Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Oana Merdariu

Categorie: Cultural

Nume și prenume candidat: Oana Merdariu

Nominalizare: JCI Târgu Mureș

Ocupația sau profesia candidatului:Producător și regizor audiovizual

Educație – Diplome, Premii:

  • Filologie bilingv-engleză – Colegiul Național UNIREA,Târgu-Mureș
  • Specializare GSEC – Foto & Video , Business & Management – Pocklington School ,Yorkshire, UK
  • Secția foto și video – Academia de Arte vizuale Ioan Andreescu, Cluj Napoca, România
  • Comunicare audiovizuală – Cinematografie și TV – Universitatea „Palermo”, Argentina

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

Am scris multe articole de specialitate din domeniul distribuției internaționale de produse audiovizuale(filme, seriale, formate) cât și despre noutățile și realizările casei mele de producții, 4everfilms Productions 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

De naționalitate română, din Târgu Mureș, sunt absolventă a Colegiului Național „Unirea”,am continuat studiile în Anglia,urmate de specializarea în fotografie și video la Academia de Arte Vizuale din Cluj Napoca. În timpul studiilor la facultatea de cinematografie și televiziune / comunicare audiovizuală din Argentina, Buenos Aires, am înființat în anul 2006 propria mea casa de producție,4everfilms Productions.  Paralel cu facultatea, am realizat scurte reportaje pentru diferite canale, ceea ce mi-a oferit prilejul de a cunoaște mereu locuri noi și oameni interesanți. Am mai urmat, pe lângă cursurile de la facultate, cursuri în cadrul cărora m-am specializat în domenii ce mă pasionau: efecte speciale în cinematofgrafie, producție și distribuție audiovizuală. Privind în urmă, pot spune că am avut parte de patru ani de studiu în care am acumulat multe cunoștințe, atât teoretice cât mai ales practice. De aceea nu mi-a fost greu să merg mai departe, în același ritm și să mă integrez în activitate după terminarea facultății. Am avut astfel ocazia să particip la festivaluri și congrese de film, precum cel de la Las Vegas, Cannes, Budapesta. În cea mai mare parte, mi-am dezvoltat experiența în domeniul producție și distribuție internațională. Acest lucru mi-a dat posibilitatea să abordez noi domenii și o extraordinară experiență în practica de producție (fiind responsabilă de aspectele artistice, logistică, conținutul și aspectele bugetare ale producției, în multe cazuri, majore) și dezvoltarea de conținut (prezentare, analiză, fezabilitatea și costurile noilor proiecte). Am dobândit o însemnată experiență în coordonarea de evenimente corporate / sociale, standuri, conferințe și expoziții. Am dezvoltat departamentul de marketing și comunicare al companiei care are o agendă largă de contacte de presă.

Distribuirea, cumpărarea și vânzarea de conținuturi audiovizuale pe piața din America Latină și Europa mi-a adus multe satisfacții și experiențe inedite în acest domeniu. Am fost responsabilă atât de vânzarea de filme și/sau emisiuni TV (cu participarea la târguri de filme internaționale și locale din Franta,SUA,Argentina,Ungaria precum NATPE, MIPCOM, DISCOP), și de punere în aplicare și coordonarea sarcinilor care fac operarea zonelor internaționale: achiziție, schimbul și dezvoltarea de informații și a produselor; ordinele, colectarea și livrarea de materiale între producători sau case de productii, clienți și distribuitori, precum și supravegherea aspectelor juridice.

Diplomele obținute în România, Anglia și Argentina, participarea în diverse cercuri artistice, vorbirea fluentă a patru limbi, activități și seminarii în domeniul producțiilor audiovizuale, îmi permit testarea și dezvoltarea unei cariere pluri disciplinare căutând mereu simbioza artelor și conceptualizarea diverselor mixuri prin realizarea de documentare și emisiuni pe teme culturale și turistice. Căutările și preocupările pe plan artstic și uman sunt în permanentă conexiune cu problemele societății actuale, libertatea de exprimare individuală și colectivă, psihologia puternic prezenta prin traumatisme sau caracteristice prezentate în evolutia personajelor create sau redate în filmări. Prin compania mea, 4everfilms productions, am reusit să mă afirm în Argentina prin colaborările cu diverse case de producții locale și internationale, realizând diverse documentare și emisiuni, toate axându-se pe tema socio-culturala locală și promovarea turismului în Argentina. Având această mare șansă de a lucra și a călători în același timp, am avut ocazia să cunosc diferite culturi și oameni de peste tot care m-au învățat tradițiile și cultura lor. Astfel le-am redat ulterior și pe sticlă.

Compania mea se evidențiază prin realizări cinematografice documentare, servicii de post producție audiovizuală și efecte (2d si 3d), producție comercială pentru diverși clienți ( canale de tv, emisiuni), realizări de filme instituționale, publicitate, evenimente,transmisii live prin satelit. Actualmente având sedii în Argentina, România și Franța.  www.4everfilmsproductions.com

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

  • Proiectele desfășurate cu ONG-ul Issues Without Borders

ONG-ul Issues Without Borders este un ONG român înființat în 2013 www.issueswithoutborders.com

Acest ONG reprezintă o platformă de dezbatere, de informare, unde se publica articole pe teme legate de: drepturile omului, încălzire globala, problematici europene și internaționale. Totodată acest ONG a demarat un proiect intitulat ” IWB for refugees” , proiect menit a schimba actuala legislație Europeană privind migrația. Pe baza unui șablon existent pe website se face o analiză temeinică a situației refugiaților în fiecare stat membru al Uniunii Europene, deci practic vor exista 27 de rapoarte care urmăresc: legislația națională și modalitatea în care statul respectiv a reușit să transpună legislația europeană în legislația natională, drepturile și obligațiile refugiaților în statul respectiv, modalitatea în care media prezintă problematica refugiaților, interviuri cu refugiați. Odată ce aceste 27 de rapoarte sunt finalizate (în prezent sunt finalizate 16), se vor redacta 2 tipuri de petiții

  1. o petiție natională cu recomandări pentru fiecare stat membru, deci vor exista 27 de petiții naționale

2.1. o petiție europeană trimisă către Parlamentul European

2.2. o petiție europeană înregistrată la Comisia Europeană , pe baza  „Inițiativei Cetațenești”, inițiativă introdusă ca urmare a semnării tratatelor de la Lisabona de către statele membre ale Uniunii Europene.

Pentru atingerea acestui rezultat ONG-ul Issues Without Borders, un ONG care lucrează strict pe bază de voluntariat are nevoie de campanii de sensibilizare, de notorietate și în acest sens intră casa mea de producție în scenă. Împreună cu președinta ONG-ului, Patricia Papuc avem în desfășurare următoarele proiecte:

  1. un clip de sensibilizare, în Paris, cu o siriancă refugiată, prezentând aspecte din viața ei din Siria și ulterior din Paris ca și un cetățean liber, care poate și merită să iubească. Clipul va surprinde trăirile ei sufletești iar ceilalți 2 actori sunt actori de profesie care o vor ajuta să își spună povestea: Daniel Pop și Marius Manole

Clipul va fi folosit în multe feluri :

– prima oară va fi prezentat în cadrul conferinței Issues Without Borders din Timișoara 2017

-va fi prezentat pe tot ce înseamnă social media: Youtube, Facebook, Twitter

– va fi trimis la diverse case de producție din lumea întreagă

-va fi promovat în cadrul universitar internațional, pentru că atât Patricia Papuc cât și alții ce sunt doctoranzi , vor avea posibilitatea să participe la numeroase conferințe și școli de vară.

-va fi promovat la tv, mass media, etc

  1. filmarea conferinței de la Timișoara din Noiembrie 2017

Am menționat faptul că ONG-ul Issues Without Borders organizează prima conferință de acest fel în România, o conferința pe drepturile omului, canalizată pe drepturile refugiaților. Aceasta conferinta e organizata de Issues Without Borders si OpEn ( Organizatia pentru Educatia Noua) si co-finantata de Primaria Municipiului Timisoara. Va avea loc la Casa Tineretului din Timisoara( singurul Centru European de Tineret din Romania acreditat de Consiliul Europei. Casa Tineretului apartine Fundatiei Judetene pentru Tineret Timis, cea care a dus anul acesta Timisoara in finala competitiei pentru capitala Europeana a Tineretului 2020.

Deoarece se dorește o continuare, studenții români, pentru a participa vor trimite articole în sfera migrației, articole care vor fi revizuite și publicate în numărul 1 al revistei de drept „Issues Without Borders”, prima revistă de acest gen în România. Atât eu cât și colaboratorul meu Daniel Pop vom fi prezenți acolo, pentru a lua interviuri și pentru a filma întreaga conferință, care va fi prezentată live pe site-ul ONG-ului și interviurile vor fi prezentate și la TV. Acestă conferință ne pregătește pentru etapa numărul 3, documentarul „IWB  for refugees”

  1. Documentarul IWB for refugees

Acest documentar urmează a fi realizat anul viitor și urmărește drumul refugiaților prin Libya, drumul morții cum este adesea numit. Această cale este foarte problematică datorită numărului ridicat de bande criminale, care fac trafic de persoane, care supun refugiații la tratatamente inumane/ degradante, stopând intrarea unora în Uniunea Europeană

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

A primit 2 ani la rând diploma de merit și medalie de aur din partea Provinciei San Juan, pentru faptul că a realizat trecerea Anzilor și merit special fiind femeie având în vedere pericolul reprezentat și curajul pe care l-am avut, fiind doar 9 femei și 150 de bărbați.

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

Oana Merdariu promite mult și desigur că vom mai auzi despre ea. Are ambiție, imaginație, experiență, dar și foarte multă pricepere în ceea ce face. În același timp, recunoaște că are deja o reputație în creștere în domeniul pe care l-a abordat și drept urmare, se bucură și de sprijinul unor importante instituții și personalităti din Argentina. Filmul documentar pe cale de a-l finaliza ”Riendas de libertad” reprezintă un asemenea exemplu. ”Argentina, ca țară și spațiu geografic, oferă multe. Am reușit în acești ani să o cunosc de la nord până în uimitoarea și incredibila Patagonie, cu extremitatea sudica, Tara de Foc, de la întinsele preerii, până la culmile Anzilor. În februarie 2013, mi s-a oferit ocazia de a participa la o activitate deosebită într-un spațiu deosebit. Este vorba de aniversarea a 195 de ani de la obținerea independenței Argentinei refăcând o parte din drumul parcurs de generalul Jose de San Martin în traversarea Anzilor. Am avut în acest demers sprijinul guvernului din provincia San Juan de unde am plecat în expediție, iar rezultatul este filmul documentar la care lucrez acum, Riendas de libertad, și care va fi lansat in viitor. Cu trailerul filmului am participat în luna septembrie la Festivalul din San Juan, UNASUR. Argentinienii își prețuiesc eroii și sunt mândrii de istoria lor, trăind și sărbătorind cu emoție reală luptele pe care le evidențiază documentarul meu.”

A traversat Anzii până la granița cu Chile și a fost cea mai mare provocare care i s-a oferit până acum, pentru că și-a testat rezistența fizică, iar pe de altă parte i s-a oferit șansa să parcurgă un traseu pe care puțini au șansa să îl vadă, dar și mai puțini se încumetă să-l parcurgă. „Am fost martora unei lecții de sincer și puternic patriotism, acolo, pe culmile Anzilor, la 4800 de metrii. Imaginile pe care le prezintă filmul și fotografiile sunt mai mult decât pot spune eu acum în câteva cuvinte. Am fluturat și eu tricolorul românesc, alături de steagurile nationale  ale Argentinei și al statului Chile și mi s-a spus că sunt prima românca ce a traversat Anzii la 4800m cu tricolorul romanesc fluturând. Accesul în zonă se face numai cu aprobare specială și numai cu însoțitori din armată. Argentinienii s-au simțit onorați de dorința mea de a face acest film pentru realizarea căruia am primit tot sprijinul. Țin să le mulțumesc încă o dată, pe această cale, domnului guvernator inginer Jose Luis Gioja pentru sprijinul acordat. Cu prilejul realizării acestui film sper să reușesc să apropii puțin oamenii din San Juan, cu cei din Mureș și să se cunoască reciproc. Am în desfășurare un proiect de schimb de experiență pe plan cultural, turistic și economic între provincia San Juan și județul Mureș. Eu consider că amândouă au multe de oferit și că se poate realiza o colaborare interesantă între cele două regiuni. Mulțumesc că mi-ati oferit acest spațiu și ocazia de a-mi face cunoscute intențiile și proiectele și sper să pot prezenta și în România, in viitor, documentarul la care lucrez acum și de ce nu, chiar și altele despre România”.

A primit 2 ani la rând diploma de merit și medalie de aur din partea Provinciei San Juan, pentru faptul că a realizat trecerea Anzilor și merit special fiind femeie având în vedere pericolul reprezentat și curajul pe care l-am avut, fiind doar 9 femei și 150 de bărbați.

Proiectul de promovare a judetului Mureș în Argentina este în desfășurare, cu susținerea consiliului județean Mureș, Oana Merdariu fiind inițiatorul și directorul proiectului, având la bază conectarea atât culturală cât și economică între cele două regiuni. Pe plan cultural, va realiza diferite festivaluri de muzica și tematica tradițională din ambele țări (tangoul argentinian, va aduce diverși artiști argentinieni consacrați, un festival de cinematografie cu filme latino americane) urmate de misiuni economice la care vor participa fírmele interesate de colaborare.

A fost recunoscută de autoritățile argentiniene din guvernul Argentinei, ca și jurnalistă internațională și promotoare a culturii și turismului Argentinei.

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

“Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci”

Candidata prin prisma activităților desfășurate până acum este o dovadă vie a acestui principiu.

Datorită faptului că Oana își dorește să aibă un impact pozitiv asupra societății ea s-a decis să se implice activ într-un proiect de anvergură menit să lupte pentru drepturile și integrarea refugiaților, pentru că ea crede cu tărie în drepturile omului, în dreptul la viață, la șanse egale, fără discriminări și ură. Oana împreună cu partenerul ei de producție Daniel Pop, au făcut demersuri susținute  pentru a găsi acea refugiată în Paris, emblematică pentru cauza pentru care ei luptă.

Oana a muncit enorm în timpul liber, folosind toate resursele disponibile pentru a găsi acea refugiată  a cărei viață o va schimba, exemplul ei urmând a fi folosit și aplicat pe multe alte cazuri. Împrietenindu-se cu refugiata Waed, Oana deja a depus demersuri pentru crearea unui clip de sensibilizare, de umanizare, menit să fie folosit în lupta împotriva discriminării, atât de prezent pe continentul European. Oana, ca și Waed, înțelege dificultățile întâlnite de oameni atunci când emigrează într-o țară nouă, cu atât mai mult cu cât sunt percepuți adesea ca și teroriști, arabi care își doresc să islamizeze Europa.

Nu doar va filma acest clip în Paris ci de asemenea își dorește să vină la Timișoara în Noiembrie 2017 să filmeze o conferință internatională, academică pe problematica refugiaților pe care urmează să o promoveze pe toate căile posibile.

Totodată planul ei de a face un  documentar reprezintă mesajul pe care dorește să îl transmită omenirii, pentru ca ea înțelege ca o imagine valorează mai mult decât 1000 de cuvinte.

Motto-ul după care se guvernează Oana este: ”Be the change you want to see in the world”.

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Datorită faptului ca Oana își dorește să aibă un impact pozitiv asupra societății ea s-a decis să se implice activ într-un proiect de anvergură menit să lupte pentru drepturile și integrarea refugiaților, pentru că ea crede cu tărie în drepturile omului, în dreptul la viața, la șanse egale, fără discriminări și ura, de aceea consider și o recomand pe Oana ca fiind un exmplu bun de urmat.