Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Nora Niculescu

Categorie: Protecția copiilor, pace, drepturile omului

Nume și prenume candidat: Nora NICULESCU

Nominalizare: JCI Cluj

Ocupația sau profesia candidatului:Educator Prenatal, Doula, Psiholog.

Educație- Diplome, Premii:

-2016: Certificare ca Formator de Educatori Prenatali în Metoda Lamaze, Organizația Lamaze International

-2016: Formare în procesarea nașterii Birth Story Listening, organizația Birthing from Within, SUA

-2013: Certificare ca Doula, Organizația DONA (Doula of North America)

-2009: Certificare ca Educator Prenatal în Metoda Lamaze, Organizația Lamaze International

-2007: MBA – Academia Britanică de Afaceri și Comunicare, Cluj-Napoca

-2006: Masterat – Comunicare și Relații Publice, Facultatea de Comunicare și Relații Publice David Ogilvy București

-2004: Licența – Psihologie, Facultatea de Psihologie, Universitatea Babeș-Bolyai Cluj-Napoca

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

Articole despre Nora, munca ei de doula și educator prenatal și despre comunitatea Cuibul Berzelor,  pe care a dezvoltat-o în Cluj-Napoca:

– http://levelup.vision/interviu-cu-nora-niculescu-prima-doula-certificata-din-romania/

– http://www.ziardecluj.ro/nora-niculescu-barza-mama-care-are-peste-1200-de-parinti-cum-s-transformat-un-curs-de-educatie-prenatala-intr-un-adevarat-cuib-de-suflet

– http://suntpitic.ro/de-vorba-cu-nora-niculescu-doula-si-educator-prenatal-certificat-lamaze/ ;

– http://bbcenter.ro/articole/evenimente.html ;

– http://citynews.ro/eveniment-15/nora-niculescu-singura-doula-certificata-din-cluj-106826

– http://doula.ro/employees/nora-niculescu/

– http://www.cuibulberzelor.ro/bursa-educator-lamaze-2016/

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

2007-2009: Instructor în Programul Educațional Fast Track Kids, destinat copiilor cu vârste cuprinse între 6 luni și 8 ani

2010-prezent: a lansat programul de Educație Prenatală pentru părinți și Conceptul de „Cuibul Berzelor”, ca și centru de pregătire pentru naștere

2011: a renunțat la jobul în marketing și s-a dedicat full time diversificării ofertei Cuibului Berzelor cu programe de educație post-natală pentru părinți, prin parteneriate cu alți specialiști în domeniul psihologiei, pediatriei, educației și dezvoltării familiale

2015: – a fondat „Asociația Părinților Educați de Iubire”, cu scopul de a permite și părinților din medii defavorizate accesul la informație și o cultură parentală diferită

– a deschis noul sediu Cuibul Berzelor din Cluj-Napoca, care e astăzi un centru de Educație pre- și post-natală integrată, ce se adresează părinților și  bunicilor

2016: – a creat platforma on-line www.doula.ro, unde părinții pot contacta o doula în România, ca să-i asiste în sarcină și naștere și pot citi foarte multe informații relevante despre naștere, sarcină și educație parentală, disponibile în mod gratuit.

– a înființat Asociața Doula România, prin care se dorește includerea meseriei de doula în nomenclatorul meseriilor din România.

2017: – A lansat singurul curs în România de  formare ca doula post-partum.

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Cea mai mare provocare a Norei din misiunea ei de a doula a fost transformarea mentalității, atat a părinților, cat și a cadrelor medicale. A găsit în clinici un mediu destul de rezervat și a fost întâmpinată adesea cu neîncredere din partea echipelor medicale, deoarece nu se înțelegea exact rolul ei acolo alături de mamă și beneficiile pe care prezența ei le-ar putea aduce tuturor.

Rolul unei doula e să acorde mamei sprijin psiho-emoțional și fizic nemedical (masaj, sugerare de poziții in timpul travaliului care să ușureze durerea, comprese, etc), să-i susțină spațiul pentru ca mama să se simtă în siguranță și să-și aducă pe lume bebelușul cu cat mai multă încredere și ușurință. Și oricât de greu i-ar fi să-și câștige locul în spitale, Nora e hotărâtă să creeze această deschidere în mentalitatea românească: să educe direct părinții, pentru ca ei să-și cunoască drepturile, să-i susțină să aleagă în cunoștință de cauză, să-i însoțească la naștere dacă ei doresc și cadrele medicale o primesc și să educe indirect lumea medicală prin creștrea standardelor cerințelor pe care părinții le au în maternități.

Pas cu pas, prin relațiile pe care le creează cu unii medici deschiși și părinții care dau informațiile mai departe în mediul lor, se schimbă atmosfera din sala de nașteri și din ce în ce mai multe familii trec mai mulțumiți și încrezători prin experiența nașterii.

Asta se datorează tuturor celor implicați și dornici să faciliteze cea mai bună experiență a mamelor la naștere și întregii activități a Cuibului Berzelor: programelor educaționale, articolelor, aparițiilor televizate și activității on-line.

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

Cel mai important premiu oficial: Bursa de Educator Lamaze, în valoare de 2000 USD Oferită de Lamaze International, pentru a participa la Conferința Internațională din Florida, în Octombrie 2016. Au fost acordate la nivel mondial doar 11 Burse, iar Lamaze International e singura autoritate recunoscută de autoritățile abilitate în SUA și una dintre cele mai prestigioase la nivel internațional.

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

Recunoașterea din partea autorităților de profil vine prin invitațiile pe care le primește ca să participe la conferințe locale și naționale, în care promovează nașterea naturală fără dureri (ex: Seria de conferințe organizate de ADAM Cluj; „Săptămâna PSI pentru părinți”, a Librăriilor Cărturești; „Conferința Pentru Mame” 2014)

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Nora e un exemplu viu de om care își urmează crezul și caută să aducă mereu o contribuție societății, prin educarea, informarea și crearea unei comunități de părinți documentați, informați și conștienți. A ales să plece de la jobul ei tradițional în marketing și să creeze un loc în care viitorii părinți se pot pregăti pentru ceea ce urmează să trăiască și să privească nașterea ca o celebrare și nu un moment de panică și traumă. A ales să creeze Cuibul Berzelor din dragoste pentru copii și dorința de a le asigura cel mai bun start în viață.

Chiar dacă beneficiarii cursurilor sunt părinții, obiectivul Norei e să aduca o contribuție pentru o societate mai armonioasă și plină de iubire, cu copii educați de iubire și părinți pro-activi, care își cunosc drepturile, sunt corect documentați, conștienți și echilibrați.

Rezultatele acestei munci se vor vedea pe termen lung, la generația următoare de adulți activi.

Convingerea ei este că dacă părinții sunt echilibrați, copilul crește armonios și susținut, având șanse mai mari să-și împlinească potențialul ca adult.

 

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Munca Norei NICULESCU poate fi o inspirație extraordinară pentru dezvoltarea unor cetățeni activi, care au observat o nevoie socială și au curajul să creeze structura necesară pentru ca ea să fie împlinită.

O nominalizez ca român remarcabil pentru că:

– Militează pentru cunoașterea și susținerea drepturilor omului într-un mod proactiv: nu prin atac la adresa limitelor sistemului actual, ci prin crearea unei schimbări reale, pas cu pas, perseverent, din drag de oameni și cu valori ca și blândețe și cooperare, prin informare, auto-dezvoltare și educare.

– E modestă și muncitoare, foarte populară în rândul mămicilor. Chiar dacă de imediat 4 ani a devenit și ea mamă, se implică neobosit în susținerea mișcării nașterii cu blândețe, indiferent de tipul ei, crește „cuibul” și creează parteneriate cu alte asociații din domeniu.

– Promovează voluntar afacerile celorlalți — Sunt mulți părinți din comunitate care n-au găsit pe piață anumite servicii pentru bebeluși/copii și le-au creat ei, după care au pornit mici afaceri de familie, oferindu-le în comunitatea locală.

– A creat un centru educațional care e cea mai mare autoritate non-instituțională despre sarcină și naștere din județ și cea mai mare comunitate de profil din țară. Dacă la început era doar ea în proiect, azi e o echipă de formatori. Din 2009 încoace, Cuibul Berzelor din Cluj a contribuit la startul în viața a cca. 3000 de bebeluși și a educat cca. 6000 de adulți!

– „Cuibul Berzelor” din Cluj-Napoca a crescut organic, educând de la 64 de cupluri în 2010, la 103 în 2011, 352 în 2013, respectiv 896 în 2016. În total, în cei aproape 8 ani de activitate, 2000 de familii au primit aici educația parentală Lamaze și aprox. 4000 de persoane au beneficiat de celelalte cursuri. 90% dintre participanți sunt din Cluj-Napoca, ceilalți din întreaga țară.

– Încă și mai remarcabil e faptul că din 2015 Nora e chemată să educe doula și în alte orașe din țară. Exemplul ei motivează alte femei dornice să susțină viitoarele mame să aibă nașterea pe care și-o doresc.