al revistei de timp liber Zile și nopti, iar din 2012 este antreprenor, mamă și autor full time de blog și de cărți.
Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:
A lansat de-a lungul timpului multe campanii de conștientizare în zona vieții de familie, de la importanța alăptatului la variante pentru a nu transforma parcurile în toalete publice, a înființat o mare comunitate de părinți numită Educație cu blândețe (peste 50.000 de membri români din toată lumea) pe care o moderează și în care oferă alternative la creșterea copiilor cu abuz, palme și umilință, oferă sprijin proaspetelor mame prin comunitatea de terapeuți și consultanți care le răspund la solicitări în timp record, organizează evenimente non-profit pentru părinții din toată țara, încurajează lectura ca modalitate de conectare cu copilul.
Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:
BEST BLOGGER FOR SOCIAL CAUSES, Digital Divas, 2016
Cel mai implicat părinte, Radio Itsy Bitsy 2016
Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”
Ioana, prin munca sa, ilustrează perfect acest principiu, pornind de la faptul că a construit o comunitate unde promovează cititul ca modalitate de educație și interacțiune cu copilul, promovează educația prin iubire și grijă și oferă sprijin celor care vin din familii abuzive.
De-a lungul celor 10 ani de activitate la blogul personal, a strâns în jurul său o comunitate pe care o influențează puternic, prin modalitatea blândă de a arăta beneficiile iubirii în relația cu copilul și impactul abuzurilor, în primul rând prin exemplul personal.
De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?
Consider că este un exemplu pentru fiecare dintre noi, fie că avem copii, fie că urmează să îi avem, fie că suntem mătuși, unchi, bunici, vecini de copii. Abordarea copiilor cu respect mi se pare una care ar trebui să stea la baza educației fiecărui copil, iar Ioana arată zilnic acest lucru, prin munca sa, educând zecii de mii de părinți, care îi urmăresc blogul.