Warning: A non-numeric value encountered in /home/rjci5138/public_html/toyp/wp-content/themes/toypjciro/functions.php on line 5763

Vlad Mateescu

Categorie: Cultural

Nume și prenume candidat: Mateescu Vlad

Nominalizare: JCI Prahova

Ocupația sau profesia candidatului: Dirijor și manager al orchestrei Filarmonicii Paul Constantinescu din Ploiești

Educație – Diplome, Premii:

Vlad Mateescu şi-a efectuat studiile muzicale în cadrul Liceului de Artă „Carmen Sylva” din Ploieşti, specialitatea pian , promoţia 2006 şi Facultatea de Compoziţie şi Dirijat a Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti, promoţia 2010.  Între anii 2010-2012 urmează cursuri de master în cadrul aceleiaşi instituţii, specializându-se în stilistică dirijorală-dirijat orchestră şi cor. În paralel, a urmat un Masterat MBA în managmentul litigiilor economice primind la absolvire o diplomă româno – elveţiană. Apoi a participat la alte cursuri în urma cărora a obţinut titlul de Manager de proiecte culturale acordat de Ministerul Culturii.

Lista celor mai importante lucrări/articole publicate și o scurtă descriere a acestora:

A susţinut peste 150 de concerte şi spectacole în calitate de dirijor şi corist al Corului Gospel” Momentum” şi a obţinut 44 de premii naţionale şi internaţionale la festivaluri şi concursuri de pian.

Informații cronologice cu privire la cariera candidatului și domeniul de activitate:

În anul 2008 devine fondator, manager, impresar al Asociaţiei „Momentum” şi dirijor al „Momentum Orchestra” alături de care a efectuat mai multe turnee şi a participat la evenimente aflate sub egida Districtului Rotary 2241 România-Moldova. Colaborează cu solişti ca Ovidiu Lipan Ţăndărică, Adrian Naidin, Cristi Gram, Jozsef Kappl, Alexandru Tomescu, Alexandru Anastasiu, Josu de Solaun în vederea realizării unor concerte inedite.

După ce a fost Secretar Muzical şi apoi Director Artistic al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploieşti, începând cu anul 2015, la doar 28 de ani, devine cel mai tânăr director din România. În calitate de Director dar şi dirijor al Filarmonicii ploieştene, pune suflet în fiecare dintre acţiunile întreprinse, dorind să-şi îndeplinească visul ca Filarmonica „Paul Constantinescu” să fie între primele cinci filarmonici din lume.

Totodată, a fost dirijor invitat al orchestrei Camerata Regală în cadrul Festivalului „Sergiu Celibidache”.

Vlad Mateescu mai activează ca dirijor şi manager în diferite proiecte culturale- SYMpHOENIX, Momentum  Orchestra, SymFolk (Ducu Bertzi şi Momentum Orchestra), Pasărea Rock Simfonic, Mozart Rocks (Dan Helciug) şi altele.

A susţinut peste 150 de concerte şi spectacole în calitate de dirijor şi corist al Corului Gospel” Momentum” şi a obţinut 44 de premii naţionale şi internaţionale la festivaluri şi concursuri de pian.

A dirijat „Momentum Orchestra” într-un concert la Muzeul Satului „D.Gusti”, cu ocazia aniversării a 77 de ani de la înfiinţare, în urma căruia orchestra a obţinut Diploma de Excelenţă. A fost invitat să dirijeze mai multe concerte la Ambasadele Greciei, Ciprului şi SUA.

În calitatea de Manager/Director și Dirijor al Filarmonicii ploieștene a reusit, în mai puțin de 2 ani de la primirea mandatului, să scrie câteva pagini de istorie la aniversarea a 65 de ani a institutiei: A fondat primul compartiment de jazz al unei Filarmonici din România, a reușit să atragă investiții în valoare de peste 250.000 euro pentru realizare singurului studio profesionist de înregistrări din România (de dimensiunile unei Săli de concerte – excepție Radio) și achiziționarea de instrumente noi. Totodată la acest moment a reușit să aducă în prim plan Filarmonica ploieșteană aflându-se în primele poziții în Europa, fiind singura instituție cu orchestră simfonică și populară complete din România și cu un director artistic onorific – membru al Filarmonicii din Viena și fondator al German Brass (Walter Hilgers).

Detalii suplimentare cu privire la realizările excepționale ale candidatului și provocările cu care s-a confruntat pentru a le atinge:

În calitate de Director dar şi dirijor, visează ca Filarmonica „Paul Constantinescu” din Ploiești să fie între primele cinci filarmonici din lume.

Punând suflet în toate acțiunile întreprinse, a atras sponsorizări de peste 250.000 de euro, a fondat primul compartiment de jazz al unei Filarmonici din România, a achiziționat instrumente noi, reușind astfel să aducă Filarmonica „Paul Constantinescu” în primele poziții din Europa.

Listă a premiilor și distincțiilor importante primite de către candidat, care ilustrează realizările sale:

A obținut:

  • Diplomă de excelență în arta dirijorală – „De la ucenicie la măiestrie” în cadrul Programului European POSDRU în anul 2011,
  • Diploma Manager de proiecte culturale în anul 2013 acordată de Ministerul Culturii – INCFC,
  • Diplomă în Managementul instituțiilor de cultură acordată de Ministerul Culturii – INCFC în anul 2016.

Ca urmare a activităților remarcabile întreprinse în ultimii 4 ani în cadrul Filarmonicii Paul Constantinescu, i-au fost recunoscute dedicația, pasiunea și perseverența în promovarea activităților culturale și implicarea în spectacole caritabile precum „Din suflet pentru Bogdan Rujoiu” – Fundația Ștefan Florescu „Din suflet, pentru suflet”, diplomă acordată la 1 iulie 2016, dar și Diplomă de Onoare pentru culegerea, păstrarea, conservarea și valorificarea tradițiilor strămoșești acordată de Fundația Moroșanca, centrul cultural de arte și traditii, acordată în iunie 2016.

Invitațiile nu au încetat să apară din partea Ambasadelor Republicii Elene, Germaniei, Italiei, Argentinei în organizarea unor evenimente cultural-artistice. Este recunoscut ca fiind cel mai tânăr manager al unei Filarmonici din Europa și pentru devotament, ambiție și…vise.

Referințe primite din  partea autorităților care ilustrează realizările candidatului:

  • Diplomă de excelență în arta dirijorală – „De la ucenicie la măiestrie” în cadrul Programului European POSDRU în anul 2011
  • Diplomă în Managementul instituțiilor de cultură acordată de Ministerul Culturii – INCFC în anul 2016.
  • Diplomă de Onoare pentru culegerea, păstrarea, conservarea și valorificarea tradițiilor strămoșești acordată de Fundația Moroșanca, centrul cultural de arte și traditii, acordată în iunie 2016.

Modul în care candidatul exemplifică principiul exprimat în următoarea linie a Crezului JCI: „Lucrul în folosul umanității este cea mai nobilă formă de a munci.”

A ajuns dirijor din pasiune. Din pasiune pentru muzică, pentru oameni, pentru scenă, pentru dragoste şi libertate. Iar director al Filarmonicii „Paul Constantinescu” din Ploiești ca urmare a visului de a aduce Filarmonica în primele 5 din Europa.

Vlad își urmează viața după motto-ul ” Ceea ce faci în viață are ecou în eternitate şi îmi doresc să aduc Filarmonica la nivelul orchestrelor din Germania, Austria dar cu sufletul şi naturalețea românească.”

Și a reușit. Prin pasiune și dedicare, punând suflet în tot ceea ce face, punând mai presus comunitatea și dezvoltarea culturală a comunității, Vlad a creeat noi programe artistice atractive publicului (toate spectacolele Filarmonicii se desfășoară cu casa închisă), a remodernizat Filarmonica, reușind să ducă Filarmonica acolo unde a visat: între primele Filarmonici din Europa.

De ce persoana nominalizată ar trebui să fie dintre cei 10 tineri remarcabili ai României în 2017 și reprezentantul nostru în competiția internațională din 2018?

Consider că devotamentul și pasiunea cu care candidatul își desfășoară activitatea în cadrul Filarmonicii Paul Constantinescu, excelând la nivel de management, sunt doar câteva din atuurile pe care acesta le are pentru a se inscrie printre cei 10 tineri remarcabili ai României. A dat dovadă încă de pe băncile facultății de faptul că nimic nu este imposibil și că atunci când există dăruire și multă muncă într-adevăr poți muta munții din loc. A participat activ la numeroase programe de instruire, de dezvoltare personală și profesională, dar a și realizat activități și evenimente remarcabile reușind să atragă asupra sa atenția a numeroase instituții de renume cum ar fi: District Rotary 2241 România – Moldova, Casa Majestății sale Regelui, etc.