Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Vlad Stanciu

Categorie: Științific, tehnic

Nume și prenume candidat: Stanciu Vlad

Nominalizare: JCI Timisoara

Ocupația sau profesia candidatului: Economist

Educație – Diplome, Premii:

  • Diplomă de licență și master, Universitatea de Vest din Timișoara, Facultatea de Economie și de Administrare a Afacerilor.
  • Distincție: în calitate de Director Executiv al Clusterului de Energii Sustenabile din România – ROSENC, încă de la înființare, a adus organizației distincția de Silver Label, acordată de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor, ceea ce plasează ROSENC între primele 110 clustere din UE.

 

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

Fiind focalizat pe facilitarea inovării, în cadrul unei organizații ce unește peste 70 de actori privați, publici și academici (triple-helix), a dezvoltat propriul concept de inovare colaborativă care distribuie riscurile asociate inovării în rețea. Astfel, în ultimii 4 ani, conceptul a dat naștere la 6 start-up-uri inovative, dintre care 2 au ajuns pe piață, iar celelalte 4 beneficiază de finanțări pentru cercetare-dezvoltare și punere în producție de câte 200.000 de euro fiecare.

Cel mai reprezentativ rezultat al modelului său de inovare colaborativă este conceptul Eco-Bordei: reinventarea tehnologiilor tradiționale de construcție și adaptarea lor pentru Mileniul III

Conceptul “Eco-Bordei” definește un nou tip de locuință, accesibilă pentru majoritatea populației și prietenoasă cu mediul în același timp. În cadrul proiectului de cercetare industrială (2014-2015) dezvoltat sub umbrela Clusterului de Energii Sustenabile din România – ROSENC, în colaborarea a mai multe firme cu diverse specializări în construcții și instalații, a Universității Politehnica Timișoara (Facultățile de Construcții și Chimie), și a Institutului de Materiale pentru Construcții URBAN – INCERC.

Obiectivele economice asociate acestui concept sunt:

  • prețul de cost pentru o locuință “la cheie” să nu depășească 250 de euro/mp;
  • cheltuielile totale cu energia să nu depășească 1500 lei/an;

Cu alte cuvinte, construcția trebuie să fie atât ieftină la construcție, cât și eficientă din punct de vedere energetic în exploatare pentru costuri minimale de întreținere. Pentru a atinge aceste ținte, a fost nevoie de o gândire laterală, care să considere pe de-o parte tehnologiile de ultimă oră la nivel mondial, dar și practicile tradiționale milenare, cu toate avantajele lor ce le-au făcut să dăinuie în timp. De aici, acronimul “Eco-Bordei”.

Start-up-ul Eco Living Project SRL a fost creat pentru a aduce pe piață conceptul „Eco-bordei” (http://www.ecobordei.ro/), iar primul Eco-Bordei a fost vândut în anul 2017, la un preț extrem de competitiv pe piața imobiliară.

Alte start-up-uri (cu tehnologii aferente) create prin modelul de inovare colaborativă în cadrul Clusterului ROSENC sunt:

  • Smart Agri Systems SRL (sisteme de irigații autonome din punct de vedere energetic – „AquaSolar”);
  • Watt Predict SRL (soluție de prognoză a producției de energie pentru instalațiile fotovoltaice);
  • Smart Renewables SRL (instalație de stocare a energiei sub formă de aer comprimat pentru industrie);
  • ESCO – Tim Reabilitări Locuințe SRL (reabilitarea termică a blocurilor de locuințe în sistem ESCO).

Având experiența antreprenorială în inovare proaspăt dobândită, se implică din 2016 în Programul Innovation Labs (http://www.innovationlabs.ro/), cel mai mare program de pre-accelerare în tehnologie din România, ca responsabil pentru Regiunea Vest. În primul an de gestionare a programului, organizează al doilea cel mai mare hackathon din Timișoara (16 echipe) și gestionează programul de mentorat pentru cele 9 echipe selectate din regiune. 3 dintre acestea sunt acum încorporate și își validează MVP-ul cu primii clienți.

 

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

  • a absolvit Colegiul Tehnic Henri Coandă, Timișoara, în 2002;
  • a obținut certificatul Cambridge Profficiency in English în 2002;
  • în 2004 a obtinut calificarea de agent imobiliar;
  • a studiat în paralel arhitectura la Facultatea de Arhitectură și Construcții a Universității Politehnica Timișoara și management la Facultatea de Economie și Administrare a Afacerilor a Universității de Vest Timișoara;
  • voluntariatul reprezintă un fundament solid pentru cariera sa, întrucât între 2007 și 2012 s-a implicat în peste 80 de proiecte în folosul comunității, în cadrul Rotaract Club Timișoara;
  • în 2009 obține calificarea de Expert achiziții publice;
  • a activat în consultanță în afaceri și atragere fonduri europene între 2007 și 2010;
  • între 2008-2010 a activat ca manager de proiect pentru dezvoltări imobiliare, cel mai mare proiect fiind realizarea unui laborator de medicamente, investiție de 6,2 milioane de euro, unde a coordonat 27 de specialiști din 3 țări diferite;
  • din 2010 începe un nou capitol în cariera, contribuind la înființarea Clusterului de Energii Sustenabile din România – ROSENC, pe care îl conduce de la înființare (22.02.2011) în calitate de Director Executiv;
  • în 2012 a absolvit Academia de Lobby și Advocacy, obținând calificările de „Competențe Sociale și Civice” și „Specialist în Activitatea de Lobby (COR 243220)”. Acestea i-au permis în anii următori să contribuie esențial la modificarea a 5 programe de finanțare, a 2 legi și la elaborarea a 2 hotărâri de consiliu local. Schema de sprijin pentru eficiența energetică a clădirilor „Clădirea Verde”, elaborată de colectivul ROSENC și adoptată prin Hotărârea Cosiliului Local al Municipiului Timișoara nr. 230/20.05.2014, a fost în scurt timp adoptată și de alte municipalități precum Cluj, Iași, Craiova, Sibiu, Brașov etc.
  • din 2011 – dobândește următoarele competențe și specializări: Formator (ANC), Competențe antreprenoriale (ANC), Expert accesare fonduri europene (ANC), Manager de cluster (Federation of French Clusters), Metode non-formale de învățare (Erasmus+);

Urmare a succesului înregistrat în dezvoltarea Clusterului ROSENC, comunitatea de Advertising, Printing și Packaging din Timișoara înființează Clusterul APP (10.2013) și îi încredințează poziția de Director Executiv.

Tot în 2013, dezvoltă conceptul de Inovare Colaborativă și începe promovarea acestuia în toate mediile, dar în special în cadrul Asociației Clusterelor din România, atrăgând peste 200 de parteneri economici în adoptarea conceptului. Acest concept permite inventatorilor și antreprenorilor să distribuie riscurile asociate inovării în rețea, cea ce contribuie semnificativ la facilitarea și accelerarea inovării.

Din 2014, propriul concept de Inovare Colaborativă devine central în activitatea sa. Astfel, până în 2015 generează primele 6 start-up-uri inovative, la care Vlad este fie administrator, fie asociat, fie ambele. Prin această implicare, Vlad își propune să valideze modelul de inovare colaborativă, dar și să dobândească experiență la prima mână, necesară facilitării integrale a procesului inovativ – de la idee la piață. Ulterior, atrage finanțări de aproape 1 milion  de euro pentru aceste noi entități, finanțări destinate activităților de cercetare – dezvoltare și punere în producție.

În prezent, două din cele 6 noi entități au ieșit pe piață, înregistrând primele venituri. Având de acum experiență antreprenorială în inovare proaspăt dobândită, se implică în Programul Innovation Labs, cel mai mare program de pre-accelerare în tehnologie din România, ca responsabil pentru Regiunea Vest. În primul an de gestionare a programului, mentorează cele 9 echipe selectate pentru a intra în program pe regiune. 3 dintre acestea sunt acum încorporate și își validează MVP-ul cu primii clienți.

 

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

Având în vedere că aproape toate centrele de competență în inovare din România au devenit depășite în 1990, urmând ca apoi economia românească să se orienteze pe comerț, lohn și servicii cu valoare adăugată redusă, inovarea este acum un fenomen incipient în industrie. Apetitul redus pentru antreprenoriat în România (cel mai mic număr de start-up-uri din UE), aversiunea mare față de risc a antreprenorilor și lipsa experienței și infrastructurii funcționale de sprijin al inovării, generează un mediu foarte ostil pentru inovare.  În plus, prima strategie coerentă a României pentru inovare apare abia în 2014, strategie care va genera efecte în economie pe termen lung sau foarte lung.

Astfel, poate cea mai importantă realizare este crearea unei infrastructuri funcționale pentru facilitarea inovării, realizată în mediul privat, ceea ce necesită un proces de învățare foarte anevoios, pornit în principal de la zero.

Experiența dobândită în ultimii ani și modul de manifestare a acesteia în ecosistemul de inovare – orientat exclusiv pe colaborare – reprezintă o piesă importantă pentru viitorul mediului antreprenorial regional.

 

 

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

Realizările sale pot fi rezumate la următorele rezultate:

  • finanțări atrase pentru organizații în scopul cercetării-dezvoltării-inovării de peste 20 de milioane de euro;
  • crearea și finantarea până în prezent a 9 start-up-uri inovative;
  • crearea și stabilirea unui model de inovare colaborativă la care au aderat până în prezent peste 200 de organizații din țară (aderarea se face prin alocarea de resurse pentru a contribui la proiecte inovative);
  • contribuții pentru îmbunătățirea a 5 programe de finanțare, 2 legi și crearea a 2 hotărâri de consiliu local.

 

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

Cea mai importantă distincție primită este eticheta „Silver Label” pentru excelență în managementul clusterelor, acordată Clusterului ROSENC de Secretariatul European pentru Analiza Clusterelor (ESCA), ceea ce plasează organizația în primele 110 în Uniunea Europeană și top 8 din România. Distincția a fost acordată în 2016, de dl. Thomas Laemmer-Gamp, Director Executiv al ESCA și dl. Adrian Curaj, Ministrul Educației Naționale și Cercetării Științifice.

Alte referințe:

– http://www.digi24.ro/emisiuni-regionale/timisoara/recrutat-in-timisoara/solutii-pentru-scaderea-facturii-de-energie-termica-277536

 

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

Cariera candidatului se focalizează pe consolidarea infrastructurii de sprijin pentru inovare, creată după imaginația sa și orientată exclusiv pe colaborare. Experiența dobândită în ultimii ani și modul de manifestare a acesteia în ecosistemul de inovare reprezintă o piesă importantă pentru viitorul mediului antreprenorial din regiunea de vest, cu scopul de a produce schimbări pozitive în comunitate.

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Vlad Stanciu este unul din tinerii care acționează energic în unul din sectoarele care pot genera progres puternic pentru România: inovarea. Rezultatele sale remarcabile de până în prezent dar și proiectele pe care le-a creat sau le sprijină în calitate de mentor ne fac să credem că poate face parte din cei 10 tineri remarcabili ai anului 2017.