Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Răzvan Florea

Categorie: Economie, afaceri, antreprenoriat

Nume și prenume candidat: Răzvan Florea

Nominalizare: JCI Constanța

Ocupația sau profesia candidatului: Fost sportiv de performanță (înotător olimpic), antrenor, antreprenor, consilier local Constanța, vicepreşedinte al Federaţiei Române de Triatlon

Educație – Diplome, Premii:

Răzvan Florea este un înotător de performanță ce deţine 93 titluri de CAMPION al ROMÂNIEI, a stabilit 57 RECORDURI NAŢIONALE de seniori și juniori (2 la copii) și a cucerit un total de mai bine de 230 medalii din care peste 50 în competiţiile internaţionale. În anul 2004 a cucerit medalia de bronz la Jocurile Olimpice de la Atena la proba 200 metri spate, fiind primul înotător care a câștigat o medalie olimpică pentru România la masculin.

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

Despre cariera de tânăr om de afaceri a lui Răzvan Florea există câteva articole online în care este prezentată viziunea lui și valorile ce îl ghidează în apele agitate ale antreprenorialului românesc:

 • http://www.gsp.ro/gsp-special/superreportaje/razvan-florea-renunta-la-cariera-de-sportiv-ultima-reprezentantie-184695.html
 • http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/sport/bazinul-de-inot-al-lui-razvan-florea-se-ridica-in-buricul-constantei-73664-383589.html
 • http://www.ziuaconstanta.ro/stiri/imobiliare/de-la-inot-la-imobiliare-consilierul-local-razvan-florea-reabiliteaza-in-zona-peninsulara-a-constantei-o-cladire-veche-de-peste-100-de-ani-galerie-foto-627461.html

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

Răzvan Florea este un exemplu de polivalență în excelență. De la o strălucitoarea carieră sportivă la succesul în afaceri, recunoaşte și el că nu a fost un drum uşor. Faptul că a reuşit să ducă la un alt nivel o colaborare din perioada când practica înotul de performanță, devenind apoi unicul distribuitor de echipamente sportive TYR dovedeşte capacitatea sa de a crea oportunităţi de afaceri într-un sport pe care îl stăpâneşte mai bine decât toţi ceilalţi. A început antrenamentele de înot la vârsta de 5 ani și a continuat până la 30 de ani când, obosit de greutatea sutelor de medalii dobândite, a hotărât să se dedice familiei.

În sfertul de secol de activitate sportivă a acumulat un impresionant palmares național încununat cu preţioase medalii la competiţii internaţionale printre care: bronz la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004, argint la CE 2004 de la Madrid, bronz la CE 2006 de la Budapesta, bronz la CE 2006 de la Helsinki (în bazin scurt), bronz la CE 2008 de la Eindhoven – toate în probă de 200 metri spate.

După ce a renunţat la înotul de performanță a pus bazele unei afaceri de succes cu echipamente sportive TYR. Al doilea pas antreprenorial reprezintă într-un fel o extensie a pasiunii sale pentru nataţie, căci prin fondarea școlii de înot ACS Atena Sport Club, Răzvan Florea nu a făcut decât să se asigure că pe plan local acest sport va avea o continuitate în performanța. Din acest punct de vedere efortul său este similar cu cel al lui Gheorghe Hagi în ceea ce priveşte FC Viitorul Constanța. Ideea i-a venit după Jocurile Olimpice de la Atena, fapt uşor de intuit din numele școlii. Dacă la început școala de înot nu avea un bazin propriu, fiind necesară închirierea unor locaţii precum bazinul de la Palatul Copiilor, bazinul de antrenament a scafandrilor sau piscina Spectrum, din 2013 beneficiază de propriul bazin semi-olimpic ridicat prin finanţări europene și fonduri proprii într-o zonă centrală a Constanței. Este cea mai modernă baza de nataţie din Constanța deschisă publicului larg, un loc potrivit pentru antrenamentele viitorilor campioni români.

Cu dotări la standarde europene și antrenori de top, printre care și Răzvan Florea, şcola de înot Atena Sport Club a devenit o pepinieră de mici campioni dintre care amintim câțiva tineri performanți, cu precizarea că aceștia beneficiază de expertiza de antrenorat a lui Răzvan:

Grasu Oana și Paraschiv Eva (10 ani) medaliate la Campionatele Naţionale

Raducanu Edi (6 ani) cu 6 medalii naţionale

Sunonu Eugen (14 ani) care a acupat toate poziţiile podiumului la Campionatele Naţionale

Culea Sebastian cu 7 medalii naţionale.

Merită menţionat faptul că atleţii de la Atena Sport Club au început să ocupe și podiumul Campionatului Național de Triatlon pentru copii, juniori, tineret și elite:

 • Teisanu David 10 ani – Campion Național
 • Badea Ioana 11 ani – Campioana Naţională
 • Popa Carol 11 ani – Locul 2
 • Tranulea Cristian juniori – Locul 1
 • Manac Antoanela elite – Locul 1

Dincolo de afacerile legate direct sau indirect de sporturile acvatice, Răzvan Florea mai are și alte proiecte antreprenoriale împreună cu soția sa Oana, printre care cel mai interesant este reabilitarea unei clădiri vechi din centrul istoric al Constanței, imobil pe care intenţionează să-l transforme într-un boutique hotel accesând fonduri europene pentru indeplinirea acestui obiectiv.

Încă un aspect un de admirat la Răzvan Florea este faptul că, deși este un om de afaceri extrem de activ, nu a renunţat niciodată la sport, chiar dacă acum participa la diverse competiţii în calitate de amator. Practică la competiții de triatlon și este finalist în mai mai multe competiţii Half IronMan, anul trecut fiind prima oară când a terminat în 11 ore un tur complet de IronMan. IronMan este un triatlon extrem de dificil ce presupune 3.86 km înot, 180.25 km ciclism și 42.20 km alergare, cu o limită de timp de 16 ore.

Faptul că este vicepreşedinte al Federaţiei române de Triatlon și organizator al competiţiilor pentru amatori Aqua Challenge (maraton de nataţie în mare – cel mai mare de acest gen din Europa) și Black Șea 10K (cros de 10 km prin Constanța), ne arată că Răzvan Florea este mai mult decât un împătimit al sportului. Aportul său în comunitate este unul extrem de pozitiv deoarece încurajează sportul de masă într-un oraş în care mulți locuitori au un stil de viaţă sedentar.

În concluzie, este destul de clar că Răzvan Florea este un adevărat om al mării, mai ales că are brevet de scafandru și brevet de skipper, fiind un avid pasionat de yachting și a transpus pasiunile sale în folosul comunității prin proiectele sale .

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

De mic copil Răzvan a dezvoltat o pasiune pentru apă, mai ales datorită tatălui său, scafandru profesionist pe care îl mai însoţea la bazin când se antrena. La vârsta de 5 ani a început antrenamentele de înot, dar nu cu scopul de a lua medalii ci pentru a slăbi, deoarece avea o greutate corporală peste medie. Deși din punct de vedere fizic nu reprezenta idealul pentru această ramură sportivă (înot), a progresat mult și rapid grație calităţilor native și a atracţiei irezistibile pe care o exercita apa asupra sa.

După mai puțin de un an de activitate la bazin, participă la primele concursuri de înot în cadrul grupei sale de vârsta, ocazie cu care urcă tot de atâtea ori pe podiumul premianţilor. Anul 1987 rămâne pentru cariera sa sportivă primul an cu diplome (6) câştigate în concursuri; – în anii care au urmat progresul său s-a menţinut constant, astfel încât în 1988 (la 8 ani) Răzvan urcă de 11 ori pe podiumul de premiere al competiţiilor locale pe ani de naştere, în 1989 de alte 6 ori, iar în 1990 și 1991 de 21 de ori, inclusiv, în premieră, pe podiumul concursurilor republicane ale copiilor de 10 și 11 ani; – rezultatele cele mai semnificative în această perioadă rămân însă cele 2 (două) prime RECORDURI NAŢIONALE stabilite de Răzvan în proba de 50m. Fluture. Mai întâi la 11 ani iar apoi la 12 ani. În anul 1992 Răzvan cucereşte primul său titlu de CAMPION NAȚIONAL (50m. Fluture băieţi 12 ani). A urmat apoi un lung șir de succese naţionale și internaţionale.

Problemele nu au ezitat însă să-i afecteze cariera sportivă, mai ales atunci când specialiştii Institutului Național de Medicină Sportivă îi depistează o formă de alergie asmatiforma, cumulata cu unele complicaţii respiratorii la nivelul foselor nazale. A fost necesară o operaţie de sept nazal și tratament intensiv recuperator, în special în ceea ce priveşte alergia asmatiforma. Tratamentele l-au ţinut câteva luni departe de bazin, fapt care l-a privat de participarea la Campionatele Mondiale desfăşurate la Fukuoka (Japonia). După această perioadă nefericită, Răzvan revine în piscina de antrenament hotărât să confirme încrederea acordată de F.R.Nataţie, care l-a menţinut în tot acest timp în loturile naţionale (olimpic și de seniori) achitându-i de la buget operaţiile și tratamentele medicale aferente. În anul 2002 după a recuperare spectaculoasă, Răzvan revine pe arena internaţională ocupând locul V la Campionatele Europene de la Berlin, semn evident de revenire în top-urile internaţionale.

O altă perioadă dificilă a fost reprezentată de anii în care Constanța nu a mai avut un bazin de înot deoarece cel de la Palatul Copiilor se afla în lucrări de renovare. Într-un fel este paradoxal ca un oraş precum Constantă, unde înotul este o activitate extrem de populară în rândul locuitorilor să nu existe nici un bazin pentru antrenamente. Pentru un sportiv precum Răzvan Florea a fost extrem de greu să-şi menţină nivelul de performanță departe de casă, frustrare ce şi-a exprimat-o în repetate rânduri:

„Dacă se reface bazinul din Constanța, mai stau un an, doi şi concurez. Altfel, nu ştiu. Voi vedea. E timpul să mai trec şi pe acasă!”

„În ultimii doi ani, de când nu mai avem bazin la Constanța, nu cred că am stat acasă trei luni legate. Asta nu e viața” – Răzvan Florea.

Faptul că nu s-a lăsat descurajat de problemele de sănătate sau de contextul potrivnic în care îşi desfăşura activitatea dovedeşte tărie de caracter și dorinţa de a excela indiferent de situaţie.

Din alegerile lui antreprenoriale reiese o dragoste sinceră pentru nataţie, iar contribuţia lui în comunitate, prin accesibilizarea acestui sport pe plan local și sprijinirea tinerelor talente merită apreciarea tuturor. Conform spuselor sale, construirea unui bazin de înot modern a necesitat un deceniu de la idee la clădirea propriu-zisă, principalele probleme fiind găsirea unor surse de finanţare și a unui teren pe care să-l ridice. Nici legislaţia autohtonă nu este tocmai prielnică dezvoltării unui astfel de proiect, după cum și el a recunoscut. De aceea reuşitele lui sunt cu atât mai impresionante, motiv petru care JCI Constanța îi susţine candidatura în cadrul TOYP.

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

De-a lungul celor peste 2 decenii de activitate sportivă Răzvan Florea a câștigat următoarele medalii:

Campionate Olimpice:

 • Bronz – Atena 2004 – 200m spate

Campionate Europene:

 • Bronz – Helsinki, 2006- 200m spate
 • Argint – Madrid, 2004- 200m
 • Bronz – Anvers, 1998- 100m
 • Bronz – Anvers, 1998- 200m

Campionate Naționale:

 • Aur – Pitești, 2006 – 100m spate
 • Aur – Pitești, 2006 – 200m spate
 • Aur – Pitești, 2006 – 200m mixt
 • Aur – Hunedoara, 2005 – 100m spate
 • Aur – Hunedoara, 2005 – 200m spate
 • Aur – Hunedoara, 2005 – 200m mixt
 • Aur – Hunedoara, 2005 – 400m mixt
 • Aur – Pitești, 2005 – 50m spate
 • Aur – Pitești, 2005 – 100m spate
 • Aur – Pitești, 2005 – 200m spate
 • Aur – Pitești, 2005 – 200m mixt
 • Aur – Pitești, 2005 – 400m mixt
 • Aur – Pitești, 2005 – 200m fluture
 • Aur – București, 2005 – 50m spate
 • Aur – București, 2005 – 100m spate
 • Aur – București, 2005 – 200m spate
 • Aur – București, 2005 – 200m mixt
 • Aur – București, 2005 – 400m mixt
 • Aur – București, 2005 – 200m fluture
 • Aur – Hunedoara, 2004 – 200m mixt
 • Aur – Hunedoara, 2004 – 400m mixt
 • Aur – Pitești, 2004 – 100m spate
 • Aur – Pitești, 2004 – 200m spate
 • Aur – Pitești, 2004 – 400m mixt
 • Aur – București, 2004 – 50m spate
 • Aur – București, 2004 – 100m spate
 • Aur – București, 2004 – 200m spate
 • Aur – București, 2004 – 200m mixt
 • Aur – București, 2004 – 400m mixt
 • Aur – Hunedoara, 2003 – 100m spate
 • Aur – Hunedoara, 2003 – 200m spate
 • Aur – Hunedoara, 2003 – 100m mixt
 • Aur – Pitești, 1996 – 50m spate

Pe lângă numeroasele medalii (aprox. 230), Răzvan Florea a stabilit 57 RECORDURI NAŢIONALE de seniori și juniori (2 la copii). Cea mai importantă realizare sportivă a sa este cucerirea MEDALIEI DE BRONZ în finală memorabilă a probei de 200m. Spate la Jocurile Olimpice de la Atena din 2004 când a stabilit două noi recorduri naţionale ale României. Este rezultatul de vârf al carierei sale, după 18 ani de antrenamente fiind primul (și singurul până în momentul de față) care a câștigat o medalie olimpică pentru România la masculin. Interesant de remarcat că timpul său (1.57,56 realizat la 200m. Spate) se constituie într-unul din primele 10 performanțe mondiale ale secolului).

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

Ca o confirmare a performanțele de valoare mondială obţinute, Răzvan a fost distins de mai multe ori în ultimii ani cu „Diploma de Recunoaştere” acordată de către Asociaţia Mondială a Antrenorilor Profesionişti de Înot, având sediul în Australia.

În semn de recunoaştere a meritelor sale în promovarea imaginii României pe plan mondial, Răzvan a fost distins de către Preşedintele României cu Medalia naţională „Meritul Sportiv” în clasa a II-a cu o baretă și Ordinul „Meritul Sportiv” în clasa a III-a cu două barete (2004).

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Răzvan Florea este un om al faptelor, iar realizările lui în sport și în afaceri îi dovedesc determinarea. A reuşit să transforme o pasiune într-o sursă de venit care este în acelaşi timp și o sursă de campioni.

Contribuţia lui pentru sportul constănţean este semnificativă, cu atât mai mult cu cât a oferit și amatorilor de înot un motiv de bucurie și o şansă de a se antrena într-un cadru modern, la standarde europene. Mai mult, el oferă şansa succesului sportiv unor copii care de altfel nu ar fi avut posibilităţile materiale să exceleze în nataţie. Şcoala sa de înot sprijină copiii proveniţi din familii cu probleme și a derulat și sesiuni de aqua therapy pentru copiii cu autism. Având în vedere că în fiecre zi aproximativ 200-300 de persoane calcă pragul bazinului de înot Atena Sport Club, munca lui Răzvan Florea este cu adevărat în folosul comunităţii.

Prin exemplul sau el încurajează oamenii să facă mişcare și să aibă un stil de viața sănătos. Activităţile organizate de el (Aqua Challenge și Black Șea 10K) adună la fiecare ediţie câteva sute de participanţi, numărul lor crescând anual.

Pe lângă activităţile antreprenoriale cu impact social, trebuie să luăm în considerare și aportul său politic, Răzvan Florea deţinând în prezent și funcţia de consilier municipal. Din această postură el încearcă să schimbe lucrurile la nivel administrativ.

Un alt exemplu de contribuţie în folosul comunităţii este proiectul de reabilitare a unei clădiri din centrul istoric al Constanței, o zonă ce foarte mulți ani a fost neglijată de autorităţile locale. Potenţialul de dezvoltare al cartierului peninsular este imens având în vedere valoarea de patrimoniu a acestuia. Recent această zonă a oraşului a început să-şi revină, multe imobile finnd recondiţionate, ceea ce atrage un număr de turişti ce crește de la an la an. Faptul că Răzvan Florea împreună cu soția sa Oana Florea au decis să transforme o clădire abandonată într-un boutique hotel dovedeşte din nou implicarea sa în procesul de dezvoltare al oraşului, demonstrând astfel că valorile sale și crezul JCI sunt mai mult decât compatibile.

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Suntem aproape 20 de milioane de români, însă puțini au reuşit să devină simultan medaliaţi olimpici, antreprenori de succes, soți, antrenori, părinţi și să fie și implicaţi activ în administrațiie locale. Răzvan Florea este unul dintre ei. Este singurul român medaliat olimpic la înot masculin, deținătorul a numeroase medalii și recorduri naţionale, fondatorul școlii de înot Atena Sport Club și proprietarul bazinului cu acelaşi nume, antrenor de înot, unic distribuitor de echipamente sportive TYR, triatlonist amator și vicepreşedinte al Federaţiei române de Triatlon, antreprenor în domeniul imobiliar, organizator de evenimente sportive, consilier municipal, soţ și tată a doi băieţi ce sunt la fel de pasionaţi de sport ca și el. Este un om cu adevărat polivalent ce merită admirația noastră, a tuturor.

Am reuşit să-l cunoaştem mai bine în cadrul unei întâlniri informale cu mai mulți membrii JCI Constanța și am descoperit că este un familist devotat căruia îi place să-şi petreacă timpul cu fiii săi, indiferent că îi duce la cursuri de yachting, antrenamente de fotbal sau îi ajută să-şi scrie temele. Este un om cerebral și modest care a ales să rămână în România deși a avut şansa de a deveni bursier sportiv în Statele Unite ale Americii.

Rezultatele sale sportive demonstrează determinare și ambiţie, calităţi extrem de importante și apreciate în lumea afacerilor. Faptul că a reuşit să exceleze și în activităţile sale antreprenoriale este o dovadă indubitabilă a dorinţei sale de a excela în orice domeniu în care se implică. Aportul său la bunăstarea comunităţii locale este de necontestat. Răzvan Florea a reprezentat România în numeroase competiţii internaţionale și a contribuit pozitiv la imaginea țării, iar acum oferă şanse de reușită unor noi generaţii de campioni ce ne vor reprezenta pe podiumurile mapamondului.

Datorită lui, viaţa multor locuitori din Constanța este mai bună, fie pentru că au un bazin modern mai aproape de casă unde pot înota în condiţii mai mult decât decente, fie că participă la competiţiile de amatori organizate de el. Răzvan Florea este un campion în adevăratul sens al cuvântului, un om care îşi doreşte victoria atât în competiţiile sportive cât și în viaţa de zi cu ci. De aceea considerăm că faptele sale și modul în care a reuşit să depăşească orice obstacol și să atingă excelentă în sport sau în afaceri fac din el un exemplu de tânăr remarcabil ce merită urmat.